Nie ste prihlásený login

Baby kuriatka, slanina, maliny a tymian

Doma v kuchyni

18. 09. 2011


Baby kuriatka, slanina, maliny a tymian

Nedávno som poslala môjho drahého do Metra, aby mi zistil, čo stoja mušle slávky. V septembri začala ich sezóna, a keďže ich obaja zbožňujeme, mám v pláne skúsiť pripraviť ich doma. Ale to už bude iný príbeh.
Drahý okrem informácie, po ktorú som ho poslala, priniesol z Metra aj tri mrazené baby kuriatka, každé s hmotnosťou 500 g. Aj keď v mrazničke nezvyknem držať žiadne mäso (skoro vždy varím z čerstvého mäsa), je v nej málo miesto kvôli mrazenej zelenine, ríbezliam zo záhrady, zmrzline, ale hlavne pre domáce vývary. Kuriatka sa síce do mrazničky ako-tak zmestili, ale dnes už na ne prišiel rad. Hneď v ten deň, ako sa kuriatka ocitli v mojej kuchyni som vedela, ako ich pripravím. Minulý rok ma vo veľkonočnom čísle Apetitu zaujal recept na pečené baby kuriatka s malinami. A presne na tento recept som si spomenula. Nahrával tomu aj fakt, že balkón mám plný tymianu, a na záhrade stále vo veľkom dozrievajú maliny. 

Baby kuriatka plnené malinami

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit 4/2010)

Pre 4 osoby:
75 g masla
vetvičky čerstvého tymianu
120 g malín
soľ a korenie
4 baby kuriatka (á 500 g)
minimálne 8 dlhých plátkov slaniny
50 ml suchého sherry (alebo iného dezertného vína)
100 ml kuracieho vývaru
3 lyžice džemu z červených ríbezlí

Rúru predhrejeme na 220 °C. Do každého kuriatka dáme kúsok masla, zopár malín a niekoľko vetvičiek tymianu. Zo všetkých strán osolíme a okoreníme a obalíme plátkami slaniny. Dáme do pekáča, obložíme zvyšným maslom, prikryjeme a pečieme 40 minút. Potom odklopíme a ešte asi 15 minút dopekáme dozlatista, podľa potreby môžeme podliať vývarom.
Kuriatka vyberieme z pekáča a odložíme do tepla. Pekáč s výpekom postavíme na sporák. Nalejeme doň dezertné víno, vývar, džem a zahrievame. Do šťavy zoškrabeme všetky „prípečky“, ktoré vznikli počas pečenia kurčaťa. Varíme pár minút, kým sa alkohol neodparí a džem nerozpustí. Hotovú omáčku precedíme.

Kuriatka podávame s omáčkou, a najlepšie sa k ním hodia nové zemiaky alebo čerstvé pečivo a jednoduchý miešaný listový šalát.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign