Nie ste prihlásený login

Srdcová záležitosť

Doma v kuchyni

08. 10. 2012



Na začiatku leta som si dala dve predsavzatia: uvariť moje snáď najobľúbenejšie jedlo - plnenú papriku a uvariť holubky - plnený kapustový list. Kamarát mi totiž zo srandy vyčítal, že plním hroznové listy a na našu miestnu vychodňarsku špecialitu kašlem. Tak som si predsavzala, že by sa patrilo konečne svojpomocne uvariť aj túto špecialitu. Toto predsavzatie mám žiaľ stále nesplnené. S plnenou paprikou to tiež už vyzeralo všelijako, ale minulý týždeň som sa k tomu konečne dokopala. Plnenú papriku nevarievam často, lebo môj drahý je nemá rád a malý ju do úst tiež nevezme (nevedia o čo prichádzajú). Na paprike som si zvyčajne pochutnala u svokrovcov, alebo doma u mamy, keď som zavítala v lete na východ. Keď som ju navarila doma, väčšina skončila v mrazničke a ja som mala zásoby na jedlo, keď nebolo doma navarené. Tento rok sa však do mrazničky nič nedostalo - plnenou paprikou som nakŕmila nielen seba, ale aj svojich kolegov (žiaľ, neušlo sa všetkým).
Plnenú papriku zbožňujem, ale uvedomila som si, že jej čaro spočíva v tom, že nie je každodenným jedlom ale malým letným sviatkom. Človek sa na ňu teší, vychutnáva si ju pár dní (kedže sa jej nevarí ani jedna ani dve porcie, ale plný hrniec), ale potom si uvedomí, že stačí a že ju naozaj nepotrebuje niekoľkorát v  priebehu leta. Zovšednela by. A to veru nechcem.

Plnená paprika s paradajkovou omáčkou


1 pohár okrúhlej ryže (cca 250 g)
500 g mletého bravčového mäsa (ideálne pliecka)
soľ
mleté čierne korenie
sušený majorán alebo čerstvá petržlenová vňať
svetlozelené paprikové struky na plnenie
2 stredne veľké cibule
1 liter paradajkového pretlaku (passaty)
1 konzerva drvených paradajok (400 g)
olej
hladká múka
bobkový list
celé čierne korenie
nové korenie
cukor



Ryžu prepláchneme, zalejeme vodou, osolíme a udusíme do polomäkka. Necháme vychladnúť.
Mleté mäso dôkladne osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a trochou sušeného majoránu. Môžeme pridať aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Vychladnutú ryžu premiešame s mäsom.
Papriky umyjeme a osušíme. Konce paprík zrežeme a opatrne vyberieme jadrovníky tak, aby nám papriky nepopraskali. Naplníme ich pripravenou plnkou a konce naplnených paprík obalíme v múke. Ak sa nám zvýšila plnka, vymodelujeme z nej guľky vo veľkosti tenisovej loptičky a tiež obalíme v múke.



Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na oleji ju speníme domäkka, pridáme hladkú múku a pripravíme zápražku. Zalejeme paradajkovým pretlakom, drvenými paradajkami a osolíme.  Podľa potreby dolejeme vodou. Do omáčky vložíme naplnené paradajky a gule, pridáme bobkový list, celé čierne a nové korenie a uvaríme domäkka. Na záver varenia dochutíme cukrom, aby omáčka získala nasladlú chuť. Podávame s parenou knedľou, varenými zemiakmi alebo chlebom.

Komentáre k článku


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 11. 10. 2012 12:34:02
Akurát mi sused včera ponúkol, či nechcem papriku. Na lečo alebo na čo chcem, tak si mám ísť strhnúť na jeho záhradu. Od včera kujem, že sa pustím prvý raz v živote do plnenej papriky - máme podobné chute (východniarske) a plány v kuchyni :-)


Meno: Adusha Dátum: 11. 10. 2012 14:13:26
Katka, ak sa rozhodneš pre plnenú papriku držím palce ;) Ja ju robievam zriedka, lebo drahý ju nepapá, ale keď som ju teraz varila, normálne som si vzdychla, že prečo si ju nedoprajem častejšie, veď to vôbec nie je babračka variť. No, holubky babračka budú, ale verím, že sa k tomu dokopem ;)


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 11. 10. 2012 14:21:09
Hej veru, holubky mi vždycky chutili viac, ale do tých sa mi vôbec vôbec nechce - však, vieme prečo (a nie, že by som bola lenivá).


Meno: Adusha Dátum: 11. 10. 2012 16:02:44
:-D katka, vieme vieme ;) a najmä, u nás doma sa práve kvôli tomu nerobievali...vždy som ich jedla buď na svadbe alebo u mojej tety...doma nikdy ;) takže to bude tenkrát poprvé ;)


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 11. 10. 2012 19:39:21
Ja si nie som istá, či som ich jedla doma, alebo od babičky. Na svadbách určite - tam boli šikovné panie kuchtičky, čo pri množstve, čo sa zožralo na svadbách, museli holubky vyrábať podľa mňa nie hodiny, ale dni!

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign