Nie ste prihlásený login

Čerešničky, čerešne

Sezónne suroviny

28. 06. 2011


Jún bol u nás čerešňový. Celkom nezvyčajné, ale o to viac nás tešili. Posledné roky sme sa k čerešniam skoro vôbec nedostali, a ak hej, tak iba k troche, ktorú sme hneď na posedenie zjedli. Len tak, bez potreby nejakého dezertu, či koláča. Tento rok sme však čerešne viackrát dostali od rodiny a niekoľkokrát som si ich aj bola kúpiť na mini trhovisku vo vedľajšej mestskej časti. Posledné dva nákupy však boli diametrálne odlišné. Ten úspešný bol v podobe chutných, sladkých, veľkých srdcoviek. Posledný nákup bol však taký malý podfuk. Pôvodne som chcela iba pol kila čerešní, ale dala som sa presvedčiť na kilo. Čerešne vyzerali celkom fajn, i keď neboli až také veľké ako tie minulé. Mohla som aj ochutnať, čo som aj urobila, všetko vyzeralo byť v poriadku. No doma som zistila, že čerešne nie sú až také krásne ako vyzerajú. Hnili totiž rýchlosťou blesku. Prebrala som ich, aby od nahnitých nezačali hniť aj dobré čerešne. Vyhodila som do koša pomerne veľkú časť. O nejaké tri hodiny som išla použiť vytriedené čerešne, na moje prekvapenie už hnili aj tie. Táto skúsenosť mi jednoducho dala na vedomie, že čerešňové hody pre tento rok už žiaľ skončili.

Nevadí. Veď už tu sú ríbezle a egreše a čoskoro pribudnú aj marhule. Svokrova marhuľa je riadne obsýpaná. Pri každej búrke a daždi sa modlíme, aby neprišiel vetrisko alebo nebodaj krúpy. Sľubnej úrody by bolo veru škoda.

Čerešňovo-čokoládové mafiny

1 ¾ pohára celozrnnej múky
2/3 pohára kakaa
½ pohára hnedého cukru
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
½ ČL soli
90 g masla, roztopeného a vychladnutého
2 veľké vajíčka
1 pohár cmaru
2 ČL vanilkovej esencie
1 pohár čerstvých čerešní, vykôstkovaných a rozpolených
¾ pohára čokoládových kúskov

Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na mafiny vystelieme papierovými košíčkami. V jednej mise zmiešame spolu preosiatu múku, kakao, prášok do pečiva, sódu a soľ. V druhej mise zmiešame maslo, vajíčka, cmar a vanilkovú esenciu. Obsah obidvoch misiek spojíme a zľahka premiešame varechou. Na záver primiešame aj čerešne a čokoládové kúsky. Cestom naplníme košíčky a vo vyhriatej rúre pečieme 20 minút.

Šľahačková bublanina s čerešňami

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

3 veľké vajíčka
1 hrnček krupicového cukru
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
štipka soli
220 ml smotany na šľahanie
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
3 hrnčeky čerešní
práškový cukor na poprášenie po upečení a vychladnutí

Rúru predhrejeme na 180 °C. Do misy rozbijeme vajíčka, pridáme cukor a šľahačom vyšľaháme do svetlej peny. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a soľou, vlejeme smotanu a premiešame. Nalejeme na vymastený a vysypaný plech, posypeme čerešňami a v rúre pečieme asi 25 minút. Upečenú bublaninu skontrolujeme špajľou, či sa nelepí. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a pocukrujeme.

Čerešňové tartaletky s ricottou

(zdroj inšpirácie: www.astickzaffair.blogspot.com)

Cesto:
250 g múky
50 g kakaa
jeden žĺtok
120 g práškového cukru
200 g masla

Plnka:
500 g ricotty
150 g tmavej čokolády nastrúhanej nahrubo
5 PL práškového cukru
300 g čerešní, vykôstkovaných
2 ČL ružovej vody (nemusí byť)

Cesto: Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Potom ho vyberieme, rozváľame a vystelieme ním tartaletkové formičky, ktoré sme predtým zľahka potreli maslom. Popicháme vidličkou a na hodinu znovu odložíme do chladničky. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 15 minút. Necháme úplne vychladnúť.

Plnka: Ricottu zmiešame v miske s cukrom a nastrúhanou čokoládou. Plnku rozdelíme na upečené tartaletky a obložíme vykôstkovanými čerešňami, ktoré sme predtým v miske premiešali s ružovou vodou (nemusí byť).

Čokoládovo-čerešňový cheesecake z tartovej formy

(zdroj inšpirácie: časopis Fine Cooking, USA)

Na sušienkovú bázu:
200 g čokoládových sušienok (použila som čokoládové Hobbits)
2 PL krupicového cukru
75 g masla, rozpusteného

Na čerešňový topping:
1 pohár naozaj zrelých, sladkých čerešní, vykôstkovaných a rozmixovaných na pyré
3 PL čerešňového džemu (použila som čerešňové želé)
1 PL čerešňovice alebo višňového destilátu

Na syrovú plnku:
360 ml krémového syra
80 g krupicového cukru
125 ml kyslej smotany
1 PL polohrubej múky
1 ČL vanilkového extraktu
½ ČL soli
2 veľké vajíčka, izbovej teploty

Rúru predhrejeme na 180 °C. Čokoládové sušienky rozdrvíme a v mise zmiešame s cukrom a rozpusteným maslom. Sušienkovou hmotou zakryjeme dno aj boky tartovej formy, hmotu natlačíme do formy prstami. Vložíme do rúry a pečieme 10 – 12 minút. Necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme čerešňový topping. V malom hrnci privedieme k varu čerešňové pyré, stiahneme plameň, pridáme džem a necháme zľahka variť 5 minút. Primiešame alkohol, krátko prehrejeme, odstavíme a necháme vychladnúť.

Teplotu v rúre znížime na 160 °C. Ručným šľahačom na pomalej rýchlosti spolu šľaháme krémový syr a cukor, cca 3 minúty. Pridáme kyslú smotanu, múku, vanilkový extrakt a soľ a dobre prešľaháme. Nakoniec pridáme postupne po jednom vajíčka, zakaždým ho dobre zašľaháme. Plnku nalejeme na vychladnutý sušienkový základ. Do plnky potom lyžicou kladieme čerešňový topping a pomocou maslového noža sa pokúsime vytvoriť ozdobné ornamenty (ak sa nepodaria, nič sa nedeje). Pečieme približne 30 minút, upečený cheesecake je na bokoch tuhý, ale v strede sa plnka ešte trochu trasie. Necháme vychladnúť vo vypnutej rúre, potom odložíme aspoň na 4 hodiny do chladničky. Podávame vychladené.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign