Mojimi poslednými kávovými macarons som bola taká nadšená, že mi to
nedalo, a ako som už aj avizovala, opäť som jedny upiekla. Pred
Vianocami som do chladničky odložila dva bielky, ktoré sa mi zvýšili z
prípravy griláže. Bol najvyšší čas ich spotrebovať, tak som včera
upiekla plánované macarons vo vianočnom duchu. Do bielkovo-mandľovej
hmoty som pridala ¾ čajovej lyžičky perníkového korenia a plnku som
pripravila s použitím škorice a pomarančovej kôry. Výsledok voňal
perníkovo, presne tak, ako som chcela. Keďže bielky boli len dva, musela
som znížiť pomer všetkých surovín. Z hmoty som striekala menšie
kolieska, takže výsledkom boli jednohubky – minimacarons.
O deň–dva sa mi miesto bielkov nahromadia pre zmenu žĺtky. Z bielkov
totiž plánujem na novoročný obed upiecť exkluzívnu Pavlovu tortu, ktorú
som objavila v Nigellinej vianočnej kuchárke. Ale o tom až nabudúce.
Na macarons:
2 bielky
140 g práškového cukru
82 g jemne mletých mandlí, lúpaných
¾ ČL perníkového korenia (škorica, zázvor, klinčeky, badián, aníz...)
Na plnku:
50 g masla, zmäknutého
50 g krémového syru
50 g práškového cukru
1 ČL mletej škorice
najemno nastrúhaná kôra z 1 malého pomaranča
1 ČL pomarančovej šťavy
Macarons pripravíme podľa základného receptu. V úvode, pri mixovaní
cukru s mandľami pridáme do mixéra aj korenie. Dôkladne rozmixovanú zmes
preosejeme. Ďalej postupujeme podľa základného receptu. Ak chceme
macarons v klasickej veľkosti, striekame na plech kolieska s priemerom
cca 4 cm. Pri miniverzii striekame kolieska s priemerom cca 2,5 cm.
Upečené macarons necháme vychladnúť, potom ich naplníme krémom.
Krém: Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme syr a
ďalej šľaháme. Na záver primiešame mletú škoricu, pomarančovú kôru a
šťavu. Dôkladne premiešame. Necháme chvíľu v chlade, aby krém zľahka
stuhol a potom ním naplníme macarons.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.