Klasické bazalkové pesto bola ďalšia z vecí, ktorá sa pripravovala na mojej talianskej párty. Pesto je absolútna klasika a okrem bazalky sa dá pripraviť aj napríklad z rukoly,
medvedieho cesnaku, sušených paradajok, ale stretla som sa aj s pestom v ázijskom štýle, pripraveného z ázijských byliniek - koriandru, mäty a citrónovej trávy. Keďže moja bazalka na kuchynskom okne sa riadne rozkošatila, vyzerá to tak, že zajtra pôjde do pesta. Veď čo už môže byť rýchlejšia večera v pracovný deň ako cestoviny? A kedže je zajtra Zelený štvrtok, pesto je skvelý tip, ak chcete zachovať "zelenú" tradíciu.
Bazalkové pesto
(S Italem v kuchyni)
2 zväzky bazalky
30 g píniových orieškov
2 lyžice parmezánu
2 lyžice zrelého pecorina
1 - 2 strúčiky cesnaku
asi 1 dl extra panenského olivového oleja
morská soľ (len na doladenie chuti)
Na prípravu pesta je ideálny veľký mažiar, mixér negatívne ovplyvňuje chuť aj vzhľad pesta. Do mažiara dáme lístky bazalky roztrhané na menšie kusy, strúčiky cesnaku, píniové oriešky, parmezán, pecorino a štipku soli. Všetko drvíme paličkou, potom zalejeme olejom a dôkladne premiešame. Ak pesto nejdeme spotrebovať hneď, nalejeme ho do malej fľaštičky a zalejeme slabou vrstvičkou oleja, aby bolo zakryté a nad hladinu netrčal žiadny kúsok bazalky, oriešku a podobne. Táto olejová vrstva v podstate "zakonzervuje" pesto, vďaka čomu vydrží v chladničke čerstvé cca 4 dni.
Linguine s domácim pestom, pecorinom a píniovými orieškami