1. Rúru predhrejeme na 200 °C, plech vystelieme papierom. Z tekvice odrežeme dlhšiu úzku časť a ošúpeme ju. Potom ju pozdĺžne pokrájame na dlhé plátky - na 8 kusov. Rozložíme ich na plech, pridáme ošúpanú šalotku (väčšie kusy rozkrojíme), pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme a dáme piecť na 20 minút. Potom pridáme k zelenine pekanové orechy a pečieme ďalších 10 minút, resp. dovtedy, kým bude tekvica upečená, ale dostatočne pevná (nesmie sa rozpadávať!).
2. Upečenú tekvicu necháme úplne vychladnúť. Šalotky s orechmi preložíme do panvice, pridáme javorový sirup a balsamico, trochu ochutíme soľou a korením a varíme, kým šalotka nelzačne karamelizovať. Odstavíme a tiež necháme vychladnúť.
3. Lístkové cesto rozváľame na obdĺžnik veľký 32 x 40 cm (odkrojíme si z neho asi 3 cm pás cesta a odložíme na ozdobu) a prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokiaľ použijeme hotové pláty, uložíme na plech najprv jeden a to širšou časťou smerom k užšej časti plechu. Okraj cesta v strede plechu potrieme vajíčkom a položíme naň druhý plát tak, aby sa prekryli a okraje plátov spolu lícovali. Cesto navyše odkrojíme, neskôr ho použijeme na ozdobu.
4. Do stredu obdĺžnika uložíme 4 dlhé kusy tekvice vedľa seba. Na ne uložíme ďalšie 3 kusy. Zvyšné dva kusy rozrežeme a uložíme ich priečne na cesto k obidvom koncom dlhých kusov tekvice. Tekvicu posypeme nadrobeným modrým syrom a nasekanou šalviou a potom opatrne hore a do medzier medzi kúskami tekvice uložíme šalotku s pekanovými orechmi. Zľahka všetko pritlačíme, aby to držalo spolu a nerozpadalo sa.
5. Cesto okolo tekvice potrieme žĺtkom až k voľným okrajom. Potom opatrne chytíme okraje na dlhšej časti a dvihneme cez náplň smerom k sebe - plnku cestom opatrne prikryjeme tak, aby aby nevnikli vo vnútri vzduchové dutiny a okraj stredom balíčka opatrne stlačíme k sebe, prípadne, ak máme grif, ozdobným spôsobom (tento grif nemám, takže som sa snažila len okraje zlepiť k sebe tak, aby "jazva" vyzerala čo najmenej nápadne). Dôkladne založíme aj okraje na koncoch, ak je na nich veľa zbytočného cesta, odkrojíme ho.
6. Celý balíček potrieme vajíčkom. Zo zvyšného cesta pomocou okrúhlej formičky vykrojíme lístočky, nožom na nich naznačíme rebrovanie a ozdobne ich uložíme okolo "jazvy" na vrchu Wellingtonu. Opäť potrieme lístočky vajíčkom a pred pečením odložíme aspoň na hodinu do chladničky. Ak chceme pečenie odložiť do druhého dňa, prikryjeme ho fóliou (pokiaľ chceme Wellington zmraziť, zabalíme ho do fólie a odložíme do mrazničky max. na dva mesiace).
7. Rúru predhrejeme na 200 °C. Wellington vyberieme z chladničky, pred pečením opäť potrieme vajíčkom a pečieme 30-40 minút dozlatista.
8. Hotový Wellington necháme trochu ochladnúť, potom ho pokrájame na asi 3 cm hrubé pláty a podávame napr. s glazovanými šalotkami s pekanmi, ktoré sa nám zvýšili z prípravy plnky.
9. Pokiaľ chceme upiecť Wellington z mrazničky, postupujeme takto: Rúru spolu s plechom na pečenie vo vnútri zohrejeme na 200 °C. Wellington z mrazničky rozbalíme a prenesieme na horúci plech. Dáme do rúry a pečieme 30 minút. Potom prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 35-40 minút, 10 minút pred koncom odstránime alobal. Upečený Wellington necháme 10 minút odležať a potom pokrájame.