Nie ste prihlásený login

Na poslednú chvíľu

Doma v kuchyni

02. 07. 2011


Na poslednú chvíľu sa mi na malom trhovisku podarilo zohnať domáce jahody, aby som konečne pripravila nejaký jahodový dezert. Všetky jahody, ku ktorým som sa posledný mesiac dostala, prišli vždy v nevhodnom čase na pečenie, či chystanie nejakej dobroty. A keďže jahody nevedia čakať, skončili vždy v našich bruškách len tak, ako ich príroda stvorila. Jún bol naozaj hektický, plný osláv, návštev, výročí... Nenašla som si čas na jahody v kuchyni, i keď zoznam receptov, ktoré by som rada skúsila, som mala nachystaný dávno pred začiatkom jahodovej sezóny. Nuž, snáď sa v lete ešte k nejakým dostanem, ak natrafím na „berries búdku“.

Jahodovo-orieškový koláč s karamelom

   (zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Cesto:
140 g hladkej múky
50 g mletých lieskovcov
100 g masla, nakrájaného
50 g krupicového cukru
1 žĺtok

Plnka:
250 g mascarpone
2 PL práškového cukru
150 ml smotany na šľahanie
400 g jahôd, pokrájaných na tenké plátky
½ konzervy Salko karamel (alebo 140 g mäkkých karameliek)
6 lyžíc mlieka
50 g olúpaných a opražených lieskovcov, nasekaných


Cesto: Uvedené ingrediencie spracujeme na hladké cesto, podľa potreby pridáme 1 – 2 lyžice studenej vody. Zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minút odpočinúť. Cesto rozváľame na pomúčenej doske a vyložíme ním koláčovú formu vrátane okrajov. Formu odložíme na 15 minút do chladničky a medzitým si vyhrejeme rúru na 190 °C. Na cesto položíme papier na pečenie, zaťažíme suchou fazuľou a pečieme 15 minút. Potom dáme fazuľu s papierom preč a dopečieme dozlatista, trvá to cca 7 – 10 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť.


Salko karamel (alebo mäkké karamelky) dáme do hrnca, prilejeme mlieko a na slabom plameni ohrievame, kým zredne (karamelky sa majú rozpustiť). Ak je Salko karamel husté, pridáme viac mlieka. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Mascarpone s cukrom premiešame šľahačom. Smotanu vyšľaháme v ďalšej miske, potom zľahka primiešame k mascarpone. Polovicu pokrájaných jahôd vmiešame do krému.
Vychladnutý korpus opatrne vyberieme z formy a položíme na servírovací podnos. Dno korpusu potrieme polovicou karamelovej omáčky. Navrstvíme krém z mascarpone. Obložíme zvyšnými jahodami a posypeme opraženými a nasekanými lieskovcami. Dozdobíme zvyšnou karamelovou omáčkou.


Komentáre k článku


Meno: nora.tornosova Dátum: 05. 06. 2012 19:07:43
aj toto vyzerá super

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign