Nie ste prihlásený login

Zelenoštvrtkový mangold

Doma v kuchyni

28. 03. 2013



Po dlhšej dobe som sa dostala k mangoldu. Zbožňujem túto zeleninu a už viackrát som o nej písala. Tento rok ju určite zasadím aj v našej záhrade. Teda, ak príde jar.
Od soboty ležal v chladničke, nič konkrétne som s ním nemala vymyslené. Zelený štvrtok už niekoľko rokov ponímam nazeleno, preto som ho dnes ráno vytiahla z chladničky a rozmýšľala, čo s ním. V tom som si spomenula na jeden zaujímavý recept, ktorý som však ešte nemala príležitosť vyskúšať. Rýchlo som ho pohľadala a vydýchla si. Všetky suroviny som mala doma - aj kukuričnú krupicu aj syr - použila som granu, ale s takým kozím syrom by toto jedlo získalo úplne iný rozmer.
Vedela som, že mi toto jedlo sadne, ale že ma kombinácia krémovej polenty, poduseného mangoldu a vajíčka až takto dostane, to som nečakala. Dala som si predsavzatie, že musím častejšie variť polentu. Je to dobrota a dá sa vykombinovať s hocičím.

Mangold na krémovej polente, zapečený s vajíčkom


Na 2 porcie pripravené v zapekacích miskách s priemerom cca 12 cm:
1 mangold - iba listy, stonky som použila v tomto recepte
3 strúčiky cesnaku, nasekané najemno
čerstvý tymian
asi 50 g kukuričnej krupice
asi 200 ml mlieka
kozí syr alebo parmezán
2 vajíčka
soľ, čierne korenie
muškátový oriešok
malý kúsok masla



Rúru predhrejeme na 200 °C, dve formičky s priemerom 12,5 cm vytrieme maslom. Mangoldo vé listy pokrájame nadrobno a spolu s nasekaným cesnakom a tymianom podusíme na panvici domäkka. Dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Z mlieka a krupice uvaríme redšiu, krémovú polentu. Nalejeme ju na dno vymastených formičiek.



Na polentu nastrúhame (parmezán, grana) alebo nadrobíme syr (kozí syr).  Potom do formičiek rozdelíme podusený mangold.



Do každej formičky rozklepneme vajce, osolíme, okoreníme čiernym korením a muškátovým orieškom a necháme v rúre asi 20 minút zapiecť. Pred podávaním môžeme ešte posypať nastrúhaným syrom. Dobrú chuť!

A čo dobré a zelené ste dnes varili vy?




Komentáre k článku


Meno: archaa Dátum: 29. 03. 2013 11:50:47
Adushka, super! Bola som na tom rovnako...resp.ešte som, až do tvojho receptu...tiež mám kúpený mangold a nemala som nápad ako skvelo ho využit...teraz už viem, vďaka!!


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 29. 03. 2013 18:56:20
Adush, ja mám k polente indiferenentý postoj, ale budem ju myslím aj ja variť častejšie. Najviac ma však na nej odrádza, že sa varí stašidelne dlho a miešanie pri varení je pomerne ťažké cvičenie. My sme zelený štvrtok tento rok porušili, ale ak zajtra trochu zíde sneh, strhnem žihľavu do veľkonočnej (tento rok netradičnej) veľkonočnej baby.


Meno: Adusha Dátum: 31. 03. 2013 22:11:56
Katka, neviem, ja ten pocit vôbec nemám... áno, na obale stále čítam, že variť 15 - 20 min, ale ja varím na riedku polentu krupicu max 5 minút... a na hustejšiu síce dlhšiu, ale skôr dávam menej tekutiny a viac krupice, keď chcem hustejšiu... polentu som 20 min nikdy nevarila... buď ju jem surovú alebo neviem ;) ale nikdy som nemala pocit, že ju musím vari tak dlho...


Meno: Adusha Dátum: 31. 03. 2013 22:12:58
Slávka, tak čo si nakoniec uvarila z mangoldu?


Meno: Papaja Dátum: 18. 05. 2013 08:26:36
Perfektní recept nejen pro zelený čtvrtek :) Krásná a zdravá jednoporcovka pro každého. I masožrouti by si měli občas připravit něco takového. Moc hezké, Adushko :-) P.


Meno: Adusha Dátum: 19. 05. 2013 21:26:36
Dakujem ;) Mangold na zahrade v dvoch hriadkach krasne rastie, takze urcite budu aj dalsie zdrave prispevky ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign