Nie ste prihlásený login

Bitter & Sweet

Doma v kuchyni

06. 03. 2012



Ešte v januári ma na blogu natanieri.sk zaujal jednoduchý bezlepkový recept na pomarančový koláč horko-sladkej citrusovej chuti. Do koláča idú celé pomaranče, ktoré sa najprv uvaria domäkka, rozmixujú a následne pridajú do cesta. Zhodou náhod som pred pár týždňami mala doma červené biopomaranče, plné šťavy a tenkej šupky. Posledné kusy sme akosi obchádzali, takže vďaka inšpirácii zo spomínaného blogu bolo o ich osude rozhodnuté. Pomaranče ma trošku sklamali, myslela som, že budú červenšie, nakoniec však boli viac oranžové. Nevadí.



Upečený koláč je viac ako šťavnatý, ale aj tak mi k nemu niečo chýbalo. Možno niečo na vyváženie horko-sladkej chute. Rozhodla som sa ho vylepšiť. V chladničke som náhodou mala aj otvorené mascarpone. Zmiešala som ho s lyžicou práškového cukru, pomarančovej šťavy a pomarančového likéru. Zmesou som zľahka potrela koláč a posypala čerstvo nastrúhanou pomarančovou kôrou.


Bitter-sweet koláč z celých pomarančov

(zdroj inšpirácie: www.natanieri.sk)

3 veľké alebo 4 malé šťavnaté pomaranče s tenkou šupkou
250 g mletých mandlí
225 g cukru
1 PL prášku do pečiva
6 vajec
cca 150 g mascarpone
1 lyžica práškového cukru
1 lyžica pomarančovej šťavy
1 lyžica pomarančového likéru Cointreau
strúhaná pomarančová kôra na ozdobu



Celé pomaranče dôkladne umyjeme, zalejeme vodou a asi dve hodiny varíme domäkka. Necháme vychladnúť, potom ich celé aj so šupou rozmixujeme dohladka (scedené!). Pridáme mleté mandle, cukor, prášok do pečiva a vajíčka a rozmixujeme na hladké cesto. Nalejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme minimálne hodinu, alebo dovtedy, kým nie je cesto prepečené a nelepí sa na špajľu. Cesto necháme vychladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme, odstránime papier a prenesieme na servírovací podnos.
Potrieme mascarpone, ktoré sme zľahka prešľahali s cukrom, pomarančovou šťavou a likérom. Na záver posypeme pomarančovou kôrou.



Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené