Keď sa povie fenikel, väčšina ľudí si predstaví drobné semiačka,
ktoré sa v ľudovej medicíne využívajú proti nadúvaniu, alebo si rovno
spomenú na detský čaj. Na Slovensku nie je fenikel ako zelenina veľmi
známy. Ja som ho zaregistrovala už skôr, ale vyskúšala som ho len pred
pár dňami. A čo sa stalo? Moje kulinárske srdiečko sa do neho zaľúbilo.
Fenikel je podľa mňa úžasná zelenina, ktorú treba objaviť a zaradiť do
svojho jedálnička. Je výborný nielen tepelne upravený, ale chutí aj
surový v šalátoch.
Fenikel pochádza z Prednej Ázie a z oblasti Stredomoria. Výborne sa hodí
k rybám, bielemu mäsu, dobre však chutí aj samostatne ako zeleninové
jedlo. Hľuzy feniklu sú bohaté na vitamín C a na draslík. Fenikel je
nádherná zelenina so sladkou chuťou a s úžasnou charakteristickou
anízovou arómou, ktorú mám veľmi rada.
2 lyžice olivového oleja
1 malá cibuľa
2-3 hľuzy feniklu
2 strúčiky cesnaku
zeleninový vývar
2 lyžice mletých mandlí
2 lyžice smotany na šľahanie
soľ a mleté čierne korenie
Fenikel umyjeme a pokrájame na osminky. Cibuľu olúpeme a pokrájame nadrobno. V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme fenikel, olúpané strúčiky cesnaku a polovicu vývaru. Uvedie do varu a pri miernej teplote varíme, kým fenikel nezmäkne. Prelejeme do mixéra a pridáme mandle. Spolu zmixujeme. Potom vrátime späť do hrnca, prilejeme zvyšný vývar. Uvedieme do varu. Pridáme smotanu, osolíme a odstavíme. Servírujeme posypané čerstvo mletým čiernym korením a ozdobené lístkami feniklu. Podávame s opečenou bagetou.
3-4 hľuzy feniklu
2 vajíčka
250 ml šľahačkovej smotany a 50 ml plnotučného mlieka (prípadne iný pomer, alebo prípadne kyslá smotana)
100 g postrúhaného parmezánu
sušené chilli
tymian, najlepšie čerstvý
soľ a mleté čierne korenie
Rúru predhrejeme na 200 °C. Fenikel umyjeme a pokrájame na 1 cm hrubé plátky, prípadne na osminky. Uvaríme ho v osolenej vode do polomäkka. Potom scedíme, necháme odkvapkať a rozložíme do zapekacej misy. Vajíčka vyšľaháme so smotanou a mliekom, pridáme parmezán, chilli, soľ a korenie. Prelejeme cez fenikel. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým smotana nestuhne a povrch nechytí zlatohnedú farbu. Podávame teplý.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.