S manželom sme začali o kúpe domácej pekárničky rozmýšľať niekedy v decembri. Bolo to však len v teoretickej rovine. Po Vianociach sme sa o tom len tak, pri jednom rozhovore zmienili u jeho rodičoch na návšteve. Oni sa toho hneď chytili, takže som predpokladala, že vo februári na moje narodeniny ju aj dostanem. Lenže, čo sa nestalo... prešiel len týždeň od toho rozhovoru, a 5. januára na moje meniny, prišli na návštevu aj s veľkou krabicou, zabalenou v darčekovom papieri. Hneď som vedela čo je vo veci, bola som milo prekvapená. Jednoducho, nechcelo sa im s darčekom čakať až do mojich narodenín. A tak je už vyše tri týždne súčasťou našej kuchyne aj domáca pekáreň. Hneď som si musela v kníhkupectve kúpiť dve knihy s kopou receptov pre domáce pekárne, a keďže mi to nestačilo, ďalšie recepty som hľadala na internete. A začalo obdobie skúšania, testovania a omylov. Prvé chleby neboli nič moc, síce ako čerstvé chutné, ale na druhý deň už žiadna sláva. Skúsila som upiecť aj chleby z kupovaných zmesí, ale asi som mala zlý nos na výber, lebo ani tie neboli o nič lepšie. Svokrovci pečú prevažne z kupovaných zmesí, ale ich chleby sú jemné a mäkké ako vata aj na druhý, či tretí deň po upečení. Po pár pokusoch som dala chlebom pečeným v pekárničke pokoj. Nielen preto, že zatiaľ som nestihla nájsť a vyskúšať recept, ktorý by mi naozaj plne vyhovoval, ale aj preto, lebo môjmu estetickému cíteniu nevyhovuje hranatý, stále rovnaký chlieb z pekárne. Začala som skúšať ďalšie recepty, ale pekáreň už využívam iba na miesenie a kysnutie cesta. Hotové cesto z nej vyberiem, vytvarujem bochník, žemle, rožky či iné pečivo. A priznám sa, došla som na chuť práci s kysnutým cestom. Zatiaľ teda pečiem v klasickej rúre. Určite však budem aj naďalej hľadať recept na chlieb, ktorý mi bude chutiť aj z pekárne.
200 g hladkej múky 00
200 g hladkej chlebovej múky 650
100 g hladkej ražnej múky
1 ½ lyžičky sušeného droždia
100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
2 lyžičky soli
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica medu
Do pekárničky nalejeme 300 ml vody, olej, med. Pridáme droždie, múku a soľ. Nastavíme program cesto – ak chceme chlieb následne piecť v rúre, alebo iný cca 3,5 hodinový program, ak chceme chlieb upiecť v pekárničke. Orechy pridáme do pekárničky až po prvom hnetení, alebo pri zvukovom signáli. Nakysnuté cesto premiesime na pomúčenej ploche, vytvarujeme bochník, prenesieme na plech vystlaný papierom, prikryjeme utierkou a necháme ešte hodinu kysnúť. Rúru prehrejeme na 220/200 °C. Na bochníku urobíme niekoľko šikmých zárezov ostrým nožom, vložíme do rúry a pečieme 30 minút, kým chlieb po poklepaní neznie duto. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
500 g hladkej múky
1 sušené droždie (7 g)
300 ml mlieka
1 ČL cukru
2 ČL soli
25 g masla, rozpustené a schladené
1 vajíčko na potretie
mak a soľ na posypanie (nemusí byť)
Do pekárničky nalejeme teplé, ale nie horúce mlieko. Pridáme droždie, cukor, rozpustené maslo, múku a nakoniec soľ. Nastavíme si program na prípravu cesta. Hotové cesto si vyberieme na pomúčenú plochu, premiesime a rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú časť sformujeme do bochníka, vyvaľkáme do kruhu, na hrúbku 0,5 cm a rozrežeme na štyri časti. Každú časť zrolujeme smerom od širšej časti k užšej do tvaru rožteka. Hotové rožky necháme pol hodiny podkysnúť na teplom mieste. Medzitým si rúru predhrejeme na 180 °C. Hotové rožteky potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti posypeme makom a soľou. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 – 20 minút dozlata.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.