Nie ste prihlásený login

V znamení Thajska

Doma v kuchyni

03. 02. 2010


Ázijskú kuchyňu nevarievam často. I keď pokojne zjem „čínu“ alebo „indiu“, priznám sa, že mi to stačí raz za čas. Thajske karí ma však dostalo. Najprv som mala obavy ako mi bude chutiť kombinácia kokosového mlieka, mäsa a rybacej pasty, v ďalšom recepte zasa použité arašidové maslo. Moje prvé thajske karí však dopadlo na jednotku! Jednoducho, chutilo. Nadchlo ma tak, že som hneď začala zháňať ďalšiu karí pastu. Červenú, pikantnejšiu, som už mala doma, zelenú, jemnejšiu som si dokúpila a vyskúšala ďalšie dva recepty s nádychom Thajska.

Thajské kuracie karí

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

2 šalotky alebo 1 menšiu cibuľu
1-2 stonky citrónovej trávy
1 lyžica rastlinného oleja
3-4 lyžičky červenej thajskej kari pasty
4 kuracie prsia nakrájané na malé kúsky
1 plechovka kokosového mlieka
1 lyžica thajskej rybej omáčky
1 lyžička prírodného cukru
4 sušené lístky kafirovej limety
čerstvý koriander

Cibuľu a citrónovú trávu nakrájame čo najjemnejšie, z trávy vyhodíme drevnatú časť stonky.
Rozohrejeme wok, prilejeme olej a keď sa rozohreje, vsypeme cibuľku a pražíme domäkka cca 3 minúty. Pridáme citrónovú trávu a karí pastu a za stáleho miešania pražíme asi 1 minútu, aby sa uvoľnila vôňa z korenia a z trávy.
Pridáme mäso a zo všetkých strán ho opečieme. Potom pridáme niekoľko kvapiek thajskej rybej omáčky, cukor, lístky z kafirovej limety a všetko zalejeme kokosovým mliekom. Premiešame a pomaly privedieme k varu. Potom stiahneme plameň a varíme dovtedy, kým nebude mäso mäkké a omáčka pekne hustá. Počas varenia karí občas premiešame.
Koriandrové lístky stiahneme zo stoniek, posekáme, polovicu vmiešame do karí a druhou posypeme karí na tanieri. Podávame s jasmínovou ryžou alebo s basmati ryžou.

Tip: Citrónová tráva a lístky kafírovej limety sú ťažšie dostupné suroviny. Pri varení tohto karí som trávu zohnala, ale lístky limety nie. Nahradila som ich postrúhanou kôrou z limety. Kôrou z limety sa dá nahradiť aj citrónová tráva. Nepodarilo sa mi zohnať ani thajskú rybiu omáčku – v obchode mali všelijaké thajské omáčky, ale ani jedna nebola rybacia. Nahradila som ju sardelovou pastou.

Červené krevetovo-mangové karí

(zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

1 lyžica oleja do woku
1 mladá cibuľka, nakrájaná najemno
1 ½ lyžice červenej thajskej karí pasty
200 ml kokosového mlieka
250 ml kuracieho vývaru
2 lyžičky rybacej omáčky
350 g tekvice a sladkých zemiakov, pokrájaných na kocky
200 g mrazených kreviet
1 lyžička limetovej šťavy
150 g manga, pokrájaného na kocky
3 – 4 lyžice posekanej koriandrovej vňate

Vo veľkej panvici s ťažkým dnom zohrejeme olej a minútu na ňom opekáme cibuľku. Pridáme karí pastu, primiešame kokosové mlieko, vývar, rybaciu omáčku a necháme zovrieť. Do vývaru vložíme kocky tekvice a sladkých zemiakov a sčasti prikryté varíme približne 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Krevety prepláchneme a vhodíme ich do panvice. Necháme opäť zovrieť. Pridáme limetovú šťavu a mango a varíme iba chvíľku kým sa krevety neuvaria. Posypeme koriandrovou vňaťou a podávame s ryžou alebo ázijskými cestovinami.

Thajská kuracia polievka

(zdroj inšpirácie: Knižnica šéfkuchára – Kurča, Slovart)

250 g ázijských vaječných rezancov
1 lyžica oleja
4 kuracie prsia bez kosti a kože, pokrájané na malé kocky
hrsť mladej cibuľky, pokrájanej na tenké kolieska
2 strúčiky cesnaku, pokrájané nadrobno
2 cm čerstvého zázvoru, nadrobno pokrájaného
850 ml kuracieho vývaru
200 ml kokosového mlieka
3 lyžice zelenej karí pasty
3 lyžice arašidového masla
2 lyžice sójovej omáčky
1 malá červená paprika, nakrájaná na drobné kocky
60 g mrazeného hrášku
soľ a čierne korenie

Ázijské vaječné rezance uvaríme podľa návodu. Vo veľkej panvici alebo vo woku zohrejeme olej, pridáme mäso a za stáleho miešania pražíme asi 5 minút. Keď je mäso opečené do svetlohneda, pridáme bielu časť cibuľky, cesnak, zázvor a naďalej za stáleho miešania pražíme asi 2 minúty. Pridáme vývar, kokosové mlieko, karí pastu, arašidové maslo a sójovú omáčku. Dochutíme soľou a čiernym korením. Necháme zovrieť, potom prikryjeme a varíme na miernom ohni asi 8 minút. Občas premiešame. Pridáme červenú papriku, hrášok, zelenú vňať z cibuľky a varíme ešte 2 minúty. Do hotovej polievky pridáme uvarené rezance a miešame, kým sa polievka opäť nezohreje. Naberieme do misiek a podávame s lyžičkou a vidličkou.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign