Nie ste prihlásený login

Šišky s jahodovou penou

Doma v kuchyni

27. 01. 2013



Prišiel ďalší víkend, opäť moja milovaná mini kuchyňa a opäť ďalšie "cooking and baking" plány. Tentoraz došlo na šišky. Už asi zvyk, raz do roka ich upiecť. Samozrejme, cez fašiangy. Minulý rok bola pauza, piekla (presnejšie vyprážala) som donuts a tvarohové jednohubky, tento rok som sa vrátila k šiškám. Vyskúšaný a osvedčený recept už mám, ale nedalo mi, predsa som ho dnes trochu pozmenila.



Zobrala som totiž do rúk opäť moju súkromnú bibliu českej kuchyne - Vaněkovu knihu a pozrela recept na koblihy. Porovnala som ho s tým svojím a zistila som, že suroviny sú skoro identické, a aj ich množstvo. V mojom recepte je však o jeden žĺtok viac, viac cukru v ceste (ale absentuje vanilkový cukor) a navyše citrónová kôra. Iný je však postup, Vaněk pripravuje cesto klasicky, žiadne trenie masla so žĺtkami v úvode prípravy. Keďže som si chcela prácu zjednodušiť, rozhodla som sa tentoraz tento krok z prípravy vynechať. Žĺtky som pridala priamo do misy s ostatnými surovinami, maslo som roztopila v teplom mlieku.
Trošku som sa pohrala aj s ingredienciami a skombinovala obidva recepty. Nebol to však dobrý nápad - ubrala som totiž jeden žĺtok a ten v ceste veru chýbal - bolo tuhšie. Nabudúce žiadne experimenty, už sa budem držať overeného. Či mala zmena postupu vplyv na výsledok neviem posúdiť, ale cesto sa mi zdalo tuhšie, menej nadýchané, s pevnejšou kôrkou. Toto však podľa mňa ovlyvnila skôr zmena pomeru surovín. O rok žiadne zmeny v surovinách, postup tento zjednodušený a uvidím, čo a ako. Či ostanem pri jednoduchšom postupe, alebo nebudem lenivá, a maslo s vajíčkami a cukrom utriem pekne do peny.



Vždy keď pečiem šišky, drahý sa pýta, prečo k nim neurobím jahodovú penu. Nikdy som nevedela čo presne myslí, u nás sa šišky (krepľe) vždy piekli s jamkou v strede, do ktorej sa po upečení dával džem, najčastejšie jahodový. Plnené šišky s džemom vo vnútri sme doma nikdy nerobili, a o šiškách s jahodovou penou som prvýkrát počula až od drahého. Mám pocit, že dávnejšie som šišky s penou u svokrovcov jedla, ale pamätám si to len veľmi matne. Predstava sladkej ťažkej šišky s kopou hypersladkej bielkovej peny ma nikdy nelákala, ale čo neurobíte pre drahého. Ten, kto vymyslel tento recept zmýšľal naozaj ekonomicky. Zvyšné bielky sa nevyhodili, ale ihneď použili do sladučkej peny.



Recept na jahodovú penu som hľadala niekoľko dní, až som ju nakoniec našla u Ajky, za čo jej veľmi pekne ďakujem. Tí, čo si šišky neviete predstaviť bez jahodovej peny, nech sa páči, tu je recept. Ja si však nabudúce vystačím s džemom, kombinácia šiška a jahodová pena bola pre mňa smrteľne sladká. Neviem, či sa k tejto kombinácii ešte niekedy vrátim. Pena je inak super, samotnú som ju vyjedala z misky, ale šiška natretá kopcovito penou už bola pre mňa veľké sústo.

Šišky s jahodovou penou


Neuvádzam suroviny v pomere, s akým som pracovala dnes, ale pôvodný, vyskúšaný a overený pomer z tohto receptu.

500 g hladkej a polohrubej múky (v pomere 3 : 2)
40 g krupicového cukru
40 g masla
4 žĺtky z veľkých vajec
30 g droždia
3 PL rumu
250 ml vlažného mlieka
štipka soli
nastrúhaná kôra z jedného citrónu
asi 250 ml oleja na vyprážanie
práškový cukor na posypanie

Na jahodovú penu
3 bielky
250 krupicového cukru
jahodový džem

(nám sa veľa peny zvýšilo, takže podľa mňa pokojne stačí pripraviť penu z dvoch bielok a asi 160 g cukru)



Najprv si pripravíme kvások. Do väčšieho pohára rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme 100 ml teplého mlieka. Necháme postáť na teplom mieste, kým nevyrastie. Do misy medzitým preosejeme múku so štipkou soli, pridáme zvyšný cukor, kôru z 1 citróna, žĺtky a rum. Vo zvyšnom mlieku pomaly rozpustíme maslo a necháme vychladnúť. Hotový kvások a mlieko s roztopeným maslom vlejeme do misy a vypracujeme hladké vláčne cesto. Zľahka poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozváľame na plát s hrúbkou cca 1,5 cm a vykrojíme z neho kolieska s priemerom asi 8 cm. Odrezky zmiesime, opäť vyváľame a vykrojíme ďalšie kolieska. Kolieska prikryjeme a necháme 15-20 minút podkysnúť.
Medzitým si pripravíme jahodovú penu. Bielky dáme do ohňovzdornej misy, postavíme na hrniec s vodou a nad parou šľaháme do hustej peny. Keď bielky zbelejú a začnú sa meniť na sneh, pomaly pridávame cukor a šľaháme do hustej bielej peny. Do hotovej peny zašľaháme asi 3 lyžice jahodového džemu, množstvo závisí od sladkosti džemu a od chuti, možno budú stačiť tri lyžice, možno budete musieť pridať. Hotovú penu odložíme bokom a pustíme sa do prípravy šišiek.
V hrnci zohrejeme rastlinný olej (alebo masť), musí ho byť toľko, aby v ňom šišky plávali a nedotýkali sa dna. Vhodíme do neho kúsok cesta, pokiaľ začne olej prskať, je dosť horúci na vyprážanie. Do krúžkov cesta urobíme prstami alebo opačnou stranou varešky jamky a vkladáme ich do oleja - jamkou smerom dole.  Šišky vyprážame pomaly, nie veľmi prudko, inak by rýchlo stmavli a vnútri by boli surové. Keď je ponorená časť šišiek zlatistej farby, opatrne ich otočíme a vypražíme aj z druhej - hladkej strany. Vyberáme ich kliešťami alebo drôtenou naberačkou (príp. penovačkou). Necháme odkvapkať na vrstve papierových utierok a na záver bohato pocukrujeme.Podávame s jahodovou penou alebo iba s jahodovým džemom. Dobrú chuť!

A čo vy, máte svoj obľúbený recept na šišky? Alebo máte radšej fánky, či dokonca nejaký iný fašiangový recept? Budem rada, ak mi napíšete.


Komentáre k článku


Meno: nora.tornosova Dátum: 28. 01. 2013 08:57:58
no, mne tá pena na tých šiškách nevadí, toto robievala moja mam, ja som penu ešte nerobila, tento pôžitok si radšej vychutnám tak, ako som bola zvyknutá odmalička....ja mám veľmi rada všetko toto nezdravé vyprážané, takže za mňa OK


Meno: Adusha Dátum: 29. 01. 2013 08:31:41
Norika, tradícia a spomienky z detstva robia svoje... preto si aj tú penu môj drahý vypýtal, lebo to takto pozná z domu... my sme ju nerobievali, preto k nej nemám vzťah ;)


Meno: JankaŠípka Dátum: 30. 01. 2013 17:39:09
Mňam :-)), v piatok máme firemné voľno, tak hádam zvrtnem aj ja :-). Ináč Aďka musím sa Ti pochváliť. Tento víkend sa mi podarilo absolvovať natáčanie s Jardom Židekom, Nebíčko v papuľke. Som šťastná ako blcha.


Meno: Iveta Dátum: 30. 01. 2013 19:46:23
Jahodovú penu na šišky robieva aj moja mama, ja to tiež moc nemusím, viac mi chutia šišky s domácim ríbezľovým džemom. Ale podarili sa Ti krásne, ja som takéto ozajstné ešte nerobila, no snáď už tento rok vyskúšam. Vždy robím len tvarohové, niečo podobné ak Tvoje tvarohové jednohubky - je to raz-dva hotové.


Meno: Adusha Dátum: 31. 01. 2013 08:29:20
Ivetka, áno, tie jednohuby boli super. Ja sa inak zajtra chystám na tak slaný experiment - potom to hneď postnem, keď sa zadaria ;)


Meno: Adusha Dátum: 31. 01. 2013 08:29:56
JankaŠipka, čože? No super!!! Kedy ťa uvidíme v telke?


Meno: JankaŠípka Dátum: 31. 01. 2013 19:12:55
Ak sa nič nezmení tak 16.2. o 18.25 na STV1.


Meno: Adusha Dátum: 31. 01. 2013 22:17:36
Teším sa, dúfam, že nezabudnem, našťastie má stv archív ;)


Meno: JankaŠípka Dátum: 01. 02. 2013 13:22:29
Tak, šišky urobené, fajnučké boli :-)).


Meno: Adusha Dátum: 01. 02. 2013 13:26:55
super! ja som sa chystala dnes na ten experiment, no, zišlo z neho, mám doma dvoch maródov, veľkého a malého, takže sa mi do kuchyne vôbec nechce :-(


Meno: JankaŠípka Dátum: 04. 02. 2013 20:15:36
Aďka, len pre info, termín vysielania sa posunul na 23.2. :-))


Meno: Adusha Dátum: 04. 02. 2013 21:37:10
Janka, ďakujem za info :-) Som si ťa dala v sobotu do googlu a vyhodilo mi Vašu nádhernú dedinku, u vás musí byť fakt nádherne! Teším sa na Nebíčko

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené