Nie ste prihlásený login

Mesiac českej kuchyne

Doma v kuchyni

28. 10. 2011


Časopis Apetit každoročne venuje októbrové vydanie tradičnej českej kuchyni. Chce si tak pripomenúť Deň vzniku Československej republiky, ktorý je práve dnes. Myslím, že je to pekná tradícia, a tento rok som sa k nej pripojila aj ja. Tento mesiac som doma navarila viacero českých „hospodových“ jedál. Viem si síce predstaviť život aj bez nich, ale pre sychravé a studené októbrové dni sú tradičné české a moravské jedlá ako stvorené. No a najmä, zavďačila som sa nimi môjmu drahému, ktorý si dá radšej utopenca a pečené rebrá ako moje zeleninové experimenty. Ešte šťastie, že spomínaný sviatok (ktorý sa neviem prečo neslávi aj u nás) je teraz. Variť a jesť tieto jedlá napríklad v júni by ma určite nebavilo. Ale na jeseň a v zime si ich príležitstne dám veľmi rada.

Utopenci 

Na 1 litrovú fľašu:
6 menších kvalitných špekáčikov, ošúpaných
1 – 2 cibule, na kolieska
3 lyžice plnotučnej horčice
čerstvo mleté čierne korenie
100 g nakladanej kapie, scedenej
drobné bobkové listy (použila som čerstvé)

Na nálev:
200 ml octu
štipka cukru a 1 lyžička soli
2 bobkové listy
2 lyžičky celého čierneho korenia
1 lyžička nového korenia
1 drvená feferónka

Všetky prísady na nálev dáme do hrnca, zalejeme pollitrom vody a privedieme k varu. Povaríme 2 minúty a necháme vychladnúť.
Špekáčiky pozdĺžne nakrojíme, ale opatrne, aby jedna strana ostala celá. Vo vnútri rezu potrieme horčicou a okoreníme čerstvo mletým korením. Vložíme dve kolieska cibule, bobkový list a priklopíme. Takto pripravené špekáčiky vkladáme do fľaše, jednotlivé vrstvy prekladáme cibuľou a nakladanou kapiou. Zalejeme nálevom a v chladničke necháme odležať aspoň 5 dní.

Gulášová polievka

  

Priznám sa, dobrý guláš sa mi ešte nikdy nepodarilo uvariť. Vždy mu niečo chýbalo. Aj napriek tomu som sa rozhodla uvariť tento polievkový variant gulášu podľa receptu z Apetitu. Držala som sa receptu a výsledok ma milo prekvapil. Polievka bola vynikajúca, správne dochutená, nič jej nechýbalo. Nabudúce si už trúfnem aj na guláš.

500 g hovädzieho mäsa vhodného na guláš (glejovka)
2 veľké cibule, pokrájané nadrobno
3 lyžice masti
4 lyžičky sladkej papriky
1 malý paradajkový pretlak
1,5 litra hovädzieho vývaru
2 lyžice hladkej múky
soľ a čierne korenie
½ lyžičky rasce
½ lyžičky mletého čili
2 lyžičky majoránu
4 strúčiky cesnaku, drvené
3 – 4 zemiaky, olúpané a nakrájané na menšie kocky

V hrnci na 2 lyžiciach masti speníme cibuľu domäkka. Pridáme mäso nakrájané na menšie kocky a zo všetkých strán opečieme, aby sa zatiahlo. Poprášime paprikou, pridáme pretlak, zamiešame a zalejeme dvoma tretinami vývaru. Osolíme, okoreníme a pridáme rascu a čili. Priklopíme a dusíme takmer domäkka. V inom hrnci zohrejeme zvyšný tuk, pridáme múku a miešame, kým nezačne múka zlatnúť. Zalejeme zvyšným vychladnutým vývarom a metličkou rozšľaháme, aby neboli v zápražke žiadne hrudky. Prilejeme k polievke, prisypeme nakrájané zemiaky, cesnak a majorán a za občasného miešania varíme, kým zemiaky nezmäknú. Podľa potreby dochutíme majoránom, čili, prípadne aj soľou.

Moravský vrabec s duseným špenátom  

400 g bravčového pliecka
200 g bravčového bôčika bez kosti
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
5 strúčikov cesnaku
½ lyžičky rasce
soľ a korenie
150 ml svetlého piva
1 lyžička hladkej múky
vývar alebo voda na podlievanie

Na špenát:
400 g čerstvéhošpenátu
1 lyžica masla
1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
100 ml smotany na šľahanie
zemiaky alebo zemiaková knedľa ako príloha

Do pekáča nasypeme cibuľu a 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky. Mäso pokrájame na 3 cm kocky, osolíme, okoreníme a posypeme rascou. Vložíme ho do pekáča, podlejeme pivom, zakryjeme a pečieme v rúry vyhriatej na 200 °C asi 60 minút. Potom odkryjeme a pečieme domäkka a dočervena ďalšiu polhodinu alebo podľa potreby. Občas premiešame a podľa potreby podlejeme.
Kým sa mäso dopeká, pripravíme si špenát. Na masle speníme cibuľu s prelisovaným cesnakom, pridáme čerstvý špenát (ja som miesto špenátu použila mangold), osolíme, podlejeme smotanou a dusíme, kým špenát nezvädne.
Keď je mäso už takmer hotové, šťavu dosolíme a mierne zahustíme múkou rozmiešanou v 50 ml studenej vody. Pečieme ešte 20 minút, až sa šťava. Do hotového mäsa vmiešame 1 roztlačený strúčik cesnaku. Podávame so špenátom a zemiakovými knedľami, alebo inou prílohou (v mojom prípade so zemiakmi).

Pečené bravčové rebierka s jablkovým chrenom

1,5 kg mäsitých bravčových rebier
1 hlávka cesnaku, strúčiky roztlačené
2 lyžičky rasce
soľ a čierne korenie

Na jablkový chren:
150 g čerstvého chrenu, ošúpaného
2 jablká, olúpané a zbavené jadrovníkov
50 ml teplého hovädzieho vývaru (možno vynechať)
½ lyžičky práškového cukru
2 lyžičky citrónovej šťavy
1 lyžička octu

Pláty rebier rozkrájame pomedzi jednotlivé kosti a vložíme do pekáča. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou a potrieme roztlačeným cesnakom. Podlejeme decilitrom vody a pri 180 °C pečieme asi 1,5 hodiny. Behom pečenia prelievame výpekom, v polovici času môžeme rebrá poprevracať na druhú stranu.

Medzitým najemno nastrúhame chren aj jablká a v miske zmiešame s citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Zalejeme vývarom a necháme vsiaknuť (tento krok som vynechala). Vmiešame ostatné prísady, osolíme a necháme v chladničky rozležať.
Keď je mäso mäkké a chrumkavé, vyberieme ho. Podávame na dreve s chlebom a pripraveným chrenom. A samozrejme, zapíjame pivom.

Slaninové knedličky s dusenou kapustou a opečenou cibuľou  

Na knedličky:
6 tvrdších žemlí alebo bielych rožkov
50 g slaniny
½ kg hrubej múky
3 vajíčka + 2 žĺtky
200 g údeného mäsa
štipka soli
cibuľa, opečená na masti dochrumkava

Na kapustu:
¾ kg hlávka červenej kapusty
1 cibuľa
1 kyslejšie jablko
4 lyžice masti
4 lyžičky cukru
rasca
soľ
trocha octu na dochutenie

Pečivo pokrájame na drobné kocky a opečieme na pokrájanej slanine dozlatista. Do veľkej misy dáme múku, vajíčka, žĺtky, trochu soli a pridáme toľko studenej vody, aby vzniklo skôr redšie cesto.
Do vymiešaného cesta pridáme opečené kocky pečiva so slaninou a údené mäso nakrájané na drobné kocky. Všetko poriadne premiešame a necháme hodinu odpočívať.
Medzitým pripravíme dusenú kapustu. Hlávku kapusty umyjeme, vonkajšie zvädnuté listy odstránime a pokrájame na jemné rezančeky. Cibuľu pokrájame nadrobno. V širokom hrnci zohrejeme masť s cukrom, speníme cibuľu a potom pridáme kapustu. Osolíme a prisypeme rascu. Priklopíme a dusíme domäkka. Do polomäkkej kapusty primiešame olúpané a nastrúhané jablko a dodusíme. Hotovú kapustu ochutnáme a podľa potreby dochutíme octom.
Z odpočinutého cesta tvarujeme vlhkými rukami knedličky, trochu väčšie ako tenisová loptička. Varíme ich 20 minút vo vriacej vode. Vyberieme dierkovanou naberačkou a podávame s dusenou kapustou a s cibuľou, opečenou na masti dochrumkava.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené