Donutky sú téma, ku ktorej existuje množstvo "zaručene najlepších a najoriginálnejších" receptov, veľa rôznych tipov nielen na prípravu cesta, ale aj na finálne zdobenie. Donutky môžete pripraviť v úplne jednoduchom šate - obalené v glazúre alebo len vo vanilkovom či škoricovom cukre, ale keď sa vám chce a máte trošku vytvarného talentu, ozdobte si ich farebnými polevami, sekanými orieškami, pistáciami, cukrovými ozdôbkami. Keďže tieto donutky boli moje "tenkrát poprvé", stavila som na najjednoduchšiu prípravu. Polovicu donutiek som namočila do pomarančovo-javorovej glazúry, ktorá sa mi najprv veľmi nepozdávala, ale finálny výsledok bol taký božský, že práve po glazúrovaných donutkoch sa riadne rýchlo zaprášilo. Druhú polovicu som obalila v škoricovom cukre, ktorý som si pripravila zmiešaním vanilkového cukru a škorice. Aj táto podoba je chutná, ale taká jednoduchá. Nabudúce určite pripravím viac glazúry. Páčia sa mi pestro ozdobené donutky, ale dnes som na to nemala odvahu. Určite niekedy skúsim aj iné spôsoby ozdobenia, ale kedy to bude vám veru neviem povedať.
Donutky s pomarančovo-javorovou glazúrou a so škoricovým cukrom
(zdroj inšpirácie: www.mimibazar.sk)3,5 pohára hladkej múky, preosiatej
1,5 pohára vlažného mlieka
1 vanilkový cukor
1 vajíčko
1/4 pohára cukru
1/4 pohára roztopeného masla
2 ČL sušených kvasníc
1/2 ČL kypriaceho prášku
štipka soli
rastlinný olej na vyprážanie
na glazúru:
1/2 pohára roztopeného masla
1,5 pohára práškového cukru, preosiateho
1/4 pohára javorového sirupu
3 PL čerstvej pomarančovej šťavy
na obaľovanie:
2 balíčky vanilkového cukru
1 ČL škorice
Všetky suroviny ručne zmiesime, alebo túto akciu zveríme mixéru, či domácej pekárni. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste, potom ho vyberieme na dobre pomúčenú pracovnú plochu a pomúčenými rukami premiesime. Cesto vyváľkame na hrúbku cca 1,5 cm a vykrajujeme z neho okrúhlou formičkou donutky. Na tie svoje som použila vykrajovačku s priemerom 7 a 3 cm, ale donutky boli menšie. Pokojne použite aj formičku s väčším priemerom.
V širokom hrnci poriadne zohrejeme väčšiu vrstvu oleja a potom v ňom postupne z oboch strán vyprážame donutky dozlatista. Hotové donutky necháme odkvapkať na papierových utierkach, aby sme ich zbavili zvyšného tuku.
Glazúru pripravíme zmiešaním uvedených surovín v miske. Na tanieri zmiešame vanilkový cukor so škoricou. Ešte teplé donutky namočíme do glazúry alebo ich obalíme v škoricovom cukre. Glazúra je zo začiatku tekutá, ale postupne na donutkoch stuhne. Podávame ešte trošku teplé, vtedy chutia najlepšie. Donutky treba zjesť v deň, keď boli upečené. Rovnako ako šišky, na druhý deň to už nie je ono. Dobrú chuť!