Nie ste prihlásený login

Červené pomaranče a curd

Doma v kuchyni

24. 03. 2011


V mojej bio objednávke, o ktorej som písala minulý týždeň boli aj úžasné sladké červené pomaranče. Vychutnávali sme si ich čerstvé, v ovocnom šaláte, ale nedalo mi to, aby som z nich nepripravila aj nejaký koláč, či dezert. Nakoniec som sa rozhodla, že pripravím pomarančový krém, tzv. orange curd, čo je vlastne variant na rozšírenejší lemon curd, o ktorom píšem TU. Keďže do curdu ide okrem šťavy aj kôra, bio pomaranče boli k tomu ideálne. Tešila som sa najmä na farebný výsledok mojej červenopomarančovej verzie. Použité pomaranče mali peknú tmavú dužinu, čo sa nakoniec aj odzrkadlilo na hotovom kréme.

Hotový krém som použila na prípravu panna cotty, ale hlavným dôvodom, prečo som ho robila, boli francúzske makrónky, ktoré som s ním chcela naplniť. Žiaľ, makrónky nafarbené pekne na oranžovo sa mi nepodarili. Dôvodom bola pravdepodobne zmena odskúšaného receptu. Začala som teda rozmýšľať nad nejakým koláčom, ale nakoniec som si spomenula na jemný kysnutý závin s lemon curdom, ktorý som minulý rok pravidelne pekávala. Bolo rozhodnuté. Cesto som pripravila podľa tohto receptu, ale zmenila som výsledný tvar. Neurobila som závin, ale dve špirály. A boli vynikajúce. Tento recept patrí jednoznačne k špičke mojich najobľúbenejších.

Blood orange curd – sladký krém z červených pomarančov

šťava a kôra z 3 bio červených pomarančov
4 žĺtka (z veľkých vajec)
1 celé vajce
200 g krupicového cukru
1 PL kukuričného škrobu
1 PL rastlinného oleja neutrálnej chuti alebo 1 PL prepusteného masla

Kôru aj šťavu z umytých pomarančov dáme do ohňovzdornej misy. Pridáme žĺtka, celé vajce, cukor a škrob a metličkou dôkladne premiešame. Misu dáme nad hrniec s vodou a nad parou za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Dávame pozor na to, aby voda v hrnci nevrela príliš prudko a nebolo jej veľmi veľa, inak by sa nám vajíčka mohli zraziť. Hotový krém zložíme z pary, pridáme doň lyžicu oleja alebo masla, opäť dobre premiešame a vrátime nad paru. Keď sa krém stiahne a začnú sa tvoriť bublinky, povaríme jednu minútu a odstavíme. Necháme trochu schladnúť. Potom prelejeme do sklenenej fľaše a po úplnom vychladnutí odložíme do chladničky, kde vydrží dva týždne.

Použitie: do krémov na plnenie zákuskov, do pohárov, cupcakes, palaciniek, na lievance, do závinov...

Blood orange curd panna cotta 

250 ml smotany na šľahanie
250 ml plnotučného mlieka
3 PL krupicového cukru
2 PL pomarančového likéru Cointreau
½ vanilkového struku
4 plátky želatíny
blood orange curd
plátky červeného pomaranča na ozdobu

Želatínu namočíme do studenej vody. Do hrnca dáme smotanu, mlieko, vyškrabanú dreň z vanilkového struku a samotný struk, likér a cukor. Za stáleho miešania ohrievame tesne k bodu varu, odstavíme. Vanilkový struk vyberieme. Napučanú želatínu vyžmýkame, vložíme do hrnca a premiešame, aby sa dôkladne rozpustila. Nalejeme do pripravených pohárov, počkáme kým vychladne a potom presunieme do chladničky, kde necháme panna cottu stuhnúť. Tesne pred podávaním ozdobíme vrstvou pomarančového krému a kúskami červeného pomaranča.

Kysnuté špirály s plnkou z krémového syra a pomarančového krému

 

Na kvások:
6 PL teplej vody
1 ČL cukru
1 1/2 ČL instantného droždia
1/4 pohára polohrubej múky

Na cesto:
6 PL kyslej smotany alebo jogurtu
1/4 pohára zmäknutého masla
1 vajíčko
1/4 pohára cukru
1 ČL soli
1 ČL vanilkového extraktu
2 1/2 polohrubej múky

Na plnku:
175 g krémového syra (Philadelphia)
2 PL cukru
2 PL kyslej smotany
1 ČL citrónovej šťavy
2 PL polohrubej múky
½ pohára pomarančového krému (blood orange curd)

Na dokončenie:
1 vajíčko
1 lyžica vody
mandľové lupienky

Pripravíme kvások: V malej miske, alebo vo veľkom pohári zmiešame uvedené ingrediencie na kvások a necháme 10 - 15 minút kysnúť. Keď máme kvások hotový, vlejeme ho do domácej pekárničky. Do nádoby pridáme kyslú smotanu, maslo, vajíčko, cukor a vanilkový extrakt. Potom pridáme múku a soľ a necháme vypracovať cesto. Cesto necháme kysnúť 60 až 90 minút, kým nezdvojnásobí objem.

Keď už máme cesto vykysnuté, pripravíme si plnku. V miske vyšľaháme spolu smotanový syr, smotanu, cukor, citrónovú šťavu a múku.


Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, premiesime ho, aby sme z neho vytlačili všetok vzduch a vyvaľkáme na obdĺžnik. Rozrežeme ho na dve časti, tak aby sme získali dva dlhé obdĺžniky. Z každej strany necháme cca 2 cm prázdne a do stredu nanesieme najprv vrstvu syrovej plnky a potom pomarančovú vrstvu. Stočíme do závinu a okraje zlepíme vodou alebo rozšľahaným vajíčkom. Závin stočíme do špirály a prenesieme na plech vystlaný papierom. To isté zopakujeme s druhou polovicou cesta. Plech prikryjeme fóliou, ktorú sme zľahka potreli olejom. Dáme na teplé miesto a necháme 45 minút podkysnúť.
Medzitým, aspoň 30 minút pred pečením si poriadne vyhrejeme rúru na 190 °C. V mištičke rozmiešame vajíčko s lyžicou vody a potrieme ním špirály. Posypeme mandľovými lupienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 25 - 30 minút, dozlatista.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené