Nie ste prihlásený login

Moja americká narodeninová párty

Doma v kuchyni

25. 02. 2011



Koniec minulého týždňa sa niesol v znamení príprav na moju narodeninovú oslavu v americkom duchu. Tá sa konala minulú sobotu u nás doma. Prípravy prebehli celkom v pokojnom duchu, nič mi nedalo zabrať, všetko išlo ako po masle. Akurát v piatok večer ma trošku zaskočil cheesecake, ktorý mi po vybraní z rúry v strede praskol a vytvoril menšie trhliny. Zato si však môžem sama, keďže som nepozorne preložila jednu vetu z angličtiny. (Presnejšie povedané, keďže som v nej nerozumela dvom slovíčkam, jednoducho som ju preskočila.) V piatok som ešte stihla naložiť do marinád rebrá a krídelká, upiecť cookies a mafiny som už nevládala. Ráno som však všetko dobehla.
Náš drobec už zopár dní bojkotoval obedňajší spánok, takže sme mali trošku sťažené podmienky na prípravu. Ale podarilo sa.


Jednej veci som bola rada, a to, že nikto neochorel a všetci sa mohli zúčastniť. Najmä som bola rada, že sa statočne držal náš syn a neochorel nečakane pred oslavou. To, že bude chorý som tušila už dlhšie, ale prepuklo to až v pondelok. Skolili ho vysoké horúčky a doktorka skonštatovala chrípku. Tri dni a noci sme preležali a prespali, našťastie na štvrtý deň sa mu energia vrátila a teplota pomaly klesá. Ja však kašlem ako tuberák a dúfam, že ten kašeľ neprejde aj na malého. Horúčky sme zvládli, ale bojovať s kašľom a liekmi...desná predstava.

Vrátim sa však k sobote. Hlavný dôvod, prečo som sa rozhodla pre párty v americkom duchu, bola chuť pohrať sa s americkými ingredienciami, s ich tradičnými surovinami a receptami. V tom, že budem pripravovať rebrá a krídelká som mala jasno už dlhšie, ale s výberom ďalších receptov mi veľmi pomohla už spomínaná kniha o americkej kuchyni.
Pri sladkých receptoch som váhala dlhšie. Mala som vymyslené iné veci, ale nakoniec som nechcela riskovať, že sa nepodaria (cupcakes s arašidovým maslom). Iné som zasa nestihla pripraviť (čokoládové košíčky s arašidovým maslom - reeses a pepermintové pralinky). Nakoniec som stavila na klasiku, aj keď viem, že cookies a muffins sú až príliš otrepané. Pripravila som však zmrzlinu originálnej chuti, a ani cheesecake s pekanovými orechmi a butterscotch toppingom nie je práve najznámejší.


Pokúsim sa postupne predstaviť a okomentovať jednotlivé recepty z mojej oslavy.

Prosecco pink limeade

(zdroj inšpirácie: Foods of America. Around America´s Kitchens. Marks&Spencer.)

Ako prípitok som podávala svieži drink, ktorý však vďaka proseccu nevyzerá príliš americky. Pôvodný recept pochádza tiež zo spomínanej knihy, volá sa pink limeade a miesto prosecca obsahuje vodu. Ja som si však povedala, že ju nahradím proseccom a podávať ho budem vo vysokých pohároch na šampanské. Výsledok príjemne prekvapil svojou ľahkou a sviežou chuťou.

1 pohár (250 ml) citrónovej šťavy
½ pohára vodky
1 liter brusnicového džúsu
1 fľaša prosecca


Citrónovú šťavu, vodku a džús nalejeme do veľkého džbánu a necháme poriadne vychladiť v chladničke. Tesne pred podávaním prilejeme do džbánu prosecco a rozlejeme do pohárov na šampanské.

Lepkavé krídelká (Finger-lickin´ wings)

  (zdroj inšpirácie: Foods of America. Around America´s Kitchens. Marks&Spencer.)

Hlavné jedlo – wings ´n ´ ribs - som mala vybrané už dlhšie, bolo však ešte treba určiť presný recept. Nakoniec som sa rozhodla opäť pre recepty zo spomínanej knihy.



1 kg kuracích krídeliek
2 PL paradajkovej omáčky
2 PL worcesterovej omáčky
2 PL tmavohnedého trstinového cukru (dark muscovado)
1 PL americkej horčice (alebo dijonskej)


Krídelká umyjeme a rozrežeme na kúsky (režeme vždy v kĺbe). Dáme do uzatvárateľnej nádoby. V miske zmiešame paradajkovú a worcesterovú omáčku, cukor a horčicu. Nalejeme na krídelká a dôkladne premiešame. Necháme marinovať aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc.
Rúru predhrejeme na 220 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom, zľahka potrieme olejom a rozložíme naň krídelká. Potrieme zvyšnou marinádou a neprikryté pečieme asi 30 minút, kým nie sú upečené do zlatohneda. Podávame s lepkavou omáčkou.

Lepkavá omáčka (sticky dipping sauce)

2 PL paradajkovej omáčky
1 PL worcesterovej omáčky
2 PL hnedého cukru
1 PL americkej horčice (alebo dijonskej)

Uvedené suroviny zmiešame v malej miske. Vložíme do mikrovlnnej rúry a pri najvyššom výkone ohrievame minútu (Omáčka však výborne chutí aj neohriata, skúšala som oba varianty.).

Lepkavé rebrá (sticky pork ribs)

  (zdroj inšpirácie: Foods of America. Around America´s Kitchens. Marks&Spencer.)

Pôvodný recept je určený pre pečenie na grile. Keďže nie je barbecue sezóna, uvádzam postup prípravy v rúre.

2 PL paradajkového pretlaku
2 PL paradajkovej omáčky
2 PL sójovej omáčky
1 ČL citrónovej kôry, čerstvo nastrúhanej
60 ml citrónovej šťavy
2 PL tmavohnedého trstinového cukru (dark muscovado)
1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
1 ČL mletého nového korenia
½ ČL čili korenia
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
2 kg bravčových rebier


Uvedené ingrediencie zmiešame vo veľkej mise alebo uzatvárateľnej nádobe. Pridáme nakrájané rebrá a dôkladne premiešame. Prikryjeme a uložíme do chladničky na celú noc.
Na druhý deň prehrejeme rúru na 220 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Rebrá rozložíme na plech a vo vyhriatej rúre pečieme približne 90 minút. Počas pečenia ich raz za čas potrieme zvyšnou marinádou. Hotové rebrá sú mäkké a povrch je zlatohnedý a upečený dochrumkava.

Čili majonéza

Kombinácia majonézy a čili omáčky bola pre mňa veľkým prekvapením. Nie som fanúšik kupovanej majonézy ani tatárskej omáčky, ale majonéza zmiešaná s čili omáčkou ma naozaj dostala. Keďže som mala doma len sladkú čili omáčku, dochutila som majonézu aj pár kvapkami tabasca, aby získala tú správnu ostrú chuť. Pomer surovín zámerne neuvádzam, záleží od vašej chuti.

majonéza
ostrá čili omáčka (alebo sladká čili omáčka a pár kvapiek tabasca)

Majonézu nalejeme do misky, pridáme čili omáčku a dôkladne premiešame. Podávame k pečeným alebo grilovaným rebrám, ale výborne sa hodí aj ako dip k zemiakovým lupienkom.




Citrónovo-cesnakové kukuričné klasy

  (zdroj inšpirácie: Foods of America. Around America´s Kitchens. Marks&Spencer.)

6 očistených kukuričných klasov (mimo sezóny mrazené)
2 ČL citrónovej kôry, čerstvo nastrúhanej
1 PL celozrnnej horčice
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
2 PL nasekanej pažítky
80 ml citrónovej šťavy
80 ml arašidového oleja


Kukuričné klasy si predvaríme vo vriacej vode. Necháme odkvapkať, osušíme a grilujeme na grile alebo grilovacej panvici do zlatohneda. Podávame potreté zmesou, ktorú si pripravíme zmiešaním uvedených ingrediencií. Touto zmesou môžeme potrieť kukuričné klasy tesne pred dokončením ešte na grile (či panvici).

Placky zo sladkých zemiakov – batátov

Nasledujúci recept som objavila na talianskej stanici. Sledovala som reláciu o varení a rozmýšľala nad tým, z čoho sú placky na panvici, že majú takú divnú farbu. Potom mi svitlo, že to sú batáty. Zemiakové placky zbožňujem, ale urobiť ich zo sladkých zemiakov mi doteraz nenapadlo. Neviem čo presne dávali Taliani do receptu, trošku som zaimprovizovala a zostavila som si vlastný recept. Najprv som mala trochu obavy, lebo hmota mi vôbec nedržala pokope. Batáty sú totiž suchšie ako zemiaky a nemajú ani v sebe toľko škrobu, aby držali tvar. Pridávala som múku aj vajíčka, až sa nakoniec podarilo. Pôvodne som si myslela, že si vystačím s 2 vajíčkami, nakoniec som ich použila 4. Aj keď som mala počiatočné obavy, musím povedať, že placky mali nesmierny úspech. Chrumkavé, nasladlé, jednoducho skvelá príloha k mäsu, ale výborné aj samostatne.

1 kg batátov, olúpaných a postrúhaných na hrubom strúhadle
3 – 4 vajíčka
hladká múka podľa potreby
soľ
čierne korenie
pažítka, nasekaná
arašidový olej na vyprážanie


Nastrúhané batáty osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú pažítku. Dôkladne premiešame. Potom ich zmiešame v mise s vajíčkami a múkou tak, aby sme získali hmotu, z ktorej sa dajú rukami tvarovať placky.
V panvici zohrejeme olej. Placky opatrne kladieme do panvice, ešte ich roztlačíme, aby sa dobre prepiekli a na stredne silnom plameni ich opekáme z oboch strán dozlatista. Prebytočný olej necháme odsať na papierových utierkach.

Kukuričná bublanina (corn bubble bread)

   (zdroj inšpirácie: Reader´s Digest: Chléb a domácí pekárny)

Tento chlieb vraj v sebe spája dve americké tradície: kukuričný chlieb a bublaninu, teda bubble bread. Ide o chlieb zložený s malým kúskov (bublín) cesta, ktoré sa dajú po upečení ľahko rukou odlomiť. Pri servírovaní nie je potrebné krájanie, ale každý zo stolovníkov si z chleba sám odlomí. A tak tomu bolo aj na mojej oslave.

85 ml mlieka
120 ml vody
1 vajce
400 g nebielenej chlebovej múky
100 g kukuričnej múky
1 ČL krupicového cukru
1 ČL soli
1 ½ ČL instantného droždia
1 PL nasekaných čerstvých čili papričiek
115 g odkvapkanej konzervovanej kukurice
2 PL masla na potretie


Do nádoby domácej pekárne dáme teplé mlieko, vodu a vajce. Nasypeme múku a do rôznych kútov nádoby soľ a cukor. Do stredu múky urobíme jamku a nasypeme do nej droždie. Nastavíme program „Cesto“. Pri zvukovom signály, alebo 5 minút pred koncom miesenia pridáme nasekané čili papričky a kukuricu. Necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyberieme na podložku a zľahka premiesime. Rozdelíme ho na 20 rovnako veľkých dielov, z ktorých vytvarujeme guľôčky.


Tortovú formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom. Polovicu guľôčok uložíme na dno formy kúsok od seba. Zvyšné guľôčky rozložíme do druhej vrstvy tak, aby sme s nimi zakryli voľné miesta. Formu zakryjeme potravinárskou fóliou, ľahko potretou olejom a necháme na teplom mieste kysnúť 30 – 45 minút, až guľôčky takmer zdvojnásobia svoj objem. Medzitým si rúru predhrejeme na 200 °C.
V malom hrnci roztopíme maslo a potrieme ním povrch cesta vo forme. Pečieme v horúcej rúre 30 – 35 minút dozlatista. Necháme vychladnúť na mriežke.

Zmrzlina z arašidového masla

  

Aj s arašidovým maslom som mala jasno. Pôvodne som chcela pripraviť reeses – čo sú americké (bežne v ich obchodoch dostupné) čokoládové pralinky-košíčky s plnkou z arašidového masla. Uvažovala som aj nad cupcakes s arašidovým krémom. Valentínsky nezdar s cupcakes ma však znechutil a tak som sa nakoniec rozhodla pre zmrzlinu. Vedela som, že budem podávať sundae – čo je v podstate zmrzlinový pohár s nejakou omáčkou – ovocnou, karamelovou, čokoládovou a podobne. Ja som už dlhšie poškuľovala po čokoládovo-arašidovej omáčke podľa Nigelly a arašidová zmrzlina mi do toho všetkého pekne zapadala.


1 pohár arašidového masla
2/3 pohára krupicového cukru
2 poháre smotany na šľahanie
1 pohár plnotučného mlieka
2 ČL vanilkového extraktu
štipka morskej soli


Uvedené suroviny dáme do hrnca a za stáleho miešania ohrievame, kým sa nespoja a nevznikne krásna hladká hmota. Ohrejeme tesne k bodu varu (zmes nesmie zovrieť!) a odstavíme. Necháme vychladnúť, prelejeme do vzduchotesnej nádoby a vložíme do mrazničky. O hodinu nádobu vyberieme a zmes dôkladne premiešame vidličkou alebo ponorným mixérom. Tento proces zopakujeme vždy po hodine aspoň trikrát. Zabránime tým vzniku ľadových kryštálov vo vnútri zmrzliny.
Ak máme doma zmrzlinovač, pripravíme si zmrzlinu s jeho pomocou.

Sundae s vanilkovou, čokoládovou a domácou zmrzlinou z arašidového masla a s čokoládovo-arašidovou omáčkou

   (zdroj inšpirácie: N. Lawson: Nigella Express)

vanilková zmrzlina
čokoládová zmrzlina
zmrzlina z arašidového masla
sekané solené arašidy

Na omáčku (cca 6 porcií):
180 ml smotany na šľahanie
100 g mliečnej čokolády
100 g hladkého arašidového masla
3 lyžice golden sirupu


Všetky suroviny na omáčku dáme do hrnca a na slabom ohni za občasného miešania roztopíme. Dôkladne premiešame a necháme trošku ochladnúť.
Do zmrzlinových pohárov dáme po kopčeku z každej zmrzliny, bohato prelejeme omáčkou a posypeme nasekanými solenými arašidmi.

Pepermintový extrakt mi silno evokuje Ameriku, pretože som ho dostala od kamarátky, ktorá tam žije. Tiež som s ním pôvodne mala iný plán, a to výrobu úžasných praliniek, nakoniec však pre nedostatok času došlo na tieto zaujímavé, voňavé a hlavne originálne mafiny.

Pepermintové mafiny s čokoládou

   (zdroj inšpirácie: 1 těsto, 100 muffinů)

Na 12 kusov:
280 g hladkej múky
1 PL prášku do pečiva
1/8 ČL soli
115 g práškového cukru
150 g nasekanej horkej čokolády
2 stredne veľké vajíčka
250 ml mlieka (kyslej smotany, bieleho jogurtu)
85 g rozpusteného masla
1 ČL pepermintového extraktu
1 – 2 kvapky zelenej potravinárskej farby (nie je nutné)
práškový cukor na pocukrovanie (nemusí byť)


Rúru vyhrejeme na 200 °C, formu na mafiny vystelieme papierovými košíčkami. Maslo rozpustíme v malom kastróliku a necháme vychladnúť. Medzitým si v jednej miske zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ a nasekanú čokoládu. V inej väčšej mise rozmiešame vajíčka, pridáme mlieko, rozpustené maslo a pepermintový extrakt. Pokiaľ chceme, môžeme túto tekutú zmes aj ofarbiť ľahko dozelena. Túto tekutú zmes vlejeme k sypkým ingredienciám a zľahka premiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Cestom naplníme pripravené košíčky, vložíme do rúry a pečieme 18 minút dozlatista. Hotové mafiny necháme 5 minút odpočinúť vo forme, potom ich preložíme na mriežku. Vychladnuté mafiny môžeme pocukrovať, ale nie je to nutné.

Pekanové orechy a brusnice, severoamerické plody, som sa rozhodla tiež použiť. Našťastie, pekanové orechy sa už dajú vzácne zohnať aj u nás, tak som sa pre istotu nimi zásobila dopredu.

Čokoládovo-brusnicové cookies s pekanovými orechmi

   (zdroj inšpirácie: N. Lawson: Vianoce s Nigellou)

150 g hladkej múky
½ ČL kypriaceho prášku
½ ČL soli
75 g ovsených vločiek
125 g mäkkého masla
75 g tmavohnedého cukru (dark muscovado)
100 g krupicového cukru
1 vajce
1 ČL vanilkového extraktu
75 g sušených brusníc
50 g pekanových orechov, nahrubo nasekaných
150 g kúskov horkej čokolády (v originály bielej)


Rúru predhrejeme na 180 °C a dva plechy vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ a ovsené vločky. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Pridáme vajce a vanilkový extrakt a prešľaháme. Do maslovo-cukrovej peny zamiešame múku s ostatnými ingredienciami z prvej misky. Na záver primiešame brusnice, orechy a čokoládu. Cesto naberáme lyžicou, tvarujeme z neho guľky, ktoré ukladáme na plech ďalej od seba. Prstami zľahka roztlačíme do tvaru hrubších placiek. Pečieme 15 minút, necháme 10 minút chladnúť na plechu a potom opatrne prenesieme na mriežku, kde necháme cookies úplne vychladnúť.

Tip: Cookies vydržia vo vzduchotesnej nádobe čerstvé 5 dní. Možno ich aj na 3 mesiace zmraziť, rozmrazujeme pri izbovej teplote.

Butterscotch pecan cheesecake

   (zdroj inšpirácie: Foods of America. Around America´s Kitchens. Marks&Spencer.)

Na sušienkový základ:
150 g čokoládových sušienok (použila som čokoládové Hobbits)
50 g masla, rozpusteného

Na plnku:
500 g krémového syra (Philadelphia, Buko, prípadne Lučina alebo tučný hladký tvaroh)
1 ČL vanilkového extraktu
¾ pohára krupicového cukru
2 vajíčka
1 PL hladkej múky
½ pohára opražených a nahrubo nasekaných pekanových orechov

Na butterscotch topping:
1/3 pohára jemného hnedého cukru (muscovado)
40 g masla
1 PL smotany na šľahanie


Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a zľahka potrieme maslom. Sušienky rozdrvíme pomocou valčeka na cesto alebo v mixéri a zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes natlačíme do formy a dáme do chladničky na 30 minút. Rúru si medzitým vyhrejeme na 160 °C.
V mise pomocou elektrického šľahača vyšľaháme syr s vanilkovým extraktom a cukrom do hladkej hmoty. Potom po jednom zašľaháme vajíčka. Primiešame múku a orechy. Krém navrstvíme na vychladený sušienkový základ. Uhladíme a vložíme do rúry. Cheesecake pečieme 45 minút. Necháme vychladnúť v rúre pri pootvorených dvierkach.
Suroviny na topping dáme do malej rajnice a na slabom ohni ohrievame, kým sa nespoja a nevznikne hladká hmota. Natrieme ňou vrch cheesecake a dáme do chladničky stuhnúť na tri hodiny, alebo cez noc.


Tak, toto bolo moje párty menu. Našťastie sú moji drahí priatelia dobrí a vďační jedáci, takže si s ním poradili. Menu bolo pestré, ale zo všetkého tak akurát. Ničoho nebolo málo, ani veľa. Vždy sa snažím o to, aby som ponúkla pestré chute. Je to síce náročnejšie na prípravu, ale keď ja sa v tom tak vyžívam!


Moji priatelia mi spravili veľkú radosť nielen tým, že prišli, ale aj darčekmi. Obohatili nielen moju zbierku vín, o tri super kúsky, ale aj moju kuchynskú výbavu. Pomaly bude moja kuchyňa a obývačka preplnená. Ale stále nemám všetko a stále je toľko vecí, ktoré ešte chcem! A veľmi sa teším ešte z jednej veci. Konečne sa ku mne takmer po roku strastiplnou cestou cez Portugalsko a Anglicko dostalo ku mne CD s úžasnou portugalskou hudbou. Janka, Petra (a Junior), veľká vďaka vám!




Neviem kedy budem mať ďalšiu príležitosť na prípravu nejakej párty, ale dúfam, že čoskoro. Mňa to totiž nesmierne baví. Vymýšľať menu, variť, piecť, prijímať vďačných hostí a užívať si to s nimi.


Komentáre k článku


Meno: sunnygirl26 Dátum: 30. 11. 2012 13:17:28
jeeej...na chvilu som sa vratila do mojich americkych cias... :)


Meno: Adusha Dátum: 30. 11. 2012 14:57:23
:-) a najkrajšie spomienky sú na čo?


Meno: sunnygirl26 Dátum: 05. 12. 2012 13:22:10
čo sa jedla týka, tak určite cheesecake, Caesar salad som tu na SVK ešte nejedla taký dobrý ako tam, rebierka, ktoré som dovtedy považovala za fuj :) až kým som ich neochutnala zo Sunset Ribs, veľmi mi chýba kvalitný čerstvý seafood, dobrý steak a frozen strawberry margarita, dobre urobený Long Island Ice Tea :D...a mimo jedla, nuž mala som šťastie na ľudí, ktorí my stále veľmi chýbajú :)))

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign