Nie ste prihlásený login

Tak, a je to tu!

Zo zákulisia

07. 11. 2011


V rokoch 2008 – 2009 sa môj neutrálny vzťah k vareniu a pečeniu, ktoré bolo dovtedy skôr len povinnosť, začal meniť na vášnivý. Síce som varila aj predtým, kupovala som si pravidelne časopisy o varení, ale nejaké väčšie zanietenie pre vec som prejavovala len príležitostne. V spomínanom období sa všetko zmenilo. Začala som variť pravidelne a s radosťou. Už to nebola len samozrejmosť ženy na materskej dovolenke, ale radosť a nadšenie, ktoré sa pretavilo do záľuby. V tomto období zmeny som začala fotky svojich výtvorov zverejňovať na Facebooku vo svojom súkromnom albume. Väčšina priateľov bola nadšená, aktívne komentovali moje kulinárske hókusy pókusy a vyzývali ma k založeniu vlastného blogu. Zo začiatku som o tom vôbec neuvažovala, internet som využívala len obmedzene, žiadne blogy som dovtedy nikdy nečítala, ani nesledovala. Ani slovenské, ani zahraničné.


Môj prvý príspevok na www.food4fun.sk

V lete 2009 sa mi jeden kamarát ponúkol, že mi založí blog a bude sa o neho aj starať. Zrazu bol chrobák v hlave a napokon som súhlasila. Žiaľ, zaneprázdnený kamarát zistil, že na to, čomu sa sľúbil nemá žiadny čas. Spustenie blogu sa odkladalo, naťahovalo a keď už bola doména zaregistrovaná a stránka funkčná, vôbec nespĺňala moju predstavu ani obsahom ani formou. Ja, ako totálny analfabet ohľadom webu som si sama nevedela pomôcť. Čas bežal a stránka vyzerala stále rovnako zle, údaje boli neaktuálne, s chybami... Keďže som už bola myšlienkou blogu viac ako navnadená, pravidelne som kamaráta bombardovala prosbami o pomoc so stránkou, keďže mi to sľúbil. Nakoniec sme sa však museli dohodnúť, že si na stránku nájdem niekoho iného. Medzitým som sa začala orientovať vo svete foodblogov. Bola som unesená množstvom nádherných stránok o varení, dokonalé fotografie jedál, či procesu ich prípravy mi vyrážali dych. Postupne som pochopila o čom je blogovanie. Nechcela som, aby bola moja stránka iba o receptoch, preto som sa snažila písať úvodné texty, vymýšľať témy, spracovávať informácie. Aj keď bola moja stránka v tom čase nefunkčná, varila, fotografovala a písala som, akoby to bolo presne naopak. Viedla som si v podstate akýsi fooddenník. V lete 2010 sa mojej stránky ujal brat. Síce som vedela, že má len základné vedomosti ohľadom tvorby webu, ale aj tak dostal moju dôveru. Kým on pracoval na stránke, ja som ďalej písala. V auguste 2010 bola stránka konečne spustená, a to so všetkými starými textami, ktoré som medzitým napísala a ukladala v počítači.


Môj posledný príspevok na stránke pred zmenou vizuálu

Od augusta 2010 však začali na stránku pribúdať aktuálne články tak, ako som ich priebežne písala. S dizajnom ani s funkciami stránky som samozrejme nebola spokojná. Zo začiatku som bola rada, že stránka konečne funguje a ja mám svoj vlastný priestor pre vyjadrenie sa. Postupne mi však začala chýbať spätná väzba, bez ktorej blog jednoducho nemôže existovať. Vedela som, že stránka musí čo najrýchlejšie prejsť ďalšou zmenou. Aj tento proces trval neskutočne dlho, a v podstate mojou vinou. Najprv iba úvahy, potom reči, potom dlhé rozmýšľanie, či osloviť nejakého profesionála alebo sa obrátiť na priateľov a známych, či nevedia o niekom, kto by mi s tým vedel pomôcť. Nakoniec mi pomohol opäť brat, ktorý mi dal kontakt na šikovnú spolužiačku a jej priateľa. A tak sa veci v lete začali konečne trochu hýbať. No a v posledných dňoch sa všetko dotiahlo do úspešného konca.
Možno si mnohí poviete, že dizajn žiadna sláva, ale mne išlo primárne o vytvorenie interaktívnej stránky, kde mi konečne budete môcť zanechať odkaz, či komentáre k jednotlivým článkom. Zároveň som chcela sprehľadniť celý obsah stránky, recepty roztriediť, a články usporiadať tak, aby bolo jednoduché sa v nich zorientovať.
Ja sa z tejto zmeny veľmi teším a posledné týždne nežijem ničím iným. Dúfam, že túto zmenu vezmete pozitívne, a že moju stránku budete navštevovať ešte radšej a častejšie ako predtým. Za vaše názory, postrehy aj kritiku vopred veľmi pekne ďakujem.

Vaša Adusha

Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým mojim priateľom, ktorí ma na myšlienku blogu navnadili, Jozefovi za prvotné nadšenie a za vymyslenie názvu stránky, bratovi Róbertovi za veľkú pomoc a božiu trpezlivosť so svojou sestrou, Janke a najmä Jarovi za dotiahnutie do úspešného konca, priateľom foodbloggerom, ktorí ma ženú dopredu a všetkým čitateľom, bez ktorých by písanie nemalo zmysel.

Komentáre k článku


Meno: Chez Lucie Dátum: 08. 11. 2011 11:30:17
Juchu, konecne jdou pridavat komentare :-) Tesim se na dalsi clanky


Meno: karci Dátum: 08. 11. 2011 11:45:42
varit uz vies, stranku mas tiez, tak uz len daku restiku si treba otvorit ;)


Meno: Silvia Kezdi Dátum: 08. 11. 2011 15:02:05
aj ja som za tu restiku :) Alebo vydat knihu :).


Meno: Andrea Dátum: 08. 11. 2011 16:02:39
Adi, tak konecne je to tu! Blahozelam a tesim sa na nove prispevky. Ty ma vies vzdy niecim dobrym navnadit :)


Meno: Dulce de Leche Dátum: 08. 11. 2011 18:26:03
Andrejka,gratulujem k novemu dizajnu:)a tesim sa,ze konecne mozem komentovat aj tu:)


Meno: Iveta Dátum: 08. 11. 2011 19:43:06
Andrejka veľmi sa teším zo zmeny a hlavne z pridávania komentárov ku každému príspevku, milujem Tvoj blog, čítam príspevky stále dokola. Prajem Ti veľa nápadov, inšpirácií a veľa čitateľov.


Meno: RAjka Dátum: 08. 11. 2011 21:00:29
Andrejka teším sa spolu s tebou. Rada som chodila na tvoje stránky aj predtým. A som rada že môžem komentovať aj tu a hlavne pýtať sa lebo ty máš neuveriteľný prehľad:)


Meno: Adusha Dátum: 08. 11. 2011 23:34:18
Jééj, moje prvé komentáriky, jupí! Lucie, ty si pionier, prvý komentík je od teba ;) Ďakujem aj všetkým ostatným, verte, aj ja sa poriadne teším a dúfam, že sa nám tu bude dobre kecať ;)


Meno: Adriana Dátum: 09. 11. 2011 08:12:08
Adka, blahozelam. Super zmena. Je to omnoho, omnoho lepsie. Vzdy som rada zasla k tebe a myslim, ze teraz budem chodit k tebe este radsej:)


Meno: Adusha Dátum: 09. 11. 2011 08:40:46
Aďka, vidíš, tak si sa predsa dočkala ;)


Meno: Kinga blogger Dátum: 13. 11. 2011 21:56:08
Hlavné, že to funguje a môžeš si vychutnať všetku tú pochvalu, čo si zaslúžiš. Máš super blog :).


Meno: Adusha Dátum: 13. 11. 2011 22:01:58
Kinga, dakujem velmi pekne. Som rada, ze som sa konecne dokopala k zmene a najmä k zinteraktovaniu stránky. Spätná väzba mi chýbala.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené