Na prvý pohľad vyzerá ako petržlen, vonia tiež podobne, ale chuťou sa
podobá skôr mrkve. Táto sladkastá koreňová zelenina so žltkastou šupkou
a bielou dužinou patrí medzi tradičné, ale nedocenené plodiny. Pritom
je však výživovo hodnotnejší ako jeho spomínaní koreňoví súrodenci.
Obsahuje viac sacharidov ako mrkva (tie môžu za jeho sladkú chuť), a
viac vitamínu C ako petržlen, až 30 mg na 100 g koreňa. Významný je aj
vysoký obsah minerálnych látok (napríklad draslíka, horčíka, či vápnika)
a éterických olejov, ktoré majú priaznivý vplyv na trávenie a nervovú
sústavu.
Paštrnák je typická zimná zelenina, ktorej sezóna začína na jeseň a pri
dobrom uskladnení trvá až do jari. Keďže je paštrnák odolný voči mrazom,
môže sa ponechať aj v zemi na záhradke a zbierať podľa potreby.
V kuchyni má paštrnák podobné využitie ako mrkva, či petržlen, ale
chutný je predovšetkým v samostatnej príprave, keď môže vyniknúť jeho
sladká chuť. Paštrnák sa skvelo dopĺňa so zemiakmi, ale vie ich aj plne
nahradiť. Rovnako ako zemiaky sa dá piecť, a aj paštrnákové pyré je
veľmi chutné. V minulosti sa paštrnák dokonca sušil a mlel na múku, z
ktorej sa piekol chlieb medovníkovej chuti.
Môj najobľúbenejší recept na prípravu tejto chutnej zeleniny, je
paštrnák pečený s medom, prípadne s javorovým sirupom. Ak máte radi
netradičné chute, určite vyskúšajte, budete milo prekvapení tým, ako sa
paštrnák a med (javorový sirup) k sebe hodia.
paštrnák
med
tymian
soľ
Rúru predhrejeme na 220 °C, plech na pečenie vystelieme papierom.
Paštrnák uvaríme do polomäkka, necháme odkvapkať a preložíme do misy, v
ktorej ho premiešame s medom a s tymianom. Rozložíme na plech, zľahka
osolíme a pečieme dozlatista.
Je to výborná príloha k pečenému a grilovanému mäsu.
30 g masla
3 veľké cibule, rozpolené a pokrájané natenko
2 PL hnedého trstinového cukru (muscovado)
250 ml suchého bieleho vína
3 veľké paštrnáky, ošúpané a pokrájané
1,25 litra zeleninového vývaru
3 PL smotany na šľahanie
tymian na ozdobu
V panvici rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a cukor a pomaly varíme asi 15 minút, kým cibuľa nezmäkne a neskaramelizuje. Pridáme víno a paštrnák, privedieme k varu, prikryjeme a varíme 20 minút domäkka. Prilejeme vývar, opäť privedieme k varu, stiahneme oheň a varíme ešte 10 minút. Necháme trochu ochladnúť a rozmixujeme na hladký krém. Podávame ozdobené lyžicou smotany a tymianovými lístočkami.
Názov pochádza z angličtiny a ma vraj vyjadrovať zvuky, ktoré vydáva kel pri príprave. Je to staré anglické jedlo a má množstvo variácií.
800 g paštrnáku, pokrájaného
1 lyžička kurkumy
soľ
½ hlavičky kelu, pokrájanej na rezance
dve hrste mrazeného hrášku
šťava z ½ citrónu
50 g masla
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička korenia garam masala
1 zväzok koriandru (prípadne petržlenovej vňate)
1 červená čili paprička, pokrájaná bez semiačok
Paštrnák dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, pridáme kurkumu,
osolíme a varíme asi 12 minút, takmer domäkka. Uvarený paštrnák scedíme.
V inom hrnci zalejeme nakrájaný kel vriacou vodou a povaríme 3 minúty.
Na poslednú minútu pridáme hrášok, povaríme a tiež scedíme.
Paštrnák nahrubo roztlačíme s citrónovou šťavou a s polovicou masla.
Primiešame zvyšné prísady okrem masla, osolíme a premiešame. Zvyšné
maslo zohrejeme na nepriľnavej panvici a zeleninovú zmes do nej
rovnomerne natlačíme. Opekáme 10 minút, kým nie je zmes zospodu zlatá a
chrumkavá. Opatrne ju zosunieme na veľký tanier a obrátime. Opečieme aj z
druhej strany. Opäť otočíme a ešte chvíľu opekáme, aby všetko spevnelo.
Podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu, či klobáskam, alebo ako
samostatné vegetariánske jedlo.
2 ČL olivového oleja
1 veľká, nasekaná cibuľa
2 ČL rímskej rasce
500 g chudého hovädzieho mäsa, mletého
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
400 g konzerva fazule v čili omáčke
400 g konzerva sekaných paradajok
1 kg paštrnáku, olúpaného a pokrájaného na kusy
soľ a korenie
Olej zohrejeme vo veľkej panvici a necháme na ňom zmäknúť cibuľu
spolu s jednou lyžičkou rímskej rasce. Potom zhrnieme cibuľu na kraj a
do panvice dáme mäso, ktoré z každej strany opečieme do hneda, pričom
varechou rozbíjame hrudky mäsa. Pridáme cesnak, fazuľu, paradajky a
polovicu plechovky vody. Osolíme, okoreníme a prikryté dusíme na miernom
ohni približne 20 minút.
Kým sa varí čili omáčka, pripravíme si paštrnák. Uvaríme ho v osolenej
vode domäkka, zlejeme a roztlačíme na pyré. Dochutíme soľou a čerstvo
mletým čiernym korením. V rúre rozpálime gril na 230 °C. Mäsovú zmes
nalejeme do zapekacej formy, prikryjeme vrstvou paštrnákového pyré,
posypeme lyžičkou rímskej rasce a grilujeme dozlata, trvá to približne 5
minút.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.