Nie ste prihlásený login

Fialkové návraty

Sezónne suroviny

26. 03. 2014



Nestíham. Už zasa. Posledné mesiace sa mi to stáva veľmi často. Snáď sa to utrasie. Viete na čo sa aktuálne najviac teším? Že sa od víkendu predĺži o hodinu deň. Ten sa síce pomaličky predlžuje už od Vianoc, dostať však hodinový expresbonus denného svetla, to ocení každý foodbloger, či fotograf. Zrazu tu cítim nádej, že aj po neskorom návrate z práce sa bude doma dať ešte čo to poriešiť v kuchyni, navariť, nachystať, nafotiť... a po čase prebrať blog k životu. V zimných mesiacoch mi boli spásou len víkendy, materiálu mám pripraveného viac než dosť, len to spracovať... na to mi už neostával čas, ani energia. Posledné týždne zasa človek trávi čas v záhrade. Rýľuje, kope, sadí, v chvate niečo rýchle navarí a beží späť do hliny, k sadeniciam, dvíha oči k nemu a modlí sa, aby počasie vydržalo a človek stihol to, čo si predsavzal. Užívam si tieto chvíle, priamo v záhrade, ale aj neskôr, keď mi víkendy pripomína svalovica na celom tele. No kto by to povedal, ako motyka, rýľ, či hrable dokážu precvičiť celé telo? :-)



Marec sa pomaly blíži ku koncu, a môj blog bol len krok od toho, aby historicky prvý mesiac ostal bez príspevkov. Nemohla som to dopustiť, preto si dovolím prispieť do fialkovej sezóny jedným sladkým receptom. Recept pochádza z knihy Jekky McVicarovej Varíme s bylinkami, ktorú by mal mať doma každý milovník byliniek. Z knihy sa dozviete nielen veľa dôležitých informácií o pôvode, pestovaní a využití jednotlivých záhradných byliniek, ale spoznáte množstvo zaujímavých a nápaditých receptov. Koláč som piekla a fotila v roku 2012, ale ako to už v mojom jarnom období býva, s príspevkom som prepásla aktuálnosť nielen v r. 2012, ale aj v tom minulom, a o pár dní budú fialky v pasé aj aktuálne.


Jablkový koláč s fialkami


670 g jabĺk
225 g "self raising" múky / hladkej múky
1 a 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva / 2 vrchovaté ČL
225 g krupicového cukru
2 vajíčka
1 lyžička mandľovej esencie
125 g masla
2 lyžice fialkových kvetov
práškový cukor

Poznámka:
Self raising múka je múka s pridaním kypriaceho prášku, dá sa kúpiť v Tescu v regáli s anglickými surovinami, resp. v potravinách Marks and Spencer. Samozrejme, koláč sa dá upiecť aj z obyčajnej hladkej múky, vtedy iba pridáme viac kypriaceho prášku, a to 2 vrchovaté čajové lyžičky.



Rúru predhrejeme na 180 °C, otváraciu tortovú formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
Jablká ošúpeme, rozkrájame na štvrtinky a zbavíme jadrovníkov. Potom pokrájame na tenké polmesiačiky, ktoré dáme do studenej vody s citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
V kastróle zohrejeme maslo. Do misy preosejeme múku a kypriaci prášok. Pridáme cukor. V inej miske rozšľaháme vajíčka s mandľovou esenciou a spolu s vychladnutým maslom pridáme k sypkej zmesi. Všetko premiešame a utrieme hladké cesto. Môžeme si pomôcť aj mixérom.
Do pripravenej formy dáme polovicu cesta, rozotrieme a obložíme scedenými a osušenými jablkami. Vrch posypeme zľahka fialkovými kvetmi. Nalejeme zvyšné cestou a rozotrieme.
Dáme do rúry a pečieme asi 1 hodinu, pokiaľ koláč nenarastie a nezozlatovie a neodstáca ľahko od steny formy.
Hotový koláč necháme chvíľu chladnúť vo forme, potom  ho vyberieme a pocukrujeme. Ozdobíme zvyšnými fialkami a podávame. Teplý chutí najviac s vyšľahanou smotanou, studený je výborný k čaju.




Komentáre k článku


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 29. 03. 2014 15:34:34
Adi, sme na tom podobne. Ja aktuálne nemám energiu ani na blog, a žiaľ, ani na záhradu. Moje tohtoročné fialkové plány, na ktoré som sa hotovala od jesene, už nestihnem. Tak o rok-dva. Ale nevadí. Koláč sa mi mocno ľúbi. Zajtra skúsim, s menšími úpravami pre naše potreby a chute.


Meno: Adusha Dátum: 02. 04. 2014 16:10:34
Ahoj Katka, sledujem, že si nejako \"stíchla\" :-) Neboj, to sa snáď spraví...dúfam, že domček napreduje, ak už nič iné. Ja som správe riadne ko, ale posledné dni sa snažím konečne o nejakú aktivitu... no a záhrada - víkend je na ňu žalostne málo, najmä, ak ce vknd plánujeme aj iné aktivity, prípadne chlapci ochorejú... ako naposledy... potom sa ťažko dobieha.


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 12. 04. 2014 12:13:45
Jablkáč som skúšala. Piekla som ho dlšie ako ty, ale aj tak sa mi neprepiekol. S jablkovými to tak občas býva, pustia veľa šťavy a potom už nie je záchrany. Chuťovo by bol ale veľmi dobrý (i keď ja som tradične ubrala cukru viac ako polovicu).


Meno: Adusha Dátum: 14. 04. 2014 06:10:37
Ahoj Katka, tak to ma mrzí že nevyšiel :-(

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign