Tento príspevok som pôvodne chcela zavesiť na web niekedy v januári po vianočných sviatkoch, keď sa zvyčajne zvykne v domácnostiach nahromadiť rôzne tropické ovocie. Ak nám už doma nechutí samotné ovocie, skúšam ho miešať a vymýšľať rôzne kombinácie. V pôvodnom príspevku som mala nachystaný recept na šalát z červeného pomaranča a klementíniek, miešaný ovocný šalát s javorovým sirupom a recept na ananás s čili-limetkovým sirupom, na ktorý ma upozornila moja najkamarátka, Števka z Londýna.
Ananás som nikdy neobľubovala, a preto ani nevyhľadávala. Posledné týždne sa však všetko zmenilo. Zamilovala som sa nielen do ananásu, ale aj do manga, ktoré tiež nepatrilo k mojim favoritom. A už aj ja som zistila, že kombinácia ananásu a manga je neskutočne geniálna, tieto dva druhy ovocia jednoducho patria k sebe! A ešte trošku kokosu alebo kokosového mlieka, limetky, mäty, trstinového cukru. Úžasné ingrediencie, z ktorých sa dajú vyčarovať perfektné, ľahké dezerty evokujúce leto v Thajsku, či v Karibiku. Všetky ananásové variácie sú úžasné, ale mojim najväčším favoritom sa stal grilovaný ananás s mätovým cukrom. Odporúčam vyskúšať! A k tomu si namiešajte mojito alebo pina coladu, a vyčarujete si leto v strede marca.
Šalát z červeného pomaranča, klementínky a karamelizovaných mandlí
2 červené pomaranče
2 klementínky
¼ pohára lúpaných mandlí
4 PL cukru
½ ČL vody z pomarančových kvetov
mäta na ozdobu
V panvici z cukru upálime karamel, pridáme mandle, dôkladne premiešame a potom karamel vylejeme na plech vystlaný papierom. Necháme vychladnúť. Ovocie orežeme nožom tak, aby sme ho zbavili vonkajšej aj vnútornej bielej šupky. Potom pomaranče a klementínky nakrájame na tenké plátky, šťavu zachytíme a zmiešame spolu s vodou z pomarančových kvetov. Plátky ovocia rozložíme na taniere, pokvapkáme šťavou, posypeme nasekanými mandľami v karameli a ozdobíme mätou.
Miešaný šalát z ovocia s javorovým sirupom
tropické ovocie podľa vlastného výberu, v mojom prípade:
ananás
mango
pomaranč oranžový aj červený
kiwi
physalis
liči
granátové jadierka
plátky mandlí
javorový sirup
limetková šťava
Ananás, mango a pomaranč nakrájame na kocky, kiwi na plátky, physalis rozpolíme, liči vykôstkujeme. Všetko pripravené ovocie dáme do misky a prelejeme zálievkou, ktorú si pripravíme zmiešaním javorového sirupu a limetkovej šťavy (pomer 1 : 1). Naložíme do misiek, posypeme mandľami a podávame.
Ananás s čili-limetkovým sirupom
(zdroj inšpirácie: BBC Good Food)
100 g cukru
2 – 3 červené čili papričky
1 limetka, kôra a šťava z nej
1 ananás
Cukor a 100 ml vody dáme do hrnca a zohrievame. Keď sa cukor rozpustí, pridáme nakrájané čili papričky (zbavené semien) a pozvoľna varíme do sirupovej konzistencie. Hotový sirup necháme vychladnúť, následne vychladíme v chladničke. Potom doň pridáme limetkovú kôru a šťavu a premiešame. Ananás ošúpeme, nakrájame na tenké plátky, rozložíme na taniere a prelejeme čili-limetkovým sirupom.
Tatarák z manga, ananásu a kokosu
(zdroj inšpirácie: Apetit)1 zrelý ananás
2 zrelé mangá
1 vrecúško vanilkového cukru
200 ml kokosového mlieka
strúhaný kokos alebo hoblinky na ozdobenie
Ananás ošúpeme a zo strednej časti odkrojíme 12 tenkých plátkov. Rozdelíme po tri plátky na štyri taniere. Zvyšok ananásu pokrájame na drobné kocky (tvrdú časť zo stredu ananásu vyrežeme). Mango olúpeme a tiež pokrájame na drobné kocky. Mango premiešame s ananásom a zmes navrstvíme na plátky ananásu.
Posypeme vanilkovým cukrom, pokvapkáme kokosovým mliekom a podávame ozdobené strúhaným kokosom alebo kokosovými hoblinami.
Grilovaný ananás s mätovým cukrom
(zdroj inšpirácie: Gurmet) 1 ananás
½ hrnčeka trstinového cukru
hrsť mäty
1 limetka
Z ananásu odkrojíme obidva konce, potom ho olúpeme, nakrájame na štvrtiny, z tých vyrežeme tvrdý stred a následne štvrtiny rozkrojíme na osminy. Ak bol ananás menší, necháme osminy v celku, ak väčší, rozkrojíme ich na polovice. Kúsky ananásu napicháme na grilovacie špajle. Potom ich zo všetkých strán ugrilujeme dozlatista.
Medzitým zmiešame cukor s limetkovou kôrou, šťavou a nasekanou mätou. Grilovaný ananás podávame s mätovým cukrom, do ktorého sa jednotlivé kúsky namáčajú.
Kokosovo-ananásový gratin
1 plechovka kokosového mlieka
½ vanilkového struku
2 žĺtky + 1 vajce
90 g cukru + trstinový cukor na posypanie
2 PL kukuričného škrobu
štipka soli
1 PL bieleho rumu
1 menší ananás
Kokosové mlieko dáme do hrnca spolu s vyškrabanou vanilkovou dreňou aj vyškrabaným strukom. Privedieme tesne k bodu varu a odstavíme. Ananás ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a uložíme do zapekacej misy alebo viacerých malých misiek. V mise vyšľaháme žĺtky, vajíčko a cukor ručnou metličkou do peny. Pridáme škrob a soľ a ďalej šľaháme. Pomaly vlejeme do horúceho mlieka a na slabom plameni za stáleho miešania zohrievame, kým nezačne mlieko hustnúť a meniť sa na pudingový krém.
Hotový krém odstavíme, vyberieme z neho vanilkový struk a primiešame rum. Krémom prelejeme ananás, posypeme trstinovým cukrom a vložíme pod rozpálený gril, aby cukor skaramelizoval.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.