Meno polievke tom kha kai (tom kha gai), ktorú často prekladajú ako thajská kokosovo-kuracia polievka, dala základná surovina galangal, doslovne totiž "tom kha" znamená varený galangal, "kai" značí kura. Galangal žiaľ nie je surovina, ktorú kúpite v bežnom obchode, treba po ňom trochu pátrať. Mne sa pošťastilo v Seoul Plaza aj vo Freshmarkete, ale vždy keď sa naháňam po týchto ázijských surovinách si spomeniem na rakúsky Merkur, v ktorom kúpite všetko v jednom, tzv. kari balíčku - balenie s kúskom galangalu, čili papričkami, citrónovou trávou a kafirovými listami. Nemusíte sa naháňať po jednotlivých surovinách, ale všetko kúpite v jednom balíčku a v takom množstve, že doma všetko spotrebujete, či už na polievku, karí, či iné thajské jedlo.
Táto polievka je voňavou a chuťovou explóziou, každá surovina v nej je nepostrádateľná, spolu tvoria úžasný celok, podľa mňa akýsi "basic" thajskej kuchyne, kde presne zistíte ako voňajú a chutia jednotlivé suroviny a ako do seba skvelo zapadajú. Kokosové mlieko vie pekne nasať chuť kafírovej limety, chuť citrónovej trávy, galangalu, čili... a tesne pred dovarením, keď máte pocit, že jej niečo chýba, prichádza finále - zázračná limetková šťava, ktorá zapadne do polievky ako posledný dielik puzzle.
Tom kha gai (thajská kokosová polievka)
300 ml kuracieho vývaru
700 ml kokosového mlieka (cca 1,5 konzervy)
400 g kuracích pŕs
200 g drobných šampiňónov (jediná surovina, ktorú môžno vynechať)
asi 5 cm kúsok galangalu
4 stonky citrónovej trávy (len bielu, nadzemnú časť)
3 čili papričky (počet závisí od štipľavosti)
5 listov kafirovej limety
1 lyžica rybej omáčky
1 lyžičky palmového cukru (nie je to úplne ono, ale možno nahradiť 3 lyžičkami trstinového cukru, ideálne vlhký muscovado)
šťava z 1 limetky
Na servírovanie:pokrájaná čili paprička
čerstvá koriandrová vňať
jarná cibuľka nakrájaná na kolieska (možno vynechať)
kúsok limetky
Kuracie prsia nakrájame na tenké plátky. Galangal očistíme a nakrájame na čo najtenšie plátky. Stonky citrónovej trávy naklepeme tĺčikom na mäso, aby sa z nich uvoľnili vonné silice. Čili papričky pozdĺžne rozkrojíme, vyškrabeme semienka a tiež zľahka naklepeme, aby sa uvoľnila chuť a pálivosť. Množstvo čili papričiek závisí od odrody, ideálne je použiť thajské ostré čili, v prípade že máte slabšie papričky, treba ich množstvo upraviť. Šampiňóny očistíme, umyjeme, nožičky odstránime. Drobné šampiňóny necháme v celku, väčšie pokrájame na štvrtinky.
Do hrnca dáme kurací vývar a necháme ho zovrieť. Pridáme do neho nakrájaný galangal, citrónovú trávu, čili papričky, listy kafírovej limety a mäso. Varíme asi 5 minút, potom primiešame kokosové mlieko, cukor a rybiu omáčku a prisypeme šampiňóny. Na slabom plameni necháme polievku zľahka variť 12 minút. Hotovú polievku odstavíme a dochutíme šťavou z jednej limetky a prípadne aj hrsťou natrhanej koriandrovej vňate. Pred podávaním z nej vytiahneme stonky citrónovej šťavy.
Polievku podávame posypanú koriandrovou vňaťou a nasekaným čili (a prípadne aj s jarnou cibuľkou). Servírujeme s kúskom limetky, ktorá slúži na doladenie chute polievky.