Nie ste prihlásený login

Moje postrehy z internetu a poštový týždeň

Postrehy a skúsenosti

15. 03. 2011


V poslednej dobe trávim po nociach nejako veľa času na internete. Prezerám si foodblogy, čítam recepty, hľadám informácie o neznámej zelenine, či ovocí. Vďaka stránke www.tastespotting.com objavujem vždy nové a nové zaujímavé foodblogy s nádhernými fotografiami. O niektorých sa jednoducho musím zmieniť.
Pred dvoma rokmi, keď som sa začala obzerať po svete foodblogov som čírou náhodou objavila stránku www.natanieri.sk. Bol to prvý slovenský foodblog, ktorý ma naozaj zaujal. Predtým som už natrafila na zopár stránok, resp. blogov o varení v slovenčine, ale ani jeden zďaleka nedosahoval úroveň spomínanej stránky. Pre inšpirácie som chodila len na zahraničné, anglicky písané blogy. Ako druhý v poradí som vďaka Mimibazáru objavila Anetkin blog. Potom dlho nič, až koncom minulého roka a začiatkom tohto sa so slovensky písanými foodblogmi roztrhlo vrece. Viaceré šikovné kočky, ktorých receptíky som pravidelne sledovala na Mimibazáre sa presunuli na vlastné stránky. Martinka, Andrejka, Slávka, Martinka Mauka, Evička z Eve Kei, Evička z in-spired-me. Ich blogy pravidelne sledujem a teší ma, že sa konečne aj na Slovensku začalo niečo diať v tejto internetovej sfére.

Spomínané dievčatá poznám z Mimibazáru, takže tam som dozvedela, že sa presúvajú na vlastné stránky. Vďaka Tastespottingu som však natrafila na také krásne stránky, o ktorých by som sa asi inou cestou nedozvedela. Na Tastespottingu je úžasné to, že každý deň prináša tie najkrajšie fotografie z blogov z celého sveta. Dokážem sa tam stratiť na dlhé hodiny. Nádherné fotografie, množstvo inšpirácií. A práve tu som natrafila na dva blogy, ktoré mi vyrazili dych svojou krásou. Obidva sú v angličtine, ale jednou autorkou je Češka a druhou Slovenka. Šárka je autorkou blogu Cook Your Dream, ktorý som objavila tesne po Vianociach vďaka receptu na klasickú českú vianočku.

Druhý blog, ktorého autorkou je Petra sa volá Zoom Yummy. Pôvodne som nevedela, že autorkou je Slovenka, ale keď som natrafila na recept na vyprážaný karfiol, odfotených pár slovenských ingrediencií, došlo mi to. A veľmi ma teší, že také krásny blog má slovenský pôvod.

Je veľa ďalších blogov, ktoré ma fascinujú, spomeniem ešte jeden, a to bulharský blog Eva Toneva. Autorka žila a pôsobila tri roky v Čechách, kde spoznala české, rakúske a nemecké kuchárske tradície, čo sa odráža aj medzi receptami na jej blogu. Foodstyling na jej fotografiách považujem za jeden z najkrajších, aký som na internete videla. Len škoda, že stránka nie je v angličtine, ale v bulharčine.


Nakupovanie kuchárskych kníh sa mi za posledný rok stalo vášňou. Samozrejme, že nenakupujem bezhlavo, ale knihy si starostlivo vyberám. Zatiaľ sa orientujem žiaľ len na českom a slovenskom trhu, i keď už poškuľujem aj po literatúre zo zahraničia. Snažím sa však držať na uzde, bojím sa totiž, že keď raz začnem objednávať knihy zo zahraničia, zvrhne sa to. Ako tak rozmýšľam, naposledy mi nové knihy pribudli v polovici februára. Nie je to síce dávno, ale keď sledujem aktuálnu ponuku, asi mi tak skoro ani nič nepribudne. Ale nevadí. Je tu totiž niečo iné. Pomaly sa namotávam na rôzne kuchynské doplnky, textil, riad s patinou, s nádychom vidieckeho štýlu, originálne výrobky z drôtu, dreva a iných materiálov. Páči sa mi vidiecky štýl, štýl vintage, štýl škandinávskeho, či provensálskeho vidieka. Skúšala som na internete nájsť nejakú stránku, ktorá by predávala takéto veci. Objavila som ich len zopár, ale najviac na mňa zapôsobila stránka Bella Rose. Je na nej toľko úžasných vecí, že by som dokázala minúť "majland". Nakoniec som sa uzemnila a objednala som si len pár vecí. Sú však také nádherné, že určite budem pravidelný zákazník. Teda, kým ich budem mať doma kam ukladať.


Na stránke Vôňa domova som zasa objavila levanduľu na varenie, ktorú som musela objednať, aby som sa konečne v kuchyni pustila do levanduľových dobrôt. Bežne dostupná levanduľa (pokiaľ nepochádza z vlastnej záhradky) mohla byť chemicky ošetrovaná, takže na varenie sa nehodí. Okrem levandule som si objednala aj dva krásne dezertné taniere a utierku.

Minulý týždeň mi prišli balíky z jedného aj druhého e-shopu. A aby toho nebolo málo, došiel mi aj perfektný americký časopis Fine cooking.


Párkrát som už spomínala moju skvelú kamarátku, ktorá žije v Oregone. Volá sa rovnako ako ja a poznáme sa od prvej triedy na základnej škole. A je to perfektný človek, ktorý ma v januári prekvapil tak, že by som to nikdy nečakala. Kamarátka mi totiž predplatila tento časopis, takže každé dva mesiace (je to dvojmesačník) mi prichádza do schránky. Prvýkrát som ho mala v rukách v lete, keď mi táto super baba priniesla z USA viaceré časopisy na ukážku. A práve tento mi padol do oka najviac. Prvé tohtoročné číslo sa mi zdalo trochu slabšie, ale druhé, ktoré ku mne minulý týždeň dorazilo, je také nabité, že mám chuť všetko vyskúšať. Len na ilustráciu: téma špargľa, ryba pečená v soľnej kruste, francúzske macarons, thajské karí. A k tomu množstvo ďalších originálnych receptov, či napríklad zaujímavý návod na prípravu domáceho brunchu. Mimochodom, časopis má aj internetovú stránku, takže zdroj inšpirácie je dostupný.

A ešte jedna zásielka ku mne minulý týždeň dorazila. Dve debničky s bio zeleninou a ovocím. Objavila som totiž stránku s bioproduktmi, ktorá robí rozvoz po domácnostiach.


Jednoducho som chcela vyskúšať zo zvedavosti ich služby, ale k objednávke zeleniny ma donútil predovšetkým fakt, že v ponuke zeleniny majú mangold a čierny koreň! Čierny koreň som zháňala neúspešne už druhú sezónu a konečne sa podarilo. Takže jedna z nasledujúcich tém na mojej stránke je jasná. Okrem zeleniny som si objednala aj bio červené pomaranče. Je úžasné dostať rovno pred dvere zásielku zeleniny. Treba si však naplánovať jedálny lístok na niekoľko dní dopredu, aby sa bio zelenina spotrebovala čo najrýchlejšie. Rýchlo totiž podlieha skaze. Bio boxu so zeleninou nemám v podstate čo vytknúť, zelenina prišla v dobrej kvalite, len nerozumiem tomu, prečo úplne mimo sezóny dávajú do boxu aj paradajky. Malá vetvička cherry paradajok nezrelej žlto-červenej farby tam fakt byť nemusela. Pokazila dojem. Už teraz som však zvedavá, ako sa výber zeleniny bude prispôsobovať sezóne. Určite si bio produkty z tejto stránky ešte niekedy doprajeme. A pevne verím, že sa raz dočkám aj ponuky bio mäsa.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené