Nie ste prihlásený login

Krémové a zamatové

Doma v kuchyni

10. 12. 2009


Pred pár rokmi som polievky veľmi často nevarila. Neprisudzovala som im dôležitosť a nezaujímali ma ani z gastronomického hľadiska. Ak som už nejakú varila, väčšinou to bola nedeľná klasika – mäsový vývar s rezancami. Postupne som však prišla na to, že polievky nie sú vôbec nudné, ale práve naopak. Dajú sa uvariť z hocičoho! A vôbec nemusia byť len menejcenným prvým chodom, na ktorý sa zabudne hneď ako príde na stôl hlavné jedlo. Polievka sa môže stať ozdobou každej každodennej aj slávnostnej tabule. Kým niekedy som polievky varila naozaj zriedkavo, dnes ich varím aj trikrát do týždňa. Nie je to len kvôli môjmu malému synovi, ale aj preto, že ma to začalo naozaj baviť a polievky chutia celej rodine. Veľmi rada mám najmä krémové polievky. Tie sa dajú uvariť aj bez toho, aby boli plné kalorickej smotany, i keď, niektoré polievky sa bez nej naozaj nezaobídu.

Karotková polievka so zázvorom

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

5 karotiek
1 jablko, ošúpané
1 cibuľa
3 lyžice masla
120 ml bieleho vína
1 l kuracieho vývaru
bobkový list, cukor, soľ, mleté čierne korenie
kúsok čerstvého zázvoru
pár lyžíc smotany na ozdobu

Karotku, jablko a cibuľu pokrájame na rovnako veľké kocky a v hrnci opražíme na rozpustenom masle. Zasypeme trochou cukru, chvíľu pražíme a zalejeme vínom. Zamiešame a dolejeme vývarom. Uvedieme do varu, potom stiahneme plameň a do hrnca vložíme bobkový list. Varíme zľahka približne 30 minút. Potom z polievky vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme a okoreníme čerstvo mletým korením. Na záver vmiešame trochu jemne strúhaného zázvoru. Podávame ozdobené smotanou.

Krémová cuketová polievka

1 polievková lyžica olivového oleja
1 veľká biela cibuľa
2 strúčiky cesnaku
750 g mladej cukety, nelúpanej
750 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru, vriaceho
3 lyžice šľahačkovej smotany

V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak, kým cibuľa nezmäkne. Pridáme cuketu pokrájanú na kocky a zalejeme vývarom. Necháme zovrieť, potom plameň stiahneme a varíme, kým cuketa nezmäkne. Polievku rozmixujeme a vmiešame do nej 3 lyžice šľahačkovej smotany.

Do tekvicovej polievky s batátmi (sladkými zemiakmi) sa najviac hodia tie s oranžovou alebo lososovou dužinou. Majú peknú farbu a príjemnú sladkú chuť. Polievka sa môže uvariť aj z batátov s bielou dužinou, ale polievka nebude mať sýtu oranžovú farbu. Keď som varila túto polievku, nepodarilo sa mi zohnať sladké oranžové zemiaky, takže som použila biele.

Tekvicová polievka s batátmi

1 nakrájaná oranžová maslová tekvica
2 batáty (oranžové, prípadne aj biele)
1 zelené jablko, olúpané a nakrájané
750 ml horúceho vývaru
½ lyžičky muškátového kvetu
mleté čierne korenie
soľ
4 lyžice cmaru alebo kyslej smotany na ozdobenie

Do hrnca dáme tekvicu, sladké zemiaky, jablko, zalejeme horúcim vývarom a okoreníme. Necháme zovrieť a varíme približne 15 minút, kým zelenina nie je mäkká. Polievku rozmixujeme, nalejeme do misiek a ozdobíme cmarom, či smotanou a prípadne aj tekvicovým olejom.

Dánska brokolicová polievka

(zdroj inšpirácie: časopis Dobré jedlo)

2 biele cibule, posekané nadrobno
3 menšie zemiaky, očistené
zeleninový vývar
1 väčšia brokolica, rozobratú na ružičky
150 ml smotany na varenie
150 ml kyslej smotany
soľ, mleté čierne korenie
olej

V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu, do sklovita. K cibuli pridáme zemiaky pokrájané na kocky. Zalejeme horúcim vývarom a necháme variť približne 5 minút. Potom pridáme polovicu z ružičiek brokolice a uvaríme domäkka. Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme. Do rozmixovanej polievky pridáme obidva druhy smotany a prehrejeme. Osolíme a ochutíme korením. Druhú polovicu brokolice uvaríme nad parou do mäkka a pridáme do polievky pred servírovaním. Podávame s čerstvým pečivom alebo s opečenou bagetou.

Nasledujúca lahodná polievka pochádza z kúpeľného mesta Vichy a je to najslávnejšia studená polievka. Dá sa však podávať aj teplá – je predsa december.

Vichyssoise (krémová pórová polievka)

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

4 lyžice masla
3 póry, biela a svetlozelená časť
2 - 3 zemiaky
zeleninový vývar
soľ
200 ml šľahačkovej smotany
opečená bageta k podávaniu

Póry zbavíme vonkajších listov, odrežeme tmavozelenú časť. Pozdĺžne prekrojíme. Dôkladne umyjeme, aby medzi listami neostal žiadny piesok. Pokrájame na polkolieska. 3 lyžice masla rozpustíme v hrnci a cca 3 minúty na ňom opekáme pór. Pridáme zemiaky pokrájané na kocky a tiež opečieme. Zalejeme vývarom, osolíme a uvedieme do varu. Na miernom ohni varíme asi 20 minút. Polievku potom po častiach rozmixujeme na krém. Prešľaháme so smotanou a prehrejeme, ale už nevaríme. Do polievky zamiešame ešte kúsok masla. Podávame ozdobené smotanou a najemno nakrájanou svetlozelenou časťou póru.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené