V zime celkom prirodzene častejšie nakupujem sušené strukoviny,
krúpy, bulgur, polentu. Čerstvých potravín je nedostatok, treba siahať
hlbšie do komôr, pivníc, mrazničiek. V rámci jarného upratovania a
inventúry v potravinovej skrinke som natrafila na zelený hrach. Kúpila
som si ho asi pred dvoma mesiacmi, zo zvedavosti, pretože som s ním
doteraz nemala žiadnu skúsenosť. V obchodoch som zvyčajne vídavala len
polený žltý hrach. Strukoviny mám rada, ale dávam prednosť fazuli,
cíceru a šošovici, preto som hrach kupovala len zriedka. Ten zelený ma
však zaujal, bola som veľmi zvedavá ako bude chutiť.
Zelený hrach ma milo prekvapil. Varením napučal, vyhladil svoj povrch a chuťovo sa blížil k čerstvému hrášku (samozrejme, že nie doslovne, ale svoj pôvod dáva určite viac najavo ako polený žltý hrach).
Uvarila som z neho výdatnú hrachovú polievku, výborné sýte jedlo, ktoré
nepotrebuje ďalší chod. Polievka sa môže pripraviť aj vegetariánskym
spôsobom. Masť nahradíme olejom, slaninu vynecháme a miesto nej opečieme
na úvod iba cibuľu. No a samozrejme zabudneme aj na údeniny. Takouto
zdravou verziou by som sa však doma nikomu nezavďačila. Darmo, keď máte
doma mäsožrúta, jedlo bez mäsa sa neráta.
250 g suchého zeleného hrachu
1 PL masti alebo oleja
2 PL hladkej múky
60 g slaniny, nakrájanej
1 cibuľa
250 g zemiakov, nakrájaných na kocky
200 g koreňovej zeleniny, nakrájanej na kocky
200 g údeného mäsa, vareného a nakrájaného na kocky
1 údená klobása, uvarená a nakrájaná (alebo nakrájaná a opečená)
1 ČL sušeného majoránu
1 strúčik cesnaku, prelisovaný
soľ
čierne korenie, čerstvo mleté
1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Hrach prepláchneme, zalejeme asi litrom a pol čistej vody a necháme 12 hodín pučať. Potom vodu vymeníme. Vo veľkom hrnci zohrejeme masť a opečieme na nej slaninu. Pridáme zeleninu, rovnako zľahka za stáleho miešania opečieme a poprášime múkou. Znovu opečieme, prisypeme hrach s čistou vodou a asi hodinu varíme. Potom pridáme zemiaky, cesnak a majorán a varíme 10 minút. Pridáme nakrájané údené mäso a klobásu a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Hotovú polievku dochutíme soľou a korením a na tanieri ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.