Šťavnatý pomalý koniec leta
Sezónne suroviny
23. 08. 2013
Žiaľ, je to tak, koniec leta sa pomaly blíži. Vonku sú síce stále príjemné teploty, noci sú však už chladné a najmä, stále viac nápadnejšie sa predlžujú. Všimli ste si, že už o ôsmej hodine je poriadné šero? Našťastie, kým je pekné počasie, a kým nám leto ponúka svoje šťavnaté a voňavé dobroty, jeho pomaličky prichádzajúci koniec veľmi nevnímame. Aktuálne vrcholí sezóna množstva zeleniny i ovocia. Stále sa dá kúpiť sladký a voňavý melón, dozrievajú černice, vrcholia broskyne, ale už sa objavili aj prví, v podstate jesenní poslovia - hrušky a slivky.
V chladničke sa mi čírou náhodou spolu ocitol melón a černice a ja som si zrazu spomenula na jeden zaujímavý šalát, ktorý mi padol do oka v Apetite pred pár rokmi. Zaujala ma kombinácia ovocia, byliniek a syra s modrou plesňou - samých dobrých vecí. Tento mix ma oslovil aj po ochutnaní, len som chvíľu rozmýšľala, k čomu má bližšie, k šalátu či ovocnému dezertu.
Melónový šalát s hruškou, černicami a syrom
(zdroj inšpirácie: Apetit)
(množstvo surovín závisí od počtu porcií)červený melón
1 hruška
černice
syr s modrou plesňou
šťava a kôra z jedného citróna
čerstvá bazalka a mäta
čierne korenie, čerstvo pomleté
Na zálievku:
1 lyžica balzamika
1 lyžica medu
1 lyžica olivového oleja
Dužinu červeného melóna pokrájame na veľkosť sústa a zbavíme semien. Hrušku rozkrojíme, vyrežeme stred s jadierkami a pokrájame na tenké plátky. Dáme do misy, pridáme citrónovú šťavu a kôru z citróna. Pridáme hrsť černíc a lístky mäty a bazalky. Opatrne premiešame a rozdelíme do pohárov alebo misiek. Šalát doplníme plátkami syra a zľahka okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
Na zálievku spolu prešľaháme balzamikový ocot, med a olej a opatrne ním prelejeme jednotlivé porcie šalátu. Dozdobíme bylinkami a podávame.
Komentáre k článku
Meno: JankaŠípka |
Dátum: 24. 08. 2013 20:12:38 |
Mňam, tak toto môžem :)). |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.