Časopis Apetit každoročne venuje októbrové vydanie tradičnej českej kuchyni. Chce si tak pripomenúť Deň vzniku Československej republiky, ktorý je práve dnes. Myslím, že je to pekná tradícia, a tento rok som sa k nej pripojila aj ja. Tento mesiac som doma navarila viacero českých „hospodových“ jedál. Viem si síce predstaviť život aj bez nich, ale pre sychravé a studené októbrové dni sú tradičné české a moravské jedlá ako stvorené. No a najmä, zavďačila som sa nimi môjmu drahému, ktorý si dá radšej utopenca a pečené rebrá ako moje zeleninové experimenty. Ešte šťastie, že spomínaný sviatok (ktorý sa neviem prečo neslávi aj u nás) je teraz. Variť a jesť tieto jedlá napríklad v júni by ma určite nebavilo. Ale na jeseň a v zime si ich príležitstne dám veľmi rada.
Na 1 litrovú fľašu:
6 menších kvalitných špekáčikov, ošúpaných
1 – 2 cibule, na kolieska
3 lyžice plnotučnej horčice
čerstvo mleté čierne korenie
100 g nakladanej kapie, scedenej
drobné bobkové listy (použila som čerstvé)
Na nálev:
200 ml octu
štipka cukru a 1 lyžička soli
2 bobkové listy
2 lyžičky celého čierneho korenia
1 lyžička nového korenia
1 drvená feferónka
Všetky prísady na nálev dáme do hrnca, zalejeme pollitrom vody a privedieme k varu. Povaríme 2 minúty a necháme vychladnúť.
Špekáčiky pozdĺžne nakrojíme, ale opatrne, aby jedna strana ostala celá.
Vo vnútri rezu potrieme horčicou a okoreníme čerstvo mletým korením.
Vložíme dve kolieska cibule, bobkový list a priklopíme. Takto pripravené
špekáčiky vkladáme do fľaše, jednotlivé vrstvy prekladáme cibuľou a
nakladanou kapiou. Zalejeme nálevom a v chladničke necháme odležať aspoň
5 dní.
Priznám sa, dobrý guláš sa mi ešte nikdy nepodarilo uvariť. Vždy mu niečo chýbalo. Aj napriek tomu som sa rozhodla uvariť tento polievkový variant gulášu podľa receptu z Apetitu. Držala som sa receptu a výsledok ma milo prekvapil. Polievka bola vynikajúca, správne dochutená, nič jej nechýbalo. Nabudúce si už trúfnem aj na guláš.
500 g hovädzieho mäsa vhodného na guláš (glejovka)
2 veľké cibule, pokrájané nadrobno
3 lyžice masti
4 lyžičky sladkej papriky
1 malý paradajkový pretlak
1,5 litra hovädzieho vývaru
2 lyžice hladkej múky
soľ a čierne korenie
½ lyžičky rasce
½ lyžičky mletého čili
2 lyžičky majoránu
4 strúčiky cesnaku, drvené
3 – 4 zemiaky, olúpané a nakrájané na menšie kocky
V hrnci na 2 lyžiciach masti speníme cibuľu domäkka. Pridáme mäso nakrájané na menšie kocky a zo všetkých strán opečieme, aby sa zatiahlo. Poprášime paprikou, pridáme pretlak, zamiešame a zalejeme dvoma tretinami vývaru. Osolíme, okoreníme a pridáme rascu a čili. Priklopíme a dusíme takmer domäkka. V inom hrnci zohrejeme zvyšný tuk, pridáme múku a miešame, kým nezačne múka zlatnúť. Zalejeme zvyšným vychladnutým vývarom a metličkou rozšľaháme, aby neboli v zápražke žiadne hrudky. Prilejeme k polievke, prisypeme nakrájané zemiaky, cesnak a majorán a za občasného miešania varíme, kým zemiaky nezmäknú. Podľa potreby dochutíme majoránom, čili, prípadne aj soľou.
400 g bravčového pliecka
200 g bravčového bôčika bez kosti
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
5 strúčikov cesnaku
½ lyžičky rasce
soľ a korenie
150 ml svetlého piva
1 lyžička hladkej múky
vývar alebo voda na podlievanie
Na špenát:
400 g čerstvéhošpenátu
1 lyžica masla
1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
100 ml smotany na šľahanie
zemiaky alebo zemiaková knedľa ako príloha
Do pekáča nasypeme cibuľu a 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky.
Mäso pokrájame na 3 cm kocky, osolíme, okoreníme a posypeme rascou.
Vložíme ho do pekáča, podlejeme pivom, zakryjeme a pečieme v rúry
vyhriatej na 200 °C asi 60 minút. Potom odkryjeme a pečieme domäkka a
dočervena ďalšiu polhodinu alebo podľa potreby. Občas premiešame a podľa
potreby podlejeme.
Kým sa mäso dopeká, pripravíme si špenát. Na masle speníme cibuľu s
prelisovaným cesnakom, pridáme čerstvý špenát (ja som miesto špenátu
použila mangold), osolíme, podlejeme smotanou a dusíme, kým špenát
nezvädne.
Keď je mäso už takmer hotové, šťavu dosolíme a mierne zahustíme múkou
rozmiešanou v 50 ml studenej vody. Pečieme ešte 20 minút, až sa šťava.
Do hotového mäsa vmiešame 1 roztlačený strúčik cesnaku. Podávame so
špenátom a zemiakovými knedľami, alebo inou prílohou (v mojom prípade so
zemiakmi).
Na jablkový chren:
150 g čerstvého chrenu, ošúpaného
2 jablká, olúpané a zbavené jadrovníkov
50 ml teplého hovädzieho vývaru (možno vynechať)
½ lyžičky práškového cukru
2 lyžičky citrónovej šťavy
1 lyžička octu
Pláty rebier rozkrájame pomedzi jednotlivé kosti a vložíme do pekáča. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou a potrieme roztlačeným cesnakom. Podlejeme decilitrom vody a pri 180 °C pečieme asi 1,5 hodiny. Behom pečenia prelievame výpekom, v polovici času môžeme rebrá poprevracať na druhú stranu.
Medzitým najemno nastrúhame chren aj jablká a v miske zmiešame s
citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Zalejeme vývarom a necháme vsiaknuť
(tento krok som vynechala). Vmiešame ostatné prísady, osolíme a necháme v
chladničky rozležať.
Keď je mäso mäkké a chrumkavé, vyberieme ho. Podávame na dreve s chlebom
a pripraveným chrenom. A samozrejme, zapíjame pivom.
Na knedličky:
6 tvrdších žemlí alebo bielych rožkov
50 g slaniny
½ kg hrubej múky
3 vajíčka + 2 žĺtky
200 g údeného mäsa
štipka soli
cibuľa, opečená na masti dochrumkava
Na kapustu:
¾ kg hlávka červenej kapusty
1 cibuľa
1 kyslejšie jablko
4 lyžice masti
4 lyžičky cukru
rasca
soľ
trocha octu na dochutenie
Pečivo pokrájame na drobné kocky a opečieme na pokrájanej slanine
dozlatista. Do veľkej misy dáme múku, vajíčka, žĺtky, trochu soli a
pridáme toľko studenej vody, aby vzniklo skôr redšie cesto.
Do vymiešaného cesta pridáme opečené kocky pečiva so slaninou a údené
mäso nakrájané na drobné kocky. Všetko poriadne premiešame a necháme
hodinu odpočívať.
Medzitým pripravíme dusenú kapustu. Hlávku kapusty umyjeme, vonkajšie
zvädnuté listy odstránime a pokrájame na jemné rezančeky. Cibuľu
pokrájame nadrobno. V širokom hrnci zohrejeme masť s cukrom, speníme
cibuľu a potom pridáme kapustu. Osolíme a prisypeme rascu. Priklopíme a
dusíme domäkka. Do polomäkkej kapusty primiešame olúpané a nastrúhané
jablko a dodusíme. Hotovú kapustu ochutnáme a podľa potreby dochutíme
octom.
Z odpočinutého cesta tvarujeme vlhkými rukami knedličky, trochu väčšie
ako tenisová loptička. Varíme ich 20 minút vo vriacej vode. Vyberieme
dierkovanou naberačkou a podávame s dusenou kapustou a s cibuľou,
opečenou na masti dochrumkava.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.