Nie ste prihlásený login

Luxusne a bez mäsa

Doma v kuchyni

21. 01. 2015



Keď sa povie slávnostný obed, slávnostné menu, honosná večera, väčšina z nás si predstaví okázalé menu, ktorému ako hlavný chod kraľuje kvalitný kus mäsa. Áno, mäso funguje a mäsožravcom sa ním určite zavďačíte. Čo však v prípade, ak potrebujete navariť bez mäsa? Ak by ste teraz v rýchlosti mali povedať aspoň tri jedlá bez mäsa, ktoré by stáli za uvarenie v slávnostnú chvíľu, ktoré by to boli? Nuž, nie je to ľahká otázka, najmä pre tých, ktorým varenie be mäsa príde ťažké, nemožné, prípadne nudné.
Odkedy fungujem a fičím na receptoch od Ottolenghiho, pochopila som, aké je varenie bez mäsa  úžasné a zaujímavé. A najmä, na zeleninovom jedle málokedy čo pokazíte, pričom, pri mäse musíte byť stále v strehu, varenie z mäsa si vyžaduje veľa skúseností, i trošku šťastia.



S veľkou dávkou odvahy som sa takto pustila začiatkom roka do projektu "Wellington". Originál ma mátal už niekoľko rokov a bol pre mňa veľkou výzvou. Bolo to varenie v podstate na dva dni. V sobotu som varila teľacie kosti, aby som získala silný mäsový vývar - omáčkový základ. V mrazničke som mala len zásobu hydinového vývaru, predstavu použiť do omáčky Madeira nejaký polotovar či instant z obchodu som rázne zamietla. Takže sobota patrila veľkému hrncu, teľacím kostiam, zelenine a pomalému vareniu a následnej redukcii, až som po cca 12 hodinách varenia získala krásny lesklý koncentrovaný silný mäsový základ. No a vysoká škola varenia pokračovala aj na druhý deň - ale o tom porozprávam až nabudúce.


Hovädzie Wellington vs. Wellington s maslovou tekvicou a modrým syrom, ktorý by ste si dali?

Pripraviť hovädzie na spôsob Wellington je skutočne vysoká škola varenia. Chce to veľa prípravy vopred, správny rozvrh času, opakovaný plán - resp. scenár postupu, aby vás presne na poludnie v recepte nezaskočila veta "odložiť do chladničky na tri hodiny". Ďakovala som vyššej prozreteľnosti za to, že som si k môjmu prvému pokusu o Wellington nepozvala na obed aj hostí. Nedočkali by sa... obedovali sme okolo pol štvrtej :-)



Vegetariánska verzia je na tom, čo sa prípravy týka, lepšie. Dokonca sa dá celý Wellington pripraviť vopred, nechať zamraziť v chladničke, a potom, v deň D, vybrať a upiecť. Ja som pripravovala čerstvú verziu. Predprípravu som urobila v deň vopred, prikryla hotový Wellington fóliou, odložila do chladničky a na druhý deň ho upiekla.
Pri príprave vegetariánskej verzie platí tá istá zásada ako pri originále. Dôkladne a opakovane si prečítať recept, potom vás nič neprekvapí, príprava pôjde hladko a vo finálne vás bude čakať voňavý balíček plný samých dobrých chutí.

Wellington s maslovou tekvicou a modrým syrom

(zdroj inčpirácie: BBC Good Food)

800 g maslovej tekvice z dlhšej úzkej časti (v kuse)
400 g šalotky, ošúpanej
2 PL olivového oleja
50 g pekanových orechov
3 PL javorového sirupu
3 PL octu balsamico
500 g lístkového cesta
trošku hladkej múky podľa potreby
1 PL nasekanej šalvie
150 g modrého syra, rozdrobeného
1 vajíčko, na potretie

Poznámky:
1. Tekvicu vyberáme podľa tvaru - kupujeme takú, ktorá má užšiu časť smerom k stopke čo najdlhšiu. Budeme totiž potrebovať dlhé kúsky tekvicovej dužiny
2. Šalotka sa veľmi ťažko šúpe. Pokiaľ si to chcete uľahčiť, povarte ju najprv pár minút vo vriacej vode, nechajte odkvapkať a potom z nej pôjde šupa ľahko stiahnuť.
3. Lístkové cesto kupujte chladené, pokiaľ je nerozváľané, malo by mať cca 500 g. Pokiaľ siahnete po ceste v pripravených plátoch, budete potrebovať dve balenia.



1. Rúru predhrejeme na 200 °C, plech vystelieme papierom. Z tekvice odrežeme dlhšiu úzku časť a ošúpeme ju. Potom ju pozdĺžne pokrájame na dlhé plátky - na 8 kusov. Rozložíme ich na plech, pridáme ošúpanú šalotku (väčšie kusy rozkrojíme), pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme a dáme piecť na 20 minút. Potom pridáme k zelenine pekanové orechy a pečieme ďalších 10 minút, resp. dovtedy, kým bude tekvica upečená, ale dostatočne pevná (nesmie sa rozpadávať!).
2. Upečenú tekvicu necháme úplne vychladnúť. Šalotky s orechmi preložíme do panvice, pridáme javorový sirup a balsamico, trochu ochutíme soľou a korením a varíme, kým šalotka nelzačne karamelizovať. Odstavíme a tiež necháme vychladnúť.
3. Lístkové cesto rozváľame na obdĺžnik veľký 32 x 40 cm (odkrojíme si z neho asi 3 cm pás cesta a odložíme na ozdobu) a prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokiaľ použijeme hotové pláty, uložíme na plech najprv jeden a to širšou časťou smerom k užšej časti plechu. Okraj cesta v strede plechu potrieme vajíčkom a položíme naň druhý plát tak, aby sa prekryli a okraje plátov spolu lícovali. Cesto navyše odkrojíme, neskôr ho použijeme na ozdobu.
4. Do stredu obdĺžnika uložíme 4 dlhé kusy tekvice vedľa seba. Na ne uložíme ďalšie 3 kusy. Zvyšné dva kusy rozrežeme a uložíme ich priečne na cesto k obidvom koncom dlhých kusov tekvice. Tekvicu posypeme nadrobeným modrým syrom a nasekanou šalviou a potom opatrne hore a do medzier medzi kúskami tekvice uložíme šalotku s pekanovými orechmi. Zľahka všetko pritlačíme, aby to držalo spolu a nerozpadalo sa.



5. Cesto okolo tekvice potrieme žĺtkom až k voľným okrajom. Potom opatrne chytíme okraje na dlhšej časti a dvihneme cez náplň smerom k sebe - plnku cestom opatrne prikryjeme tak, aby aby nevnikli vo vnútri vzduchové dutiny a okraj stredom balíčka opatrne stlačíme k sebe, prípadne, ak máme grif, ozdobným spôsobom (tento grif nemám, takže som sa snažila len okraje zlepiť k sebe tak, aby "jazva" vyzerala čo najmenej nápadne). Dôkladne založíme aj okraje na koncoch, ak je na nich veľa zbytočného cesta, odkrojíme ho.
6. Celý balíček potrieme vajíčkom. Zo zvyšného cesta pomocou okrúhlej formičky vykrojíme lístočky, nožom na nich naznačíme rebrovanie a ozdobne ich uložíme okolo "jazvy" na vrchu Wellingtonu. Opäť potrieme lístočky vajíčkom a pred pečením odložíme aspoň na hodinu do chladničky. Ak chceme pečenie odložiť do druhého dňa, prikryjeme ho fóliou (pokiaľ chceme Wellington zmraziť, zabalíme ho do fólie a odložíme do mrazničky max. na dva mesiace).
7. Rúru predhrejeme na 200 °C. Wellington vyberieme z chladničky, pred pečením opäť potrieme vajíčkom a pečieme 30-40 minút dozlatista.
8. Hotový Wellington necháme trochu ochladnúť, potom ho pokrájame na asi 3 cm hrubé pláty a podávame napr. s glazovanými šalotkami s pekanmi, ktoré sa nám zvýšili z prípravy plnky.
9. Pokiaľ chceme upiecť Wellington z mrazničky, postupujeme takto: Rúru spolu s plechom na pečenie vo vnútri zohrejeme na 200 °C. Wellington z mrazničky rozbalíme a prenesieme na horúci plech. Dáme do rúry a pečieme 30 minút. Potom prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 35-40 minút, 10 minút pred koncom odstránime alobal. Upečený Wellington necháme 10 minút odležať a potom pokrájame.



Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign