Nie ste prihlásený login

Zlákaná bazou

Zoznámte sa, prosím

03. 06. 2011


Tento rok som sa prvýkrát dala zlákať bazou. Môže zato predovšetkým časopis Delicious, ktorý som si doviezla pred pár týždňami z Londýna. Celé štyri strany venujú baze, výrobe sirupu z nej a zopár receptom s jeho použitím. Zaujal ma však aj recept na bazovú tempuru. O vyprážaných bazových kvetoch som už počula, ale nepoznala som nikoho, kto ich ochutnal. A keďže som za každú srandu a experiment v kuchyni, rozhodla som sa vyskúšať to. K veľkého okamihu došlo v stredu. Pred obedom sme šli na bazu a hľadali pekné, ešte nie úplné rozkvitnuté kvety. Bolo to trochu ťažšie, lebo baza v našom okolí už pomaly odkvitá. Keďže som však neplánovala vyprážať bazu pre celú armádu, uspokojila som sa s asi desiatimi menšími kvetmi. Postup prípravy a recept na tempura cestíčko nájdete nižšie. A moje dojmy? Zmiešané. Vyprážaný bazový kvet je dosť zvláštny. Zvláštny svojim zmeneným zjavom, vôňou aj chuťou. Na mňa príliš aromatická a dominantná chuť. Práškovým cukrom pocukrovaný kvet sa zjesť dá, ale úprimne, pre mňa nič moc. Bola som však prekvapená z Danka, ten zjedol jeden celý kvet. Nuž, je to sladké, takže chutilo. Ja však nemám rada sladké jedlá, múčne, vyprážané a podobné záležitosti, preto ma ani vyprážaná baza neoslovila. Ak však máte radi experimenty, pokojne vyskúšajte.

Bazový sirup (ang. elderflower cordial) je však iná káva. Je to hotová delikatesa a pochúťka! Robila som ho ešte minulý týždeň a to hneď z dvoch dávok. Do tej menšej som použila biely cukor a na doladenie chuti okrem bazy aj limetku a citrón. Väčšiu dávku som ovoňala pomarančom a pripravila ho s hnedým cukrom, vďaka čomu sa stal trošku zdravším variantom. Nemá však tú typickú, nádhernú slamovožltú farbu. Chutí však rovnako skvele!

Bazový sirup ochutí nielen nealko nápoje a zaženie smäd, ale perfektne sa hodí aj na prípravu miešaných alkoholických nápojov. Jeho chuť si veľmi dobre rozumie napríklad s ginom a tonicom, vodkou, či šampanským. V lete ho určite vyskúšam na viacero spôsobov, teším sa najmä na kombináciu s proseccom. Tentoraz som si s ním namiešala dva nápoje. Bazovým sirupom som nahradila trstinový cukor v mojite a v druhom nápoji som bazový sirup skombinovala s vodkou a tonicom.
Ak vo vašom okolí ešte kvitne baza, dajte sa zlákať aj vy na výrobu sirupu. Určite nebudete ľutovať a váš pitný režim spozná nové zaujímavé chute.

Bazová tempura – vyprážané bazové kvety nasladko

(zdroj inšpirácie: časopis Delicious, UK)

10 pekných mladých bazových kvetov
slnečnicový olej na vyprážanie
1 veľké vajce
250 ml perlivej minerálky
125 g kukuričnej múčky – maizeny alebo gustinu
125 g jemnej ryžovej múky (použila som obyčajnú hladkú 00)
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
2 ČL práškového cukru + ďalší na pocukrovanie

Kvety skontrolujeme a strasieme z nich peľ ako aj prípadné nečistoty a drobné chrobáčiky. (Kvety, ktoré už odkvitajú, alebo sú napadnuté voškami určite nepoužijeme a necháme ich v prírode.) V mise zmiešame vajíčko s perlivou vodou. Do tejto zmesi preosejeme všetky suché prísady a vymiešame husté cestíčko. V panvici alebo vo fritéze zohrejeme olej. Kvety namočíme do cestíčka a vložíme do horúceho oleja, v ktorom ich sprudka z oboch strán vyprážame dozlatista.

Hotové kvety ukladáme na rozložené papierové obrúsky, aby odsali prebytočný tuk. Pocukrujeme a podávame teplé, buď samostatne, alebo s nejakou ovocnou omáčkou na namáčanie.

Tip: Cestíčko je dosť husté, preto sa nesnažte namáčať doň celé kvety. Vypražené sú veľmi hrubé a cestíčkové. Bazové kvety stačí namočiť len z jednej strany a zľahka, aby po vypražení nestratili tvar kvetu.

Svetlý bazový sirup s citrónom a limetkou

(zdroj inšpirácie: www.letherbake.com)

Na cca 1,5 litra:
1 kg kryštálového bieleho cukru
850 horúcej vody
20 – 25 pekných kvetov bazy (podľa veľkosti)
2 veľké citróny
1 limetka
45 g kyseliny citrónovej

Cukor nasypeme do veľkej sklenenej, keramickej alebo smaltovej nádoby, zalejeme vriacou vodou a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme očistené kvety, na kolieska nakrájané citróny a limetu a kyselinu citrónovú. Prikryjeme a necháme stáť pri izbovej teplote 24 hodín.

Potom bazový macerát precedíme cez hustú čistú tkaninu, napríklad cez mušelín (mne výborne poslúžil biely mušelín z Ikea). Ak sú v precedenej tekutine ešte stopy po kvetoch, cedenie zopakujeme. V sirupe nesmie byť ani smietka, kúsok kvetu a podobne, sirup musí byť číry. Sirup nalejeme do čistých, vysterilizovaných fliaš a uložíme do studenej komory alebo do chladničky, kde by mal vydržať približne dva mesiace.

Tmavý bazový sirup s pomarančom

1,5 litra vody
1,5 kg hnedého prírodného cukru (alebo v pomere 1 : 1 s bielym)
30 – 35 kvetov bazy
2 pomaranče
1 citrón
20 g kyseliny citrónovej

Kvety a na kolieska nakrájané pomaranče a citrón dáme do veľkej misy alebo 5 litrového pohára. Vodu prevaríme, necháme úplne vychladnúť a zalejeme ňou pripravené kvety. Zakryjeme a necháme stáť 24 hodín, najlepšie na chladnom a tmavom mieste.

Na druhý deň macerát dôkladne scedíme cez hustú tkaninu a nalejeme do veľkého hrnca. Pridáme cukor a jemne zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme kyselinu citrónovú, necháme krátko zovrieť a odstavíme. Nalejeme do čistých, vysterilizovaných fliaš. Zabalíme do deky a necháme stáť do druhého dňa, kým úplne nevychladnú.
Skladujeme v chladnej komore a po otvorení v chladničke.

Bazové mojito

2 cl bazového sirupu
4 cl bieleho rumu
limetka
mäta
drvený ľad
sóda

Do longdrinkového pohára dáme polovicu limetky, nakrájanú na štvrtinky, zopár lístkov mäty, zalejeme bazovým sirupom a drevenou paličkou roztlačíme. Zasypeme ľadom, hrsťou mäty a zvyšnou nakrájanou limetkou. Prilejeme rum a zalejeme sódou. Podávame so slamkou a paličkou na miešanie.

Vodka s tonicom a bazovým sirupom

2 cl bazového sirupu
4 cl vodky
tonic
ľad
citrón na ozdobenie

Do longdrinkového pohára nasypeme ľad. Prilejeme sirup a vodku a zamiešame. Dolejeme tonicom a ozdobíme plátkom citróna.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené