Keď nie je na trhu čerstvá zelenina a potraviny, treba variť zo zásob, z mrazených, zaváraných, či sušených potravín. Práve teraz si užívajme rôzne druhy strukovín a varme z fazule, šošovice, hrachu, či cíceru. Zima je ako stvorená na husté a výdatné fazuľové polievky. Zahrejú a zasýtia. A keďže existuje množstvo druhov fazule, polievka môže zakaždým chutiť a vyzerať trošku inak. Pokiaľ sa vám nechce fazuľu namáčať a zdĺhavo variť (v tlakovom hrnci je to však hračka), siahnite po konzerve. Nebude to už síce úplne ono, ale fazuľa z konzervy neurazí.
Túto polievku mám veľmi rada. Je jednoduchá a pokiaľ ju varíme v tlakovom hrnci, tak aj pomerne rýchla. Maslová chuť veľkej bielej fazule a voňavého opraženého cesnaku je neodolateľná. Polievka je dosť sýta, takže postačí ako ľahší jednochodový obed, či večera.
175 g veľkej bielej fazule, namočenej cez noc
1,5 litra kuracieho vývaru
115 g sušených cestovín vhodných do polievky (krátke kolienka, mušličky...)
6 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
čerstvá petržlenová vňať
soľ a čierne korenie
Namočenú fazuľu prepláchneme, necháme odkvapkať a vložíme do hrnca.
Prilejeme vývar a necháme zovrieť. Hrniec čiastočne prikryjeme a varíme
asi dve hodiny domäkka.
Polovicu uvarenej fazule rozmixujeme s trochou vývaru na hladkú kašu.
Vrátime ju do hrnca a dôkladne premiešame. Polievku necháme opäť
zovrieť. Vsypeme cestoviny a varíme, kým nezmäknú.
Medzitým si v panvici zohrejeme 4 PL oleja a opečieme na ňom nasekaný
cesnak dozlatista. Cesnak vmiešame do polievky a pridáme aj 4 PL
nasekanej petržlenovej vňate. Osolíme, okoreníme a rozdelíme do misiek.
Pokvapkáme zvyšným olejom a hneď podávame.
Tip: Ak chceme ušetriť čas, uvaríme fazuľu v tlakovom hrnci, bude to trvať cca 45-60 minút. Radšej však treba tlakový hrniec otvoriť skôr a prípadne tvrdú fazuľu dovariť, v opačnom prípade sa môže stať, že v hrnci nájdeme rozvarenú fazuľu s popraskanou šupkou, čo na vzhľade polievky nepridá. Ďalší tip sa týka cestovín. Lepšie je uvariť ich osobitne a do polievky ich zamiešať až tesne pred podávaním. Ak cestoviny dlhšie stoja v polievke, napučia, zväčšia objem a môžu polievku premeniť na nevzhľadnú kašu. Opatrne treba narábať aj s ich množstvom. Radšej menej ako viac.
1 červená cibuľa, nakrájaná na plátky
4 strúčiky cesnaku, nasekané
2 PL olivového oleja
½ ČL mletého čili
1 červená paprika, nakrájaná na pásiky
1 klobása chorizo, nakrájaná na plátky
1 PL mletej sladkej papriky (podľa možnosti údenej)
8 paradajok, nakrájaných na kocky
hydinový vývar
400 g konzerva fazule (strakatá - borlotti alebo biela), scedená a prepláchnutá
200 g údeného kuracieho mäsa, nakrájaného na kúsky
soľ
petržlenová vňať, nasekaná
chlieb k podávaniu
V hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom cibuľu a cesnak domäkka. Pridáme čili, pokrájanú papriku a miešame ďalšiu minútu. Potom prisypeme chorizo a o niečo neskôr aj mletú papriku. Krátko zamiešame, pridáme paradajky a zalejeme vývarom. Privedieme k varu, potom plameň stiahneme na minimum, pridáme ešte fazule, kuracie mäso a varíme približne 20 minút, až začne polievka hustnúť. Podľa potreby osolíme a vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s chlebom.
50 g slaniny, na rezančeky
1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
1 stopka zeleru, pokrájaná
1 pór, pokrájaný na rezance
1 veľký zemiak
2 x 400 g konzervy borlotti fazule
soľ, čierne korenie
olivový olej
3 lyžice masla
zeleninový vývar
malá vetvička rozmarínu
V hrnci zohrejeme olivový olej s maslom a zľahka na ňom opečieme slaninu. Pridáme zeler a cesnak, premiešame a tiež zľahka opečieme. Asi po 3 minútach prisypeme pór a chvíľu opekáme. Potom osolíme, okoreníme, pridáme nakrájaný zemiak, nasekaný čerstvý rozmarín z jednej malej vetvičky (cca 6 cm), zalejeme vývarom, prikryjeme a varíme, kým zemiak nezmäkne. Potom prisypeme prepláchnuté fazule, dolejeme vývar podľa potreby a necháme zovrieť. Varíme na slabom plameni asi 5 minút. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Odoberieme asi štvrtinu polievky, rozmixujeme ju v mixéri a vrátime späť do hrnca. Premiešame a privedieme k varu. Odstavíme. Pred podávaním ozdobíme rozmarínom a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom. Servírujeme s chlebom alebo pečivom.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.