Nedávno som poslala môjho drahého do Metra, aby mi zistil, čo stoja
mušle slávky. V septembri začala ich sezóna, a keďže ich obaja
zbožňujeme, mám v pláne skúsiť pripraviť ich doma. Ale to už bude iný
príbeh.
Drahý okrem informácie, po ktorú som ho poslala, priniesol z Metra aj
tri mrazené baby kuriatka, každé s hmotnosťou 500 g. Aj keď v mrazničke
nezvyknem držať žiadne mäso (skoro vždy varím z čerstvého mäsa), je v
nej málo miesto kvôli mrazenej zelenine, ríbezliam zo záhrady, zmrzline,
ale hlavne pre domáce vývary. Kuriatka sa síce do mrazničky ako-tak
zmestili, ale dnes už na ne prišiel rad. Hneď v ten deň, ako sa kuriatka
ocitli v mojej kuchyni som vedela, ako ich pripravím. Minulý rok ma vo
veľkonočnom čísle Apetitu zaujal recept na pečené baby kuriatka s
malinami. A presne na tento recept som si spomenula. Nahrával tomu aj
fakt, že balkón mám plný tymianu, a na záhrade stále vo veľkom
dozrievajú maliny.
(zdroj inšpirácie: časopis Apetit 4/2010)
Pre 4 osoby:
75 g masla
vetvičky čerstvého tymianu
120 g malín
soľ a korenie
4 baby kuriatka (á 500 g)
minimálne 8 dlhých plátkov slaniny
50 ml suchého sherry (alebo iného dezertného vína)
100 ml kuracieho vývaru
3 lyžice džemu z červených ríbezlí
Rúru predhrejeme na 220 °C. Do každého kuriatka dáme kúsok masla,
zopár malín a niekoľko vetvičiek tymianu. Zo všetkých strán osolíme a
okoreníme a obalíme plátkami slaniny. Dáme do pekáča, obložíme zvyšným
maslom, prikryjeme a pečieme 40 minút. Potom odklopíme a ešte asi 15
minút dopekáme dozlatista, podľa potreby môžeme podliať vývarom.
Kuriatka vyberieme z pekáča a odložíme do tepla. Pekáč s výpekom
postavíme na sporák. Nalejeme doň dezertné víno, vývar, džem a
zahrievame. Do šťavy zoškrabeme všetky „prípečky“, ktoré vznikli počas
pečenia kurčaťa. Varíme pár minút, kým sa alkohol neodparí a džem
nerozpustí. Hotovú omáčku precedíme.
Kuriatka podávame s omáčkou, a najlepšie sa k ním hodia nové zemiaky alebo čerstvé pečivo a jednoduchý miešaný listový šalát.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.