Nie ste prihlásený login

Veľkonočné combo

Doma v kuchyni

01. 04. 2013



Tradičné veľkonočné dobroty určite nespĺňajú požiadavky racionálneho stravovania, ale, vzdať sa ich? Áno, po zvyšok roka pokojne, ale na Veľknú noc nesmú tieto dobroty chýba. Teda, oželela by som vajíčka, možno aj údené, ale hrudky by som sa nevzdala ani za svet. Už je príprava je pre mňa malým rituálom. S paskou je to podobné, ale v mojom prípade ešte príliš čerstvé. Za sebou mám 3 pokusy, prvé 2 neúspešné, tretí tohtoročný celkom do pohody.


Paska 2012 (vzhľadovo okej, chuťovo sklamanie - suchá striedka)


Paska 2013 (konečne super, i keď viem, že o rok budem skúšať zasa iný recept)

O veľkonočnom sladkom koláči "paska" píšem viac v predošlom príspevku. Názov paska/pascha nepomenúva iba tradičný veľkonočný koláč, ale predovšetkým najväčší sviatok východných kresťanov - Paschu - Veľkú noc - vzkriesenie Ježiša Krista. No a aby sme boli úplní, pascha sa volá aj tradičný dezert z tvarohu ruskej pravoslávnej Veľkej noci (Paschy), ktorý má symbolicky tvar božieho hrobu.


Hrudka/Syrek - najväčšia veľkonočná dobrota

Hrudka/Syrek je "syr" z mlieka a vajec, ktorý sa ochucuje buď naslano alebo nasladko, resp. neutrálne - s trochou soli a vanilkovým cukrom. A presne takto ho mám najradšej - z údeným, paskou a chrenovou cviklou nie je nič lepšie.



Postup ako pripraviť hrudku nájdete TU. Len ako čítam a porovnávam, v súčasnosti už používam iba 4 ingrediencie: mlieko, vajíčka, soľ a vanilkový cukor. Muškátový oriešok ani korenie som posledné dva roky nepoužila.
A veľmi dôležitá vec a grif. Rozbiť vajíčka a dôkladne ich rozmixovať, aby vznikla pekná žltá hmota. Potom k vajíčkam priliať mlieko, opäť prešľahať mixérom a až tak postaviť hrniec na sporák. Pri tomto postupe bude hrudka krásne žltá, jednoliatej farby. Pri mojich prvých samostatných pokusoch som vajíčka rozklepla do hrnca, priliala mlieko, prešľahala metličkou a postavila na sporák - hrudka však nebola krásne žltá, ale našli sa v nej biele fľaky po bielku ako to vidno na fotografii postupu.

Veľkonočná cvikla s chrenom


Ďalšou veľkonočnou dobrotou je cvikla s chrenom. Keď sa to tak vezme, zložky tohto veľkonočného comba samostatne nie sú až také zaujímavé ako keď sú všetky spolu, pekne pohromade.

1 kg cvikly
1 lyžička soli
2 lyžice hnedého prírodného cukru
asi 60 ml octu
asi 6 cm kúsok čerstvého chrenu (resp. menej, závisí od jeho ostrosti)



Neošúpanú cviklu umyjeme, dáme do vody a uvaríme domäkka. Necháme vychladnúť, ošúpeme a postrúhame na najjemnejšom strúhadle ručne, resp. v mixéri. Pridáme aj nastrúhaný chren, soľ, cukor a ocot. Dôkladne premiešame a necháme odstáť, aby sa chute prepojili. Potom ochutnáme a podľa potreby dochutíme.
Cviklu dáme do čistých vysterilizovaných fľiaš a uložíme do chladničky. 


Cvikla s chrenom / údené mix / vajíčka natvrdo / hrudka / zemiakový šalát / paska


Veľkonočné combo na tanieri

U nás doma na Východe je zvykom vyrábať aj maslového barančeka, ktorý je súčasťou dobrôt v košíku, ktoré sa dávajú posvätiť na nedeľnom svitaní. Videá s podrobným návodom ako urobiť maslového barančeka nájdete TU, TU a TU.
Viac o zvykoch na východe Slovenska sa dočítate TU.






Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené