Na poslednú chvíľu sa mi na malom trhovisku podarilo zohnať domáce jahody, aby som konečne pripravila nejaký jahodový dezert. Všetky jahody, ku ktorým som sa posledný mesiac dostala, prišli vždy v nevhodnom čase na pečenie, či chystanie nejakej dobroty. A keďže jahody nevedia čakať, skončili vždy v našich bruškách len tak, ako ich príroda stvorila. Jún bol naozaj hektický, plný osláv, návštev, výročí... Nenašla som si čas na jahody v kuchyni, i keď zoznam receptov, ktoré by som rada skúsila, som mala nachystaný dávno pred začiatkom jahodovej sezóny. Nuž, snáď sa v lete ešte k nejakým dostanem, ak natrafím na „berries búdku“.
Cesto:
140 g hladkej múky
50 g mletých lieskovcov
100 g masla, nakrájaného
50 g krupicového cukru
1 žĺtok
Plnka:
250 g mascarpone
2 PL práškového cukru
150 ml smotany na šľahanie
400 g jahôd, pokrájaných na tenké plátky
½ konzervy Salko karamel (alebo 140 g mäkkých karameliek)
6 lyžíc mlieka
50 g olúpaných a opražených lieskovcov, nasekaných
Cesto: Uvedené ingrediencie spracujeme na hladké cesto, podľa potreby pridáme 1 – 2 lyžice studenej vody. Zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minút odpočinúť. Cesto rozváľame na pomúčenej doske a vyložíme ním koláčovú formu vrátane okrajov. Formu odložíme na 15 minút do chladničky a medzitým si vyhrejeme rúru na 190 °C. Na cesto položíme papier na pečenie, zaťažíme suchou fazuľou a pečieme 15 minút. Potom dáme fazuľu s papierom preč a dopečieme dozlatista, trvá to cca 7 – 10 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť.
Salko karamel (alebo mäkké karamelky) dáme do hrnca, prilejeme mlieko
a na slabom plameni ohrievame, kým zredne (karamelky sa majú
rozpustiť). Ak je Salko karamel husté, pridáme viac mlieka. Odstavíme a
necháme vychladnúť.
Mascarpone s cukrom premiešame šľahačom. Smotanu vyšľaháme v ďalšej
miske, potom zľahka primiešame k mascarpone. Polovicu pokrájaných jahôd
vmiešame do krému.
Vychladnutý korpus opatrne vyberieme z formy a položíme na servírovací
podnos. Dno korpusu potrieme polovicou karamelovej omáčky. Navrstvíme
krém z mascarpone. Obložíme zvyšnými jahodami a posypeme opraženými a
nasekanými lieskovcami. Dozdobíme zvyšnou karamelovou omáčkou.
Meno: nora.tornosova | Dátum: 05. 06. 2012 19:07:43 |
aj toto vyzerá super |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.