Nie ste prihlásený login

Skúste to aj inak (alebo prílohy zimnej sezóny)

Doma v kuchyni

28. 02. 2011



Otvorene sa priznávam, že pred pár rokmi som ako prílohu k jedlám riešila len zemiaky a ryžu, prípadne ešte dusenú kapustu. Varenie bolo v tej dobe pre mňa len nutnosť a často aj otrava. Odkedy som však prepadla kuchárskej vášni, snažím sa pripravovať aj pestré a v slovenskom prostredí nie veľmi tradičné prílohy. Súvisí to aj s tým, že som sa postupne zamilovala do zeleniny. A práve zimná zelenina, ako tekvica, paštrnák či kel sú pre mňa veľkou lahôdkou. Túto zimu, ktorá snáď už čoskoro skončí, som vyskúšala viacero nových receptov na prílohy. Musím povedať, že príloha sa vďaka nápaditému receptu môže stať plnohodnotným a rovnocenným partnerom k hlavnému jedlu a nemusí sa brať len ako druhoradá záležitosť, „tanierový komparz“.


Tekvica pečená so šalviou

  

maslová tekvica, olúpaná a pokrájaná na kocky
olivový olej
čerstvá šalvia
morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie


Rúru predhrejeme na 220 °C, plech na pečenie vystelieme papierom. Nakrájanú tekvicu rozložíme v jednej vrstve na plech, pokvapkáme olejom a posypeme nasekanou čerstvou šalviou. Vložíme do horúcej rúry a pečieme približne 30 minút domäkka. Pred podávaním osolíme, okoreníme a dozdobíme lístkami čerstvej šalvie.

Paštrnák pečený v javorovom sirupe

   (zdroj inšpirácie: N. Lawson: Vianoce s Nigellou)

paštrnák
rastlinný olej
javorový sirup


Rúru predhrejeme na 200 °C. Paštrnák umyjeme a pokiaľ nemá peknú šupku, aj ošúpeme. Pozdĺžne ho prekrojíme na polovice, hrubšie kusy na štvrtiny. Paštrnák uložíme na plech alebo do zapekacej nádoby. Polejeme ho olejom a dôkladne premiešame. Potom ho bohato polejeme javorovým sirupom (cca 80 ml na 1 kg paštrnáku) a tiež dôkladne premiešame, aby sa ním obalil zo všetkých strán. Vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút do zlatohneda.

Kel s citrónom a cesnakom

   (zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Tento recept bol pre mňa veľkým prekvapením. Citrón krásne zmierni výraznú arómu a chuť kelu, takže z výsledku budú milo prekvapení aj tí, ktorí kel v obľube nemajú.

400 g kelu, nakrájaného
400 g brokolice, rozobranej na ružičky
50 g masla
2 strúčiky cesnaku, pokrájané
šťava a kôra z jedného citróna
soľ a čierne korenie


Do vriacej osolenej vody dáme variť brokolicu. Asi po 5 minútach pridáme nakrájaný kel a varíme približne 3 minúty, kým nezmäkne. Zlejeme a schladíme studenou vodou.
V panvici zohrejeme maslo a opečieme na ňom cesnak. Pridáme citrónovú šťavu a kôru a prisypeme zeleninu. Dochutíme soľou a korením a dôkladne premiešame.

Ružičkový kel so slaninou a gaštanmi

   (zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

500 g ružičkového kelu
8 plátkov anglickej slaniny
125 g varených gaštanov
6 PL hustej kyslej smotany
soľ a korenie


Ružičky kelu uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a schladíme studenou vodou. V panvici opečieme nakrájanú slaninu do chrumkava, pridáme gaštany a miešame, kým nezačnú chytať zlatistú farbu. Stiahneme plyn, prisypeme kel a vlejeme smotanu. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Varíme, kým smotana trochu nezhustne. Odstavíme a ihneď podávame.

Parmezánové zemiaky s tymianom

  

1 kg múčnych zemiakov (typ B alebo C)
soľ a čierne korenie
5 PL olivového oleja
2 ČL hladkej múky
70 g strúhaného parmezánu
štipka muškátového orieška
hrsť čerstvého tymianu


Rúru predhrejeme na 200 °C. Ošúpané a na štvrtinky pokrájané zemiaky vložíme do vriacej vody a varíme 2 minúty. Scedíme a zmiešame s 2 lyžicami oleja. Zvyšný olej nalejeme do pekáčika a dáme do rúry zohriať. V miske zmiešame soľ, korenie, múku, parmezán, muškátový oriešok a lístky stiahnuté z tymianových vetvičiek. Hotovú zmes dôkladne premiešame so zemiakmi, nasypeme ich do pekáča a ešte raz dôkladne premiešame, aby sa všetky zemiaky obalili olejom. Pečieme približne 40 minút dozlatista. Občas zemiaky obrátime. Podávame horúce.

Tip: Bylinky môžete rôzne variovať, použite petržlenovú vňať, rozmarín alebo oregano, pridajte nasekanú čili papričku, mletú rascu, karí alebo iné korenie podľa vašej chuti. Zemiaky budú chutiť zakaždým inak.

Pikantné sladké zemiaky

  

3 väčšie sladké zemiaky
3 PL oleja
2 strúčiky cesnaku
1 ČL mletého čierneho korenia
1 ČL sušeného oregana
½ ČL vločiek čili
1 ČL morskej soli


Rúru predhrejeme na 220 °C. Zemiaky umyjeme, dôkladne osušíme a nakrájame na dlhé plátky – osminky. Vo veľkom plechu premiešame olej so všetkými surovinami okrem soli. Pridáme zemiaky a dôkladne premiešame. Pečieme 20 – 25 minút, kým nebudú chrumkavé. Pred podávaním osolíme morskou soľou.

Hranolčeky zo sladkých zemiakov

  

4 sladké zemiaky
2 PL oleja + na plech
1 PL hnedého cukru
2 ČL soli


Rúru predhrejeme na 220 °C. Zemiaky olúpeme a pokrájame na tenké hranolčeky. Dáme ich do veľkej misy. Pridáme olej, hnedý cukor a 1 lyžičku soli. Dobre premiešame. Plech potrieme zľahka olejom, posypeme lyžičkou soli, rozložíme hranolčeky a pečieme asi 20 minút dochrumkava.

Ostrý dip s čili a limetkou

  

crème fraîche (tučná kyslá smotana)
čerstvá čili paprička, nasekaná nadrobno, bez semiačok
limetková šťava
soľ
čierne korenie


V miske zmiešame crème fraîche s nasekanou čili papričkou a limetkovou šťavou. Dochutíme morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

Poznámka: Presný pomer surovín zámerne neuvádzam, pretože každý má inú toleranciu pri štipľavé. Aj čili papričky sú rôzne štipľavé, preto sa pri príprave tohto dipu treba riadiť vlastnou chuťou a pridať len toľko čili, koľko vám vyhovuje.

Zelerové pyré

  
1 väčšia zelerová buľva, olúpaná
300 g múčnych zemiakov, typ C
50 ml ohriateho mlieka
15 g masla
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
petržlenová vňať na ozdobenie


Vo veľkom hrnci privedieme k varu osolenú vodu. Zemiaky olúpeme a pokrájame, zeler tiež pokrájame, na rovnako veľké kúsky. Varíme ich vo vriacej vode domäkka. Zlejeme, prilejeme ohriate mlieko, maslo a šťuchadlom spracujeme na hladké pyré. Osolíme. Podávame k pečenému mäsu.


Komentáre k článku


Meno: magdalena Dátum: 29. 01. 2013 17:52:52
Adushik :) tak máme kelové hody. Skúsili sme kel s citrónom a brokolicou - výborné, aj pučené zemiačky s kelom, čo máš v článku o kuriatku, aj gratinovaný kel so slaninkou a zemiačkami, čo asi nemáš na webe, ale inšpirovali ma k tomu Tvoje pomarančové taglioline s omáčkou z kučeravého kelu, a naozaj kelová rozmanitosť je fantastická :)


Meno: Adusha Dátum: 30. 01. 2013 08:38:24
Jeej magdalénka, ja som ku kelu túto sezónu nedostala :-( Gratinovaný kel tu mám, počkaj, tu je: http://www.food4fun.sk/?food=1&id=74/#2


Meno: magdalena Dátum: 30. 01. 2013 21:23:09
Ten vyzerá úplne fantasticky :) ďakujem za link. Myslím, že hody budú ešte pokračovať, aj taglioline ma fascinujú :) ale aj minestrone z toho linku :))

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign