Najmä v lete, cez horúce dni, sa mi málokedy chce pripravovať teplú večeru. Vtedy nám na zasýtenie stačí kúsok syra, sušenej šunky, melón (broskyne, figy), prípadne nejaká zeleninka a samozrejme čerstvá bageta či iné dobré pečivo. Ku kozím syrom väčšinou podávam aj malé mištičky s figovým džemom a bylinkovým medom - rozmarínovým alebo levanduľovým - je to úžasná chuťová kombinácia.
Ako som už spomenula, mäkký syr je veľmi tvárny a všestranný. Ponúkam 3 recepty ako s ním naložiť v prípadoch, keď vás už nudí v pôvodnej podobe.
Mini syrové guľôčky (mini cheeseballs)
(na cca 20 malých guľôčok)
200 g mäkkého kozieho syra
trochu panenského olivového oleja
soľ a čierne korenie
Na obaľovanie:
mletá čili alebo sladká paprika
opražené sezamové semienka (biele, čierne, alebo kombinácia)
nasekaná pažítka alebo kôpor
nasekané pistácie alebo lieskovce či vlašské orechy
drvené ružové korenie
Kozí syr roztlačíme vidličkou, zľahka osolíme a okoreníme a pridáme toľko oleja (cca 2 polievkové lyžice), aby sa dala vymiešať tvárna hmota. Z nej lyžičkou vykrajujeme malé kúsky, z ktorých sformujeme guľôčky vo veľkosti sústa. Zakryté dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním obalíme podľa chuti a podávame napríklad s domácimi parmezánovými krekrami.
Domáce parmezánové krekry
120 g masla
170 g polohrubej múky
70 g strúhaného parmezánu + na posypanie
1 vajíčko
soľ a čierne korenie
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Zmäknuté maslo nakrájame do misy, pridáme múku, osolíme a okoreníme a rukami zmiesime do podoby mrveničky. Pridáme 70 g nastrúhaného parmezánu a premiešame. Do malej misky rozbijeme vajíčko a prešľaháme ho vidličkou. Časť vajíčka pridáme k cestu - ale len toľko, aby sa hmota spojila a držala pokope. Zvyškom vajíčka môžeme potrieť krekry pred pečením
(ja som časť potrela a časť nechala čistú).
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm a formičkou na krekry vykrajujeme obdĺžničky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom. Potrieme vajíčkom
(ale nemusíme), posypeme parmezánom
(aj tento krok môžeme vynechať, neposýpané krekry majú pekný hladký povrch) a pečieme asi 8 minút dozlatista. Upečené krekry necháme na papieri úplne vychladnúť, potom presunieme do dózy. Krekry môžeme aj zmraziť (max. na 1 mesiac).
Krém z kozieho syra s ružovým korením a pažítkou
150 g mäkkého kozieho syra
200 g krémového smotanového syra (napr. lučiny)
1 lyžica smotany na varenie
pažítka, nasekaná
soľ
2 lyžičky bieleho vínneho octu
1-2 lyžice olivového oleja
2 lyžičky javorového sirupu
1 lyžica ružového korenia
čerstvý chlieb alebo pečivo k podávaniu
Kozí a krémový smotanový syr zmiešame so smotanou a podľa chuti osolíme. Vmiešame časť pažítky a krém presunieme do servírovacej misy alebo ho rozotrieme na tanier.
Pripravíme zálievku - v miske prešľaháme javorový sirup s octom a olejom. Ružové korenie podrvíme v mažiari.
Krém posypeme zvyšnou pažítkou, podrveným ružovým korením a polejeme zálievkou. Podávame s čerstvým pečivom.
Marinovaný kozí syr s ovocím a orechami
Na marinovaný syr:
mäkký kozí syr
čerstvý rozmarín alebo majorán
strúčik cesnaku - olúpaný a rozpolený
extra panenský olivový olej
na panvici opečené semienka koriandru alebo feniklu
K servírovaniu:
opečené vlašské orechy, pekany alebo mandle
čerstvý chrumkavý chlieb
čerstvé jablko a hruška / alebo sušené jablko a hruška
čerstvé alebo sušené figy
Kolieska čerstvého kozieho syra dáme do uzatvárateľnej misky, pridáme vetvičky vybranej bylinky, opečené semienka a strúčik cesnaku. Zalejeme olivovým olejom a v chladničke necháme aspoň 4 dni marinovať.
Pred podávaním vyberieme v predstihu z chladničky a vybrané kúsky syra necháme rozležať pri izbovej teplote. Podávame s čerstvým pečivom, ovocím a orechami podľa vlastnej chuti.