Nie ste prihlásený login

Jarné „macarons“ cvičenia

Výzvy v kuchyni

31. 03. 2011


Po minulé týždne som viackrát varila holandskú omáčku, takže sa mi v chladničke opakovane nahromadili nejaké bielka. A čo iné by som z nich upiekla ak nie francúzske makrónky? Tieto sladké dobrôtky ma stále neprestali fascinovať. A najmä, po prečítaní viacerých článkov na internete, prezretí mnohých fotografií som zistila, že techniku ich prípravy stále nemám zvládnutú na 100 %. Moje doterajšie makrónky sa mi zdali vždy nejaké príliš vysoké. Mali aj typický nožičku, aj mäkké vnútro, ale vždy narástli príliš do výšky. Túto chybu krásy som ešte neodstránila, ale určite na nej popracujem, lebo cítim cukrársky nepokoj.
Včera som na internete objavila jednu stránku, kde sa autorka blogu venuje výskumu macarons až veľmi podrobne. Dva mesiace piekla iba macarons, menila pomer surovín, čas odležania bielok, teplotu rúry a dĺžku pečenia, papier na pečenie porovnávala so silikónovou podložkou. Jej podrobné zistenia, ako aj náčrt ideálneho receptu nájdete TU. Makrónkam venuje autorka viacero článkov, je to v podstate seriál na pokračovanie. Okrem výskumu francúzskych makróniek sa venuje aj talianskej verzii. Dovčera som ani netušila, že existujú talianske macarons. Im sa autorka venuje tiež rovnako podrobne. Ak si chcete o nich niečo prečítať, kliknite SEM. Priznám sa, včera som tie články len zbežne prebehla, keďže bola pokročilá nočná hodina. Sľubujem, že určite sa aj talianskej verzii pozriem bližšie na zúbok.

Nateraz dva recepty na makrónky, ktoré zišli z mojej kuchyne minulý týždeň. Použila som môj pôvodný recept, ale nabudúce skúsim ísť viac do hĺbky. Okrem týchto dvoch makróniek som totiž piekla ešte jedny, ktoré sa mi vôbec nepodarili. Skúsila som použiť iný pomer surovín podľa iného receptu, ale nepodarilo sa. Je však otázne, či je na vine len zmena pomeru. Ako som tak čítala dlhý zoznam potenciálnych problémov s maracons a príčinami neúspechu, uvedomila som si, že som mohla pochybiť v hociktorom bode prípravy. Spomínaný zoznam nájdete na konci tohto článku. Predpokladám, že do Veľkej noci stihnem poznatky a skúsenosti z tejto stránky spracovať v slovenčine, a následne aj nanovo poučená nejaké upiecť.

Macarons s krémom z bielej čokolády a citrusovým džemom

  (podrobný postup prípravy nájdete TU)

Na macarons:
3 bielky z veľkých vajec (odležané v chladničke minimálne 24 hodín)
210 g práškového cukru
125 g mandľovej múky (úplne najemno pomletých lúpaných mandlí)
30 g krupicového cukru
žltá potravinárska farba

Na plnenie:
kyslastý citrusový džem (použila som citrónovo-limetkový)
150 g smotany na šľahanie
150 g bielej čokolády

Macarons pripravíme podľa základného receptu. Upečené macarons necháme vychladnúť na papieri, potom ich dáme opatrne dole a vo vzduchotesnej nádobe odložíme do chladničky. Na druhý deň ich naplníme. Najprv si ich popárujeme podľa veľkosti a tvaru, aby k sebe pasovali. Jednu makrónku z dvojice natrieme džemom (Pred použitím dôkladne rozmiešať, aby bol hladký a ľahko sa nanášal.), na druhú nastriekame krém a potom ich spojíme.

Plnka: Deň pred plnením dáme do hrnca smotanu a ohrejeme tesne k bodu varu. Pridáme nalámanú čokoládu a dôkladne premiešame, aby sa úplne roztopila. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme šľahačom do krému a plníme ním makrónky.

Macarons s čiernym sezamom a čokoládovým krémom

   (podrobný postup prípravy nájdete TU)

Na macarons:
3 bielky z veľkých vajec (odležané v chladničke minimálne 24 hodín)
210 g práškového cukru
15 g čierneho sezamu + na posypanie
110 g mandľovej múky (úplne najemno pomletých lúpaných mandlí)
30 g krupicového cukru

Na plnenie:
200 ml smotany na šľahanie
200 g čokolády na varenie

Macarons upečieme podľa základného receptu. K mandliam a cukru pridáme do mixéra v úvode prípravy aj sezam a spolu rozmixujeme a preosejeme. Ďalší postup je rovnaký ako v základnom recepte. Nastriekané makrónky na plechu posypeme čiernym sezamom. Upečieme, necháme vychladnúť a opatrne dáme dole z papiera. Odložíme a na druhý deň naplníme čokoládovým krémom.

Krém: Deň pred plnením dáme do hrnca smotanu a ohrejeme tesne k bodu varu. Pridáme nalámanú čokoládu a dôkladne premiešame, aby sa úplne roztopila. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Pred plnením necháme povoliť pri izbovej teplote. Krémom naplníme zdobiace vrecúško a naplníme ním makrónky.


Komentáre k článku


Meno: fero25 Dátum: 02. 03. 2012 21:55:19
Macarons mi pripadal ako velmi suchy kolacik az pokial som neochutnal pred tyzdnom macarons z cukrarne Gerbaud v Budapesti. Teraz pozeram recepty a vyzera to dost na vedu upiect dobry macarons;-)


Meno: Adusha Dátum: 02. 03. 2012 22:15:48
No, macarons su mrchy dosť nevyspytateľné. Treba skúšať a zistiť, aké finty na ne platia. Mňa naposledy dosť potrápili, a hlavne nečakane, takže mám momentálne macarons pauzu ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené