Nie ste prihlásený login

Šalátové dni

Doma v kuchyni

08. 12. 2009


Raz za čas ma pochytí šalátová mánia. Vtedy si nakúpim hŕbu rukoly, či valeriány, ak zoženiem, tak aj radicchio, syry, sušenú šunku a ďalšie ingrediencie. Potom fungujem celý týždeň na šalátoch, kým neminiem nakúpené suroviny. Priznám sa, čisto zeleninové, nezáživné šaláty nie sú moja parketa. V šaláte potrebujem mať aj niečo sýte (a trošku nezdravé) – kvalitnú šunku, syry, krutóny. Čo sa zálievky týka, som lenivá si ju pripravovať. Zvyknem ju vynechávať, alebo jednoducho chytím olej a ocot a ochutím šalát priamo na tanieri. Najčastejšie používam orechový a kvalitný olivový olej a sherry, či balzamico ocot. Pri príprave šalátu pozerám nielen na výber surovín, ktoré mi chutia, ale aj na farebnú stránku výsledku na tanieri. Fascinujú ma farby na tanieri. A šaláty patria k najvďačnejším „maliarskym plátnam“ v kuchyni.

Šalát z valeriány, sušených paradajok, mozzarelly a šunky

lístky valeriány poľnej (polníček)
sušené paradajky naložené v oleji
minimozzarelky
sušená šunka (prosciutto crudo, pršut atď.)
olivový olej
balzamico ocot

Lístky valeriány poľnej umyjeme a necháme na sitku odkvapkať. Sušené paradajky osušíme a nakrájame na pásiky. Minimozzarelky zlejeme. Šunku natrháme rukami na pásiky. Valeriánu uložíme na tanier a pokvapkáme olejom a octom. Navrch poukladáme pokrájané paradajky, minimozzarelky a natrhanú šunku.

Šalát s hruškami a nivou

lístky valeriány poľnej
hruška nashi
niva
vlašské orechy
orechový olej

Lístky valeriány umyjeme. Hrušku nashi tiež umyjeme a spolu s nivou nakrájame na kocky. Vlašské orechy nahrubo nasekáme. Na tanier uložíme valeriánu, posypeme kockami hrušky, nivou a orechmi. Zľahka polejeme orechovým olejom.

Rukolový šalát s paradajkami a kaparami

rukola
balzamico ocot
soľ, čierne korenie
olivový olej
sušené paradajky naložené v oleji
kapary
krajec bieleho chleba
1 strúčik cesnaku
píniové semiačka

Rukolu umyjeme a necháme odkvapkať. Balzamico ocot zmiešame so soľou, čerstvo mletým čiernym korením a olivovým olejom. Paradajky pokrájame, kapary prepláchneme vo vode. Biely chlieb pokrájame na kocky a opečieme ho na oleji z nakladaných paradajok. Cesnak ošúpeme a pretlačíme ku krutónom do panvice. Premiešame. Rukolu zmiešame s dresingom, posypeme paradajkami, kaparami, krutónmi a píniovými semiačkami.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené