Egreše nepatria k letným vychýtavkam ako napríklad marhule, či
neskoršie broskyne. Aj ich blízke príbuzné – ríbezle sú na tom s
popularitou a rozšírením oveľa lepšie. Egreše podobne ako ríbezle
existujú vo viacerých farebných variantoch (zelené, žlté, červené),
jednotlivé odrody sa líšia aj šupkou (ktorá môže byť hladká alebo
pokrytá drobnými chĺpkami), tvarom (okrúhly, oválny, vajcovitý...) a
samozrejme aj chuťou.
Egreše mám radšej ako ríbezle, ale dostanem sa k nim málokedy. V detstve
som si na prázdninách na severovýchodnom Slovensku užívala drobné, divo
rastúce egreše, ktoré sme volali „kikacky“. Boli síce malé, pichľavé,
ale sladučké.
Egreše vidno v obchodoch zriedka. Tento víkend som však na ne natrafila a
kúpila som si hneď misku červených a misku zelených plodov.
Ešte minulý mesiac, keď som „čarovala“ s bazou, ma zaujal recept na anglický „fool“ (jednoduchý a rýchly dezert v pohári),
v ktorom sa spája kyslastá chuť egrešov so sladkou a výraznou chuťou
bazového sirupu. Musím uznať, že to je vynikajúca kombinácia a zrejme v
zahraničí celkom obľúbená, lebo som natrafila na viacero
bazovo-egrešových receptov. Zo zvyšných egrešov som dnes ráno upiekla
rustikálny koláč s mandľovou posýpkou. Jednoduchý a vynikajúci. A recept
použiteľný aj s iným ovocím.
Na 2 porcie:
70 ml bazového sirupu
2 PL citrónovej šťavy
150 ml smotany na šľahanie, dobre vychladenej
Na pošírované egreše:
140 g egrešov
2 PL krupicového cukru
45 ml bazového sirupu
Najprv si pripravíme egreše. Odstopkujeme ich a odtrhneme aj
„bubáčikov“. Dáme ich do menšieho hrnca, pridáme cukor a sirup a pomaly
privedieme k varu. Necháme zľahka variť, kým egreše nezmäknú, šupka však
musí ostať držať pokope. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
Do misy dáme sirup, citrónovú šťavu a smotanu a šľahačom vyšľaháme. Na
dno dvoch pohárov navrstvíme egreše, prekryjeme smotanou a ešte raz
zopakujeme. Ihneď podávame alebo odložíme do chladničky maximálne na
hodinu. (Pri dlhšom statí smotana spadne a jednotlivé zložky sa začnú oddeľovať.)
250 g studeného masla
250 g polohrubej múky
½ balíčka prášku do pečiva
125 g mletých mandlí
125 g svetlého muscovado cukru (prípadne hocijaký jemný trstinový)
350 g egrešov, očistených
85 g trstinového krupicového cukru + lyžica na posypanie
50 g mandľových lupienkov
Rúru predhrejeme na 190 °C. Plech s rozmermi 27 x 18 cm vyložíme papierom na pečenie.
Do misy dáme múku, prášok do pečiva, mandle a cukor. Pridáme na kocky
nakrájané maslo a prstami spracujeme na posýpku. 2/3 z posýpky natlačíme
na plech. Egreše premiešame s 85 g cukru a rozložíme na cesto (môžeme
ich aj pokrájať na polovice).
Zvyšnú posýpku zmiešame s mandľovými lupienkami a posypeme ňou egreše. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 50 minút, do zlatohneda. Vyberieme z rúry, posypeme lyžicou prírodného krupicového cukru a necháme vychladnúť na plechu. Potom rozrežeme na 8 štvorcov. Podávame samotné, s kopčekom smotany alebo ku káve, či čaju.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.