Po dlhšej dobe som sa dostala k mangoldu. Zbožňujem túto zeleninu a už viackrát som o nej písala. Tento rok ju určite zasadím aj v našej záhrade. Teda, ak príde jar.
Od soboty ležal v chladničke, nič konkrétne som s ním nemala vymyslené. Zelený štvrtok už niekoľko rokov ponímam nazeleno, preto som ho dnes ráno vytiahla z chladničky a rozmýšľala, čo s ním. V tom som si spomenula na jeden zaujímavý recept, ktorý som však ešte nemala príležitosť vyskúšať. Rýchlo som ho pohľadala a vydýchla si. Všetky suroviny som mala doma - aj kukuričnú krupicu aj syr - použila som granu, ale s takým kozím syrom by toto jedlo získalo úplne iný rozmer.
Vedela som, že mi toto jedlo sadne, ale že ma kombinácia krémovej polenty, poduseného mangoldu a vajíčka až takto dostane, to som nečakala. Dala som si predsavzatie, že musím častejšie variť polentu. Je to dobrota a dá sa vykombinovať s hocičím.
Mangold na krémovej polente, zapečený s vajíčkom
Na 2 porcie pripravené v zapekacích miskách s priemerom cca 12 cm:1 mangold - iba listy, stonky som použila
v tomto recepte3 strúčiky cesnaku, nasekané najemno
čerstvý tymian
asi 50 g kukuričnej krupice
asi 200 ml mlieka
kozí syr alebo parmezán
2 vajíčka
soľ, čierne korenie
muškátový oriešok
malý kúsok masla
Rúru predhrejeme na 200 °C, dve formičky s priemerom 12,5 cm vytrieme maslom. Mangoldo vé listy pokrájame nadrobno a spolu s nasekaným cesnakom a tymianom podusíme na panvici domäkka. Dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Z mlieka a krupice uvaríme redšiu, krémovú polentu. Nalejeme ju na dno vymastených formičiek.
Na polentu nastrúhame (parmezán, grana) alebo nadrobíme syr (kozí syr). Potom do formičiek rozdelíme podusený mangold.
Do každej formičky rozklepneme vajce, osolíme, okoreníme čiernym korením a muškátovým orieškom a necháme v rúre asi 20 minút zapiecť. Pred podávaním môžeme ešte posypať nastrúhaným syrom. Dobrú chuť!
A čo dobré a zelené ste dnes varili vy?