Domáce džemovanie plánujem od skorého leta, ale vždy z toho zišlo.
Najprv som sa chcela hrať s ríbezľami, potom s marhuľami, ktorých bolo
tento rok na svokrovej marhuli neúrekom, ale skôr ako som sa rozhýbala,
bolo po ich sezóne. Začiatkom septembra som o džemovaní začala opäť
uvažovať. Nedávno sa mi podarilo uvariť figový džem, a už vtedy som mala
v pláne slivky a hrušky. Lenže som to opäť odkladala a bála som sa, že
zo sliviek už nič nebude, keďže ich sezóna skončila. Našťastie sa mi na
trhovisku podarilo zohnať trošku premrznuté, ale zato sladučké slivky.
Hneď išli do džemu, ktorý je trochu netradičný a vonia príjemne po
koňaku. Chystám sa ho vyskúšať do pečených kysnutých buchiet.
Pôvodne som chcela zo sliviek uvariť aj domáce povidla. Nakoniec som sa
rozhodla pre hruškovú alternatívu. Trošku zdĺhavá príprava, ale
nenáročná. Myslela som si, že po dlhom pobyte v rúre hrušky zhustnú
viac, ale nemajú pektín, preto od nich nemôžeme očakávať hustejšiu
hmotu. Hruškové povidla sa hodia k lievancom, na plnenie palaciniek,
potretie koláčov, alebo len tak, na chlieb s maslom.
1 kg vykôstkovaných sliviek
2 malé biopomaranče, pokrájané na tenučké plátky
500 g želírovacieho cukru 2:1
100 g vlašských orechov
75 ml koňaku alebo brandy
Slivky dôkladne umyjeme, vykôstkujeme a dáme do čistej veľkej misy.
Pomaranče tiež rovnako dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
Pridáme k slivkám, prisypeme cukor a premiešame. Prikryjeme a necháme
aspoň 3 hodiny macerovať, ideálne aj celú noc.
Potom presypeme do hrnca, privedieme k varu a za stáleho miešania varíme
1 – 1,5 hodiny do zhustnutia. Necháme 10 minút chladnúť, potom
primiešame orechy a alkohol. Naberieme do čistých pohárov, uzavrieme a
prevrátime. Prípadne môžeme ešte 30 minút sterilizovať pri 80 °C.
3 kg zrelých hrušiek
1 lyžica 8% octu
200 g trstinového cukru
4 klinčeky
2 vrecúška vanilkového cukru
Hrušky umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a stopiek a nakrájame na
menšie kúsky. V hrnci ich podlejeme asi 100 ml vody a v prikrytom hrnci
rozvaríme. Trvá to asi 30 minút. Občas zamiešame.
Do rozvarených hrušiek primiešame ocot, cukor, vanilkový cukor a
klinčeky. Prelejeme do čistého hlbšieho pekáča. V rúre pri 90 °C za
občasného miešania necháme odparovať 6 – 8 hodín do zhustnutia. Horúcu
zaváraninu nalejeme do čistých, vysterilizovaných fliaš, uzatvoríme
viečkami a prevrátime hore dnom, alebo ešte sterilizujeme 30 minút pri
80 °C.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.