A zasa mám Vianoce! Tentoraz však väčšie ako minule. Žiadny vianočný koláč, ale rovno vianočný darček. Ale čoby darček! Rovno obrovský dar, ak nie darčisko. Ale nádherný, a najmä vysnívaný. Po novej kuchyni som túžila už dávno, veď sedem rokov som varila v provizórnej, ale zato funkčnej kuchyni. Ale na novú už čas naozaj dozrel a tak som sa dočkala. Kuchyňu som si kreslila a vyberala už viackrát, ale vždy z toho nejako zišlo. Našťastie, moje posledné predstavy, nákresy a návrhy sa stali skutočnosťou. Kresliť a plánovať novú kuchyňu bol nesmierne príjemný relax. Rozmýšľala som nad každým detailom, každou skrinkou a poličkou, v mysli som zariaďovala, upratovala a najmä, nesmierne sa tešila na svoje nové kráľovstvo.
Rekonštrukcia našej kuchyne bola expresná akcia. Všetko sa stihlo v podstate za týždeň. V posledný októbrový víkend sa všetko pobalilo, vysťahovalo do ostatných izieb, staré skrinky sa vyhádzali, ostala len prázdna miestnosť. V pondelok 2. novembra prišiel pán kachličkár, a na druhý deň bol so všetkým hotový. Jasné, že sa hneď vyskytol aj problém. Zistili sme, že obkladačky, ktoré sme doobjednávali (prvýkrát sme neodhadli množstvo, urobili sme malú objednávku) boli v inom odtieni ako pôvodné! Keď som to zistila, skoro ma vystrelo! Ešte šťastie, že som bola doma a robila stavebný dozor. Bohvieako by to dopadlo, keby som tam nebola... Kachličkár so svokrom boli totiž veľmi kreatívni a predkladali mi neprijateľné nápady. Našťastie, nakoniec sme sa nejako dohodli a dopadlo to dobre...obklad s inou farbou sa nám podarilo schovať za kuchynskú linku. K tomu však došlo až v nedeľu, keď prišli šikovní majstri a za jeden jediný deň nám zmontovali celú kuchyňu a zapojili všetky spotrebiče. Medzitým, ešte skôr ako došlo k finále, sa v kuchyni natiahli nové elektrické rozvody, vymaľovalo sa, položila sa nová podlaha. V nedeľu večer som si vydýchla a nevedela som sa vynadívať na moju novú kuchyňu. Trvalo však ešte niekoľko dní, kým som ju dala do prevádzky. Upratať veci a nasťahovať všetko do skriniek a zásuviek, to bola riadna makačka.
Kým som sa v novej kuchyni zorientovala a zabývala, pár dní to trvalo. Priatelia čoskoro začali zisťovať ako sa mi v nej darí, a kedy bude kolaudácia. Neviem, či sa zvyknú kolaudovať aj jednotlivé izby, ale my sme kolaudáciu našej kuchyne mali. A to dnes. A aby som „zabehla“ moju novú rúru, rozhodla som sa pripraviť môj obľúbený recept na kačku. Kačka sa v ňom nepečie 3 či 4 hodiny, ale rovno 13! Možno to znie bláznivo, alebo zbytočne veľa, ale výsledok stojí naozaj za to. Upiecť dobrú kačku je totiž umenie. Ak sa pečie krátko, býva tvrdá a húževnatá. Na druhej strane, ak sa pečie príliš dlho, môže sa stať, že kačacie mäso až príliš vyschne. I keď sa v tomto recepte pečie kačka dlho, výsledok je naozaj delikátny. Mäso je lahodné, krehké, a také jemné, že sa samo rozplýva na jazyku. Myslím, že týmto receptom sa nedá nič pokaziť, ale práve naopak – priviesť pečenú kačku k totálnej dokonalosti. Tu je moje dnešné menu:
60 g masla
8 šalotiek, pokrájaných na jemné kolieska
2 stredne veľké mrkvy, pokrájané na kolieska
2 stonky zeleru, pokrájané
250 g kuracích pŕs bez kože, pokrájané na drobné kocky
3 umyté bio citróny
1,2 l kuracieho vývaru
150 ml hustej sladkej smotany
soľ a mleté čierne korenie
petržlenová vňať a plátky citróna na ozdobenie
Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo, pridáme zeleninu a mäso a opekáme
cca 10 minút. Medzitým citróny natenko ošúpeme a šťavu vytlačíme. Kôru
povaríme vo vode 3 minúty.
Do hrnca s mäsom pridáme uvarenú kôru aj šťavu z citrónov. Zalejeme
vývarom, necháme zovrieť a na miernom ohni varíme asi 50 minút. Polievku
necháme vychladnúť a potom ju po častiach rozmixujeme v mixéri. Vrátime
späť do hrnca. Zohrejeme, dochutíme soľou a korením. Pridáme sladkú
smotanu a odstavíme. Podávame ozdobené plátkom citróna a petržlenovou
vňaťou.
Najlepšie je kúpiť chladenú kačku, v prípade mrazenej nezabudnite v predstihu rozmraziť. Štyrom striedmym papkáčom stačí dvojkilová kačka, inak je lepšie kúpiť väčšiu. Tento recept som prvýkrát skúšala pred rokom, na obed sme boli štyria a jedna kačka nám bola tak akurát, no pokojne jej mohlo byť viac. Preto som sa tentoraz poistila. Keďže sme na kolaudáciu čakali o hosťa viac ako pred rokom, dokúpili sme ku kačke aj kačacie štvrťky.
Pre 2 až 4 osoby potrebujeme:
1 kačka o váhe cca 2 kg
4-5 lyžičiek soli
2-3 lyžičky rasce
150 ml medu
Kačku umyjeme, osušíme, odkrojíme viditeľný prebytočný tuk na krku a
chvoste. Dôkladne osolíme zvonku aj zvnútra. Posypeme rascou a vložíme
do pekáča. Podlejeme troškou vody, priklopíme a vložíme do rúry
vyhriatej vopred na 90 °C. Pri tejto teplote pečieme kačku 7 hodín.
Po siedmych hodinách zvýšime teplotu na 120 °C a pečieme zvyšných 6
hodín. Kačka je naďalej priklopená, nepodlievame ju, tuk neodberáme.
Moja kačička však bola asi nejaká mastnejšia a po 7 hodinách bolo v
pekáči dosť veľa masti, tak som z nej časť odobrala preč.
Hodinu pred koncom celého pomalého pečenia kačku odkryjeme a potrieme ju
medom. Vďaka medu koža pekne zozlátne a bude chrumkavá. Pár minút pred
koncom pečenia môžeme pre väčšiu chrumkavosť zapnúť v rúre gril.
Kačku naporciujeme, podávame s dusenou červenou kapustou a knedľou alebo lokšami.
červená kapusta
4 lyžice bravčovej masti
1 cibuľa
4 lyžičky hnedého cukru
kmín
soľ
mleté čierne korenie
ocot podľa potreby a chuti
Cibuľu pokrájame na drobné kocky, kapustu na rezance. Na masti speníme cibuľu spolu s cukrom. Pridáme kapustu, okoreníme a dusíme domäkka. Na záver doladíme chuť podľa potreby octom.
A na záver ako sa patrí – sladký dezert.
pol litra mlieka
1 vanilkový pudingový prášok
4 polievkové lyžice cukru
mletá škorica
120 g čokolády na varenie
Zázvorový sirup
100 g hnedého cukru
kúsok čerstvého zázvoru
2 citróny
čerstvá mäta
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.