Granátové jablko je nádherné ovocie, ktoré ma zakaždým opantá svojou podmanivou krásou. Po dlhšej dobe som si ho zadovážila a rozhodla som sa z neho pripraviť nielen dezert, ale vyskúšať aj zopár miešaných nápojov. Teda, presnejšie, do nápojov išiel granátový džús. Len škoda, že u nás sa nedá kúpiť koncentrovanejší výrobok. Granátové džúsy, ktoré nájdeme na našom trhu sú len slabými nektármi. Nabudúce, keď natrafím na cenovo prijateľné jablká, kúpim ich viac, vytiahnem odšťavovač a odšťavím si ich. Už teraz sa na to teším, lebo to bude zaručene dobrota. A už aj viem, čo z tej šťavy pripravím – granátovú zmrzlinu podľa Nigelly. Nateraz len kokosová panna cotta s granátovým želé a tri chutné drinky.
Na panna cottu potrebujeme:
500 ml kokosového mlieka alebo sladenej kokosovej smotany (1 konzerva)
250 ml šľahačkovej smotany
1 pohár krupicového cukru
dreň z ½ vanilkového struku
6 PL studenej vody
4 plátky čírej želatíny
Na granátové želé potrebujeme:
1 ½ ČL mletej želatíny
¼ pohára horúcej vody
250 ml granátového džúsu
grenadína podľa potreby (pre zintenzívnenie farby)
1 ČL cukru
zrniečka z granátového jablka
Panna cotta: Želatínu namočíme do studenej vody a necháme
napučať. V hrnci zmiešame kokosové mlieko alebo smotanu, šľahačkovú
smotanu, cukor (ak použijeme sladenú kokosovú smotanu, dáme ho menej),
vanilkovú dreň a ohrejeme tesne k bodu varu. Do horúcej smotany
zamiešame vyžmýkanú želatínu a necháme ju rozpustiť. Dôkladne premiešame
a nalejeme do pohárov alebo misiek. Necháme tuhnúť v chladničke
minimálne 4 hodiny.
Želé: Želatínu necháme napučať v troche vody. Džús zmiešame s
grenadínou a cukrom a ohrejeme. Prilejeme k napučanej želatíne a
dôkladne premiešame. Granátové želé nalejeme na stuhnutú panna cottu. Do
želé vložíme niekoľko zrniek z jablka a necháme v chladničke stuhnúť.
Pred podávaním môžeme ešte dozdobiť ďalšími zrniečkami.
šťava z granátového jablka (prípadne džús)
Do nádobky na ľad nalejeme granátovú šťavu a necháme zmraziť. Potom vyklopíme a podávame v miešaným nápojoch.
Na 2 poháre:
½ pohára limetkovej šťavy
2 PL Cointreau
½ pohára tequily
granátový ľad
Do mixéra dáme limetkovú šťavu, likér, tequilu a 2 ľadové granátové kocky a rozmixujeme. Do pohára nasypeme kocky ľadu a zalejeme Margaritou. Ozdobíme plátkom limetky a granátovými zrniečkami.
Na 1 pohár:
3 cl granátového džúsu
3 cl vodky
3 cl Cointreau
1 ČL limetkovej šťavy
kocky ľadu
Uvedené suroviny premiešame v šejkri s ľadom a scedíme do kokteilového pohára. Do pohára môžeme hodiť zopár granátových zrniečok.
Na 1 pohár:
1/3 pohára granátového džúsu
¼ pohára pomarančového džúsu
¼ pohára perlivej vody
3 PL vodky
kocky ľadu
granátové zrniečka
mäta
Obidva džúsy zmiešame s vodkou v šejkri a nalejeme do pohára s ľadom a granátovými zrniečkami. Zalejeme perlivou vodou (sódou alebo minerálkou), ozdobíme mätou a podávame.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.