Nie ste prihlásený login

Dlhá tekvicová sezóna

Sezónne suroviny

19. 11. 2020


Jesenné odrody tekvíc patria k tým druhom zeleniny, ktoré vďaka svojej trvanlivosti majú jednu z najdlhších sezón vôbec. Už koncom leta začínajú dozrievať prvé zimné tekvice, a kým cuketa pomaly finishuje, oranžové a inak sfarbené jesenné krásky sa ešte len rozbiehajú, aby naše záhrady rozžiarili svojimi farbami aj tvarmi. U nás sa najčastejšie stretávame s hokkaido tekvicami a potom s maslovou, tzv. butternut squash, menej často vidieť gigantické muškátové odrody na pečenie a ešte zriedkavejšie napríklad žaluďovú tekvicu či tekvice zo skupiny tzv. turkov (turban squash). Skupinu jesenných/zimných tekvíc dopĺňajú aj okrasné tekvice menšieho vzrastu, zato rôznych tvarov a kombinácií farieb.
Tekvice okrem toho, že sú na trhu dostupné od neskorého leta až do skorej jari, sú výnimočné aj svojou všestrannosťou. Tekvica je zelenina prvej pomoci, ak ju máte doma v zálohe, zakaždým z nej môžete niečo zaujímavé pripraviť. A nikdy to nemusí byť nuda. Tekvica sa perfektne kombinuje, jednoducho ochucuje. Zvládne klasické koreniny, ale rozžiari sa pri každom odvážnejšom experimente. Veď len taký kúzelník Ottolenghi, čo s ňou dokáže! Ak sa človek nebojí ochucovať a kombinovať, tak tekvica je ideálna surovina na kuchárske pokusy. Je lacná, dostupná a čo sa týka jej všestrannosti, asi nemá konkurenciu. No, možno sladké zemiaky by jej mohli konkurovať, ba ju v niektorých prípadoch i zastúpiť, ale zasa, nedopriať si dostupnú tekvicu, by bola chyba. A tak som opäť nazrela do svojho archívu a vybrala recepty, ktoré ma v minulej a tohtoročnej sezóne zaujali najviac. Dúfam, že si z nich niečo vyberiete.

Pečená maslová tekvica s rozmarínom

(zdroj inšpirácie: Marcel Ihnačák - Radosť variť)

Tekvicu podľa tohto receptu som pripravovala ako zložku do nasledujúceho receptu. Potešilo ma, že Marcel využil aj vydlabané semienka a tak som postupovala podobne.

1 kg maslovej tekvice
lístky z 2 vetvičiek rozmarínu, posekané nadrobno
2 čerstvé čili papričky pokrájané nadrobno / alebo obľúbené sušené čili vločky
2 strúčiky cesnaku, posekané nadrobno
3 PL olivového oleja
soľ a čierne korenie, čerstvo pomleté


1. Rúru predhrejeme na 220 °C.
2. Maslovú tekvicu umyjeme, prekrojíme pozdĺžne a vydlabeme z nej semená. Potom ju pokrájame na menšie kusy a dáme do veľkej misy. Pridáme rozmarín, čili, cesnak, tekvicové semená a olivový olej. Osolíme, okoreníme a zľahka rukou premiešame. Preložíme na plech a pečieme asi 25 minút domäkka. Správne upečená tekvica je mäkká po pichnutí vidličkou a okraje sa zľahka sfarbujú dozlatista.
3. Takto pripravená tekvica je vhodná ako príloha k pečenému mäsu, alebo sa dá kombinovať s inou zeleninou, strukovinami a syrmi typu feta, čerstvý kozí syr alebo halloumi.

Šalát z brokolice, tekvice a mozzarelly


Kombinácia brokolice a tekvice vyzerá zvláštne, ale ona naozaj funguje, vyskúšajte.

Na štyri porcie potrebujeme:
1 brokolica, rozdelná na ružičky
2 malé sušené čili papričky, rozdrvené najemno / alebo obľúbené čili vločky
2 strúčiky cesnaku, pokrájané nadrobno
panenský olivový olej
1 maslová tekvica pripravená podľa receptu vyššie
250 g kvalitnej mozzarely
soľ a čerstvo mleté čierne korenie


1. Brokolicu uvaríme v osolenej vriacej vode domäkka, vyberieme a necháme odkvapkať. Potom ju preložíme do misy, pridáme čili a cesnak. Zakvapkáme olejom a premiešame.
2. Upečenú tekvicu pokrájame na menšie kúsky a keď chceme, môžeme ju zbaviť šupky. Pridáme k brokolici. Mozzarellu natrháme rukami a tiež pridáme do misy. Osolíme, okoreníme a opatrne premiešame. Pokvapkáme olejom a podávame teplé.

Tekvicová polievka so šafranom a pomarančom

(Zdroj inšpirácie: Ottolenghi - Simple)

Na 4 až 6 porcií potrebujeme:
60 ml olivového oleja
2 cibule, pokrájané na klinky
1,2 kg tekvice (muškátová, maslová, turek), ošúpaná, bez semien, pokrájaná na menšie kúsky
1 liter zeleninového vývaru
2 PL harissy
1/4 ČL šafranu
1 ČL nastrúhanej kôry z pomaranča
180 g créme fraiche, tučnej kyslej smotany (ja som použila domáci labneh)
čerstvá koriandrová vňať
soľ a čierne korenie

Na pražené tekvicové semienka potrebujeme:
80 g lúpaných tekvicových semien
2 ČL javorového sirupu
1/4 ČL čili vločiek


1. Rúru predhrejeme na 190/170 °C.
2. Všetky suroviny na pražené semienka zmiešame v miske s 1/4 ČL soli. Zmes rozprestrieme na malý plech vyložený papierom na pečenie a v rúre pečieme približne 15 minút, resp. kým nepopraskajú a nezačnú hnednúť. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a následne väčšie zhluky zlepených semien rozbijeme na menšie kúsky.
3. Teplotu v rúre zvýšime na 240/220 °C.
4. Do veľkej misy dáme olej, cibuľu, tekvicu, 3/4 ČL soli a poriadnu dávku čerstvo pomletého čierneho korenia. Premiešame, rozložíme na veľký plech a upečieme domäkka a dozlatista. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
5. Vo veľkom hrnci zmiešame vývar s harissou, šafranom, pomarančovou kôrou, 1/2 ČL soli a primeraným množstvom čierneho korenia. Vývar privedieme k varu, následne do hrnca pridáme upečenú tekvicu a cibuľu spolu s olejom z plechu. Premiešame a na miernom ohni povaríme 5 minút. Odstavíme a do polievky vmiešame creme fraiche alebo tučnú kyslú smotanu. Ponorným alebo stolným mixérom rozmixujeme polievku dohladka.
6. Polievku podávame s opečenými tekvicovými semienkami a koriandrom, ja som ju doplnila navyše guľôčkami z domáceho syru labneh (syr z odkvapkaného gréckeho jogurtu), ktorý som použila aj na zahustenie polievky miesto creme fraiche.

Pečená tekvica a tofu so zázvorom a cesnakom

(Zdroj inšpirácie: www.smittenkitchen.com)

1 balenie pevného neochuteného tofu
1/2 - 3/4 kg zimnej tekvice (použila som hokkaido)
3 PL medu alebo hnedého cukru
1/3 pohára sójovej omáčky
1/2 až 2 čajové lyžičky čili vločiek (podľa chuti)
3 cm kúsok zázvoru, ošúpaný a nastrúhaný najemno
7 PL rastlinného alebo arašidového oleja (nie olivový)
soľ a čierne korenie
6 strúčikov cesnaku, na jemné plátky
1 PL opečených sezamovým semien
2 jarné cibuľky, na šikmé tenké plátky
šťava z polovice limetky a ochutenie



1. Tofu dôkladne osušíme. Môžeme si pomôcť tak, že ho zabalíme do kuchynských utierok, položíme na dosku na krájanie, zaťažíme tanierom či iným ťažším predmetom a necháme dôkladne osušiť.
2. Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom.
3. Tofu pokrájame na 1 cm silné plátky a tie následne ešte na polovicu. Tekvicu pokrájame na 2,5 cm hrubé klinky. Tofu aj tekvicu poukladáme na plech v štýle "puzzle", aby sme čo najefektívnejšie využili miesto na plechu.
4. V malej miske zmiešame med alebo cukor, sójovú omáčku, čili vločky, zázvor a 4 PL oleja. Touto marinádou prelejeme tekvicu a tofu na plechu, následne ešte osolíme a okoreníme čiernym korením.
5. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút. Potom pomocou klieští otočíme kúsky tofu aj tekvice. V malej misky zmiešame 3 PL oleja s nakrájaným cesnakom a následne touto zmesou prelejeme tekvicu a tofu na plechu. Vrátime do rúry a pečieme ešte 10-15 minút, kým nebude tekvica úplne mäkká.
6. Hotové posypeme sezamom, nakrájanou cibuľkou a pokvapkáme limetkovou šťavou. Podávame rovno z plechu.

Pečená maslová tekvica so šošovicou a sladkou gorgonzolou

(Zdroj inšpirácie: Ottolenghi - Simple)

Na šesť porcií ako príloha, resp. štyri ako hlavné veggie jedlo:
1 veľká maslová tekvica, so šupkou, pokrájaná na 1 cm hrubé polmesiačiky
2 červené cibule, nakrájané na 3 cm hrubé klinky
3 PL olivového oleja + trochu navyše
10 g lístkov šalvie
100 g horskej šošovice (napr. Puy), alebo 1 konzerva uvarenej
1 veľký citrón, z neho 1 a 1/2 ČL kôry a 2 PL šťavy
1 strúčik cesnaku, roztlačený
5 g petržlenovej vňate, nasekanej nahrubo
5 g mäty, nasekanej nahrubo
10 g estragónovej vňate, nasekaného nahrubo
100 g syra gorgonzola dolce, rozdrobeného na 2 cm kúsky
soľ a čierne korenie


1. Rúru predhrejeme na 240/220 °C.
2. Tekvicu a cibuľu dáme do misy a premiešame s 2 PL oleja, šalviou, 3/4 ČL soli a čiernym korením. Premiešame, rozložíme na plech s papierom na pečenie a v rúre pečieme 25-30 minút, kým nie je zelenina zlatohnedá, na okrajoch skaramelizovaná. Vyberieme z rúry a necháme 10 minút chladnúť.
3. Kým sa tekvica pečie, uvaríme šošovicu. Hrniec strednej veľkosti do polovice naplníme vodou a necháme ju zovireť. Pridáme šošovicu, plamen stiahneme a varíme asi 20 minút, závisí od zvolenej šošovice. Scedíme, necháme ochladnúť, potom presypeme do misy, kde ju zmiešame s citrónovou šťavou a kôrou, cenakom, bylinkami, lyžicou oleja a 1/4 ČL soli.
4. K šošovici pridáme zeleninu a opatrne premiešame. Zmes dáme do servírovacej misy alebo na plochý veľký tanier, obložíme syrom, pokvapkáme olejom a podávame.

Tekvicový hummus


1 malá maslová tekvica, ošúpaná a zbavená semien
2 PL olivového oleja
5 PL sezamovej pasty tahini
1 strúčik cesnaku, rozdrvený
1/2 ČL kajenského korenia + na podávanie
1/2 ČL soli
2-4 PL citrónovej šťavy

Na podávanie:
nasekaná petržlenová vňať alebo koriander
sezamové semienka, opražené
panenský olivový olej
toasty alebo chlebové placky, alebo chlieb podľa vlastného výberu


1. Rúru predhrejeme na 240/220 °C. Tekvicu nakrájame na kocky, rozložíme na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olehom a dáme piecť na približne 30 minút, aby bola tekvica mäkká a mierne skaramelizovaná.
2. Upečenú tekvicu necháme vychladnúť, potom ju rozmixujeme v mixéri. Pridáme tahini, cesnak, kajenské korenie a soľ a rozmixujeme dohladka. Dochutíme citrónovou šťavou, podľa potreby dosolíme. Príliš hustý hummus zriedime trochou vody.
3. Hummus dáme do plochej misky, ozdobíme bylinkami a sezamom a pokvapkáme olivovým olejom. Zľahka poprašíme kajenským korením alebo obľúbenými čili vločkami. Podávame s toastami, plackami alebo chlebom a s kúskami čerstvej zeleniny.

Slaný koláč s tekvicou a červenou repou


250 g hladkej múky
150 g masla
500 g hokkaido tekvice
1/2 PL olivového oleja
3 červené repy, predvarené
40 g tvrdého syra
3 vajíčka veľkosti M
200 g smotany na šľahanie
3 tobolky kardamómu
muškátový oriešok
soľ a čierne korenie


1. Múku preosejeme do misy, pridáme 1 ČL soli a maslo nakrájané na kúsky. Buď ručne, alebo hnetačom zmiesime do cesta. Hotové cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.
2. Tekvicu umyjeme, rozrežeme, zbavíme semien a pokrájame na 2 cm široké mesiačiky. Tie dáme do hrnca spolu s olejom a podusíme asi 5 minút. Červenú repu pokrájame na polmesiačiky, syr nastrúhame.
3. Rúru predhrejeme na 180 °C.
4. Cesto premiesime a vyváľame na placku o niečo väčšiu ako je priemer tartovej formy. Formu zľahka pretrieme maslom a potom do nej vložíme cesto. Cesto vložíme do rúry a na 10 minút predpečieme. Medzitým vajíčka prešľaháme so smotanou, osolíme a okoreníme čiernym korením, muškátovým orieškom a kardamómom. Zeleninu rozložíme na predpečené cesto, zalejeme vaječnou zmesou, posypeme syrom a pečieme približne 35 minút dozlatista.
5. Upečený koláč necháme 10 minút dôjsť vo forme, následne pokrájame a podávame, ako príloha sa hodí ľahký šalát zo zelených listov.

Tekvicové minibábovky s pekanmi a pomarančovou polevou


1 pomaranč, kôra do cesta, šťava na prípravu polevy
2 vajíčka, zľahka rozmiešané
1 pohár kryštálového cukru
1 pohár mlieka
3/4 pohára tekvicového pyré (pozri poznámku)
1/4 pohára rastlinného oleja
2 ČL vanilkového extraktu
1 pohár hladkej múky
1 pohár špaldovej múky
2 a 1/2 ČL prášku do pečiva
2 ČL perníkového korenia (alebo zmes korenia pre tekvicové koláče)
1/2 ČL soli
3/4 pohára opečených pekanových orechov, nasekaných
1 pohár práškového cukru, na polevu

Poznámka: Tekvicové pyré si pripravíme uvarením alebo upečením neochutenej tekvice, ktorú následne rozmixujeme. Hotové pyré, ktoré nezúžitkujete, môžete zmraziť alebo zavariť. Viac o príprave pyré, ako základnej suroviny, píšem v tomto článku.


1. Rúru predhrejeme na 160/140 °C. Formičky na minibábovky zľahka vytrieme tukom, silikónové netreba.
2. Vo veľkej mise zmiešame 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry s vajíčkami, cukrom, mliekom, tekvicovým pyré, olejom a vanilkovým extraktom. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, perníkovým korením a soľou a zľahka  vymiešame cesto.
3. Na dno každej formičky dáme približne lyžicu nasekaných pekanových orechov, následne do 2/3 objemu zalejeme cestom.
4. Vložíme do rúry a pečieme 30-35 minút. Upečené minibábovky necháme vychladnúť na mriežke, následne vyklopíme z formičiek.
5. Z práškového cukru a asi 4 ČL pomarančovej šťavy pripravíme polevu (pozor na množstvo šťavy, ak jej pridáte príliš veľa, bude poleva riedka, tak ako v mojom prípade, preto šťavu pridávajte po troche, nie naraz), ktorou zľahka prelejeme hotové minibábovky.
6. Polevu necháme stuhnúť a môžeme servírovať.








Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign