...predstavím si všetko možné. Sladké baby kukuričné klásky, varené
kukuričné klasy, pukance, polentu, kukuričnú múku, kukuričný škrob,
kukuričné lupienky, tortilly, kukuričný sirup. Zabudla som na niečo?
Kukurica patrí k najužitočnejším hospodárskym plodinám. V mnohých
krajinách sveta je základnou potravinou. Na kukuricu sa dá nazerať ako
na obilie a krmivo alebo ako na zeleninu. V prvom prípade ide o kukuricu
siatu, v druhom o jej variant, kukuricu cukrovú. Tá sa od tej prvej
líši tým, že premena cukru na škrob v nej prebieha pomalšie, preto majú
jej zrniečka oveľa sladšiu chuť. Postupne boli vyšľachtené extra sladké
odrody, ktoré umožňujú konzumovať kukuricu aj v surovom stave.
Klasy cukrovej kukurice sa nikdy nezbierajú úplne zrelé, ale v čase
tzv. mliečnej zrelosti, keď sú zrniečka ešte guľaté, hladké a pri ich
roztlačení z nich vyteká mliečna šťava. Klásky kukurice sa však môžu
zbierať ešte oveľa skôr, vo veľkosti okolo 10 cm. Takéto malé klásky sú
veľmi jemné, krehké a zvyknú sa označovať ako baby kukurica. Čerstvé sú
veľmi obľúbené najmä v ázijskej kuchyni, v našich končinách sa pre zmenu
nakladajú do sladko-kyslého nálevu.
Cukrová kukurica je veľmi citlivá na skladovanie. Vysoké teploty totiž
urýchľujú premenu cukru na škrob, čo sa prejaví na chuti. Kúpenú
kukuricu treba skladovať na chladnom mieste a čo najrýchlejšie ju
spotrebovať.
6 čerstvých kukuričných klasov
2 PL oleja
1 cibuľa, nakrájaná najemno
3 strúčiky cesnaku, roztlačené
1 stonka zeleru, nakrájaná
1 mrkva, nakrájaná
2 veľké zemiaky, nakrájané
1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
soľ a korenie
2 PL najemno nakrájanej petržlenovej vňate
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu. Osolíme ju a vložíme do nej
kukuričné klasy, ktoré varíme asi 10 minút. Vyberieme ich a necháme
vychladnúť natoľko, aby sa dali zobrať do ruky. 250 ml vody, v ktorej sa
varili odložíme. Ostrým nožom zrežeme zrná dole z klasov. Polovicu
nasypeme do mixéra a rozmixujeme s vodou, ktorú sme si odložili.
Kukuricu rozmixujeme na jemnú kašu.
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme cibuľu, cesnak, zeler a veľkú štipku
soli. Opekáme približne 5 minút. Potom pridáme zemiaky a mrkvu a varíme
ďalších 5 minút. Zalejeme horúcim vývarom, rozmixovanou kukuricou a
prisypeme aj celé kukuričné zrná. Znížime plameň a varíme 20 minút, kým
zelenina nezmäkne. Dochutíme soľou a korením. Tesne pred podávaním
posypeme petržlenovou vňaťou.
4 čerstvé kukuričné klasy
50 g zmäknutého masla
malý zväzok petržlenovej vňate s hladkými listami
malá červená čili paprička, bez semien a nasekaná nadrobno
1 strúčik cesnaku, roztlačený
soľ
Zmäknuté maslo, nasekanú vňať, čili, cesnak a štipku soli dáme do
misy a pomocou vidličky dôkladne premiešame. Maslo sformujeme do
valčeka, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky stuhnúť.
Kukuričné klasy rozkrojíme na menšie časti a uvaríme v osolenej vode
domäkka. Podávame horúce, obložené nakrájaným maslom.
¼ pohára masla, rozpusteného (65 g)
2 poháre hladkej pšeničnej múky
¼ pohára kukuričnej múky
1 ½ ČL prášku do pečiva
1 ½ ČL sódy bikarbóny
1 ČL soli
1 ČL cukru
¼ ČL čili korenia
1 ¼ pohára cmaru
1 veľké vajíčko
1 pohár kukuričných zŕn (cca z dvoch klasov)
¼ pohára nasekanej čerstvej bazalky
Rúru predhrejeme na 180 °C, jamky na mafinovom plechu vytrieme maslom. V jednej mise premiešame suché prísady, v druhej mise zmiešame rozpustené a vychladnuté maslo s vajíčkom a cmarom. Obsah obidvoch mís spojíme a zľahka premiešame. Na záver vmiešame aj kukuričné zrná a bazalku. Rozdelíme do jamiek na plechu a pečieme 25 – 30 minút dozlatista. Necháme chvíľu vo forme odpočívať, potom vyklopíme na mriežku.
6 kukuričných klasov
¼ pohára parmezánu, nastrúhaného
1 ČL čili korenia
1 ČL soli
1 limetka rozdelená na 6 dielikov
Klasy predvaríme vo vriacej vode, trvá to približne 5 minút. Potom ich rozložíme na utierku a osušíme. Klasy položíme na rozpálený gril a zo všetkých strán necháme zľahka opiecť. Horúce ugrilované kukuričné klasy posypeme soľou, čili a parmezánom. Podávame s dielikom limetky, z ktorého na klas vytlačíme šťavu.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.