Trochu som sa obávala, či mi surová repa bude chutiť a najmä, či mi nesadne zle na žalúdok, ale nič také sa nestalo. Z porcie na tanieri som sa príjemne najedla, bez pocitu ťažoby či prepchatia. Chrumkanie čerstvej repy mi nerobilo žiadny problém. Je to asi aj tým, že cvikla ako taká patrí k mojej najobľúbenejšej zelenine.
Dúhový šalát zo surovej červenej repy
(Na 1 porciu)
3 malé hľuzy farebnej červenej repy (cviklová, cviklovo-biela, žltá, žlto-biela atď.)
1-2 červené reďkovky (rôzne farebné varianty sú samozrejme vítané)
hrsť nasekaných vlašských orechov
kúsok syra s modrou plesňou
čerstvý kôpor
olivový olej
biely vínny ocot
vločková morská soľ (maldon) a čierne korenie
Hľuzy repy a reďkovky umyjeme, repu tenko olúpeme, reďkovku necháme aj so šupkou. Na mandolíne, či inom ostrom strúhadle nakrájame zeleninu na veľmi tenké plátky - čím tenšie, tým lepšie. Rozložíme ozdobne na tanier tak, aby bol čo najfarebnejší. Pokvapkáme vínnym octom a olejom, posypeme nadrobeným syrom, orechami a nasekaným kôprom. Zľahka osolíme a okoreníme. Podávame s čerstvým pečivom.