Nie ste prihlásený login

Dve podoby kelu

Sezónne suroviny

28. 09. 2010



Kel, či už hlávkový alebo ružičkový, nepatrí k zelenine, ktorá ma veľa priaznivcov. Môže za to predovšetkým jeho špecifická vôňa (iní by povedali, že skôr zápach). Ani u mňa nenájdete kel v top 10, nejedávam ho veľmi často. Nie je to však jeho chyba, rada by som si ho dopriala aj častejšie, ale keďže nebývam sama a nevarím iba pre seba, musím brať do úvahy aj chute a preferencie mojich dvoch chlapcov. Kel sa dá pripraviť tak, že sa zvýrazní tá jeho, pre väčšinu nepríjemná aróma, ale správne zvoleným receptom sa dá naopak aj pekne potlačiť. A práve dva nasledujúce recepty sú toho príkladom. Portugalská zelená polievka (caldo verde) patrí už k stáliciam našej kuchyne, a ja môžem pokojne prehlásiť, že je to jedna z mojich najobľúbenejších polievok. Je dosť sýta, takže nahradí aj hlavný chod.


Druhý recept pochádza z amerického časopisu o varení Eating Well, ktorý som dostala od svojej kamarátky žijúcej v USA. Zaujalo ma v ňom originálne spojenie ružičkového kelu a pesta zo sušených paradajok. Túto chutnú variáciu na ružičkový kel som pripravila v nedeľu ako prílohu k plnenému pečenému bôčiku, a veľmi sa k nemu hodil. Výrazné pesto potlačilo arómu kelu, ktorý nebol mäkký a rozvarený (práve toto na ružičkovom kele neznášam), ale vďaka opekaniu v rúre pekne chrumkavý a mäkký tak akurát.

Portugalská zelená polievka (caldo verde)

  

1 cibuľa, nakrájaná najemno
1 strúčik cesnaku, nasekaný najemno
4 PL olivového oleja
6 zemiakov, olúpaných a nakrájaných na jemné plátky
150 g pikantnej paprikovej klobásy (chorizo, čabaj), nakrájanej na tenké plátky
½ hlávky čerstvého kelu, nakrájaného na tenké rezančeky
soľ, čierne korenie



V hrnci na rozpálenom oleji opražíme cibuľu a cesnak, vsypeme zemiaky a tiež krátko opečieme. Zalejeme vodou a varíme asi 20 minút. Medzitým si na panvici opečieme nakrájanú klobásu, aby pustila tuk. Necháme ju odkvapkať na papierových utierkach. Uvarené zemiaky v hrnci roztlačíme, osolíme, okoreníme a pridáme k nim klobásu. Na miernom ohni varíme 5 minút. Potom do hrnca vsypeme nakrájaný kel a varíme ešte 5 minút.


Krátky var kelu je dôležitý – zachová si peknú zelenú farbu. Môžeme však zvoliť aj iný postup a do polievky vložiť vopred pripravený, blanšírovaný kel. Polievku pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom.

Opekaný ružičkový kel s pestom zo sušených paradajok

   (zdroj inšpirácie: www.eatingwell.com)

300 g ružičkového kelu
5 ČL olivového oleja
1 ČL soli
¼ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
¼ pohára sušených paradajok
1 strúčik cesnaku
1 PL píniových orieškov, opražených na suchej panvici
2 ČL červeného vínneho octu
½ ČL sušeného oregana
1 PL strúhaného parmezánu


Rúru predhrejeme na 200 °C. Ružičkový kel umyjeme a rozpolíme. Nasypeme do širokého pekáča, pridáme 2 ČL oleja, soľ, čierne korenie a dôkladne premiešame. Podlejeme trochou vody, vložíme do rúry a pečieme domäkka. Pravidelne kontrolujeme a podľa potreby podlievame vodou. Kel bude upečený približne za 20 – 30 minút.


Kým sa kel pečie, pripravíme si pesto. Sušené paradajky naložené v oleji necháme odkvapkať a pokrájame na menšie kúsky. Vložíme do kuchynského robota, pridáme 2 PL vody, strúčik cesnaku, píniové oriešky, ocot a oregano a rozmixujeme na pastu. Na záver pridáme nastrúhaný parmezán a premiešame.


Mäkký kel presypeme do misy a premiešame dôkladne s pestom, aby sa ním obalil. Podávame ako prílohu, napríklad k pečenému mäsu.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené