Nie ste prihlásený login

Na krídlach tequily a limety

Doma v kuchyni

27. 06. 2012



Ak potrebujem rýchlo navariť a nemám dopredu premyslené čo, celkom rada vkladám do nákupného košíka kuracie krídla. Vďaka rozličným marinádam, pri ktorých sa fantázii medze nekladú, môžu zakaždým chutiť inak. Výsledný efekt dokreslí aj príloha - zvyčajne postačí dobrý šalát, nejaký omáčko-dip a opečená bageta alebo ciabatta. Krídla sú jedlom do ruky, priznám sa, že včera som aj šalát jedla rukami, takže na stole poteší miska s teplou vodou a kolieskami citróna. Je to naozaj efektná očista rúk... ak máte pri stole viacero pozvaných stolovníkov, takýmto detailom určite urobíte dojem.



Krídla väčšinou ladím do ostro-sladkých (a lepkavých) chutí, ale pri varení rada využívam aj sviežosť limety či citrónu. Tito citrusoví súrodenci u mňa doma nikdy nechýbajú. V jednom časopise ma zaujala marináda v mexickom duchu - limeta & tequila. S tequilou som už varila, ale nečakala som, že chuť tohto alkoholu v spojení s limetkovou šťavou tak úžasne ochutí a prevonia krídla. Krídla boli vynikajúce, šťavnaté, svieže a zároveň ostré vďaka čili. Ak máte v bare otvorenú fľašu tequily, skúste. A pokojne si jednu nalejte ;-)

Krídla s tequilou a limetou


kuracie krídla
1 lyžička čerstvého tymianu
1 lyžička fenilkových semien, podrvených v mažiari
morská soľ a čierne korenie
1 lyžička čili vločiek
olivový olej

Na omáčku:
kôra z 1 limety
100 ml limetkovej šťavy
60 ml tequily
2 lyžice agávového sirupu
trochu soli a čierneho korenia

K podávaniu:
nasekaná čerstvá mäta
kúsok limety



Rúru predhrejeme na 180 °C. Krídla umyjeme, osušíme a dáme na plech. Posypeme soľou, čiernym korením, tymianom, feniklom a čili. Pridáme olivový olej a rukami dôkladne premiešame, aby sa krídla rovnomerne pokryli koreninami aj olejom. Vložíme do horúcej rúry a pečieme 45 minút domäkka.
Medzitým si pripravíme omáčku. V miske zmiešame nastrúhanú kôru z jednej limety, limetovú šťavu, agávový sirup, tequilu a trochu soli a korenia.
Upečené krídla vložíme na 30 minút do tejto omáčky. Rúru prepneme na gril. Krídla vyberieme z omáčky, dáme na plech a po grilom necháme 15 minút skaramelizovať. Medzitým zvyšnú omáčku na sporáku zredukujeme. Hotové krídla potrieme zredukovanou omáčkou a podávame posypané nasekanou čerstvou mätou a s kúskom limetky. Ako príloha postačí jednoduchý listový šalát a opečená bageta, ciabatta alebo trebás chlebová placka, napr. mexická tortila.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené