Nie ste prihlásený login

Figová dobrota zo skla

Doma v kuchyni

19. 10. 2011


Do figového džemu som sa zamilovala minulý rok, keď som si ho doniesla z Chorvátska. Bola to láska na prvé ochutnanie. Figový džem chutí nielen so sladkým pečivom, ale predovšetkým v kombinácii so syrmi, či sušenou šunkou.
Keď sa zjavili figy v obchodoch, začala som túžiť po domácom džeme. Kupovať však na džem ovocie, ktoré sa nepredáva na váhu, ale po kusoch sa mi zo začiatku videlo viac ako drahé. Na moju veľkú radosť sa však figy predminulý víkend ocitli v akcii – kus za 20 centov. Naberala som ich do vrecúška a pravidelne kládla na váhu, aby som získala rovný kilogram. Na získanie tejto hmotnosti bolo treba kúpiť 14 fíg. Nakoniec som teda pri pokladni až takú horibilnú cenu nezaplatila. Po uvarenú džemu som však ľutovala, že som ho neuvarila rovno z dvojnásobnej dávky. Domáci figový džem je jednoducho lahôdka. A príprava nie je vôbec náročná.
Hotový džem som uložila do police, ale dlho som nevydržala len tak sa naň pozerať. Jednu fľaštičku som otvorila túto nedeľu, keď som chystala studenú večeru. Opečené kúsky bagety, polomäkký kozí syr, figový džem a prosciutto. Delikátna kombinácia! V chladničke som našla ešte jednu figu a spomenula som si, že som pred pár dňami kúpila Brie s vlašskými orechmi. Hneď mi napadla ďalšia skvelá kombinácia: Brie, plátok figy a vlašský orech. Rovnako neskutočne dobré. Figy a syry k sebe jednoducho patria. Vyskúšajte.

Domáci figový džem

1 kg čerstvých, zrelých fíg
1 ¼ pohára cukru (množstvo závisí od sladkosti fíg, ak sú menej sladké, možno pridať viac cukru)
kôra z 1 citróna v bio kvalite
šťava z polovice citróna
2 PL pomarančového likéru (Cointreau, Grand Marnier)
štipka soli

Figy nakrájame na menšie kúsky a dáme do väčšieho hrnca. Pridáme cukor, citrónovú šťavu aj kôru, likér a soľ. Dôkladne premiešame a necháme macerovať aspoň hodinu pri izbovej teplote. Občas premiešame. Potom privedieme k varu, stiahneme plameň a za občasného miešania varíme do zhustnutia. Urobíme test – kvapneme trošku džemu na tanierik a pokiaľ kvapka drží svoj tvar a neroztečie sa, džem je hotový. Odstavíme a figy rozmixujeme ponorným mixérom. Džem nalejeme do vopred pripravených čistých fliaš, uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 °C. Sterilizovať môžeme aj v rúre, ktorú predhrejeme na 100 °C. Na dno hlbšieho pekáča položíme utierku, na ňu uložíme flaše, zalejeme horúcou vodou a v rúre sterilizujeme 20 minút. Potom vyberieme, zabalíme do deky a necháme pozvoľne vychladnúť do druhého dňa.

Crostini s kozím syrom, figovým džemom a prosciuttom

ciabatta alebo bageta
soľ a čierne korenie
olivový olej
mäkký kozí syr
figový džem
plátky prosciutta alebo inej sušenej šunky

Rúru predhrejeme na 180 °C. Ciabattu (alebo bagetu) nakrájame na plátky hrubé 1,5 cm. Uložíme na plech, pokvapkáme olejom a zľahka osolíme a okoreníme. Pečieme asi 10 minút dozlatista. Necháme pár minút chladnúť, potom na ne rozotrieme kozí syr, trochu figového džemu a obložíme malým plátkom šunky.

Crostini s Brie, figou a vlašským orechom

ciabatta alebo bageta
soľ a čierne korenie
olivový olej
Brie s vlašskými orechmi, alebo čistý (prípadne iný syr s bielou plesňou a mäkkým telom)
polovičky vlašských orechov na ozdobu

Rúru predhrejeme na 180 °C. Ciabattu (alebo bagetu) nakrájame na plátky hrubé 1,5 cm. Uložíme na plech, pokvapkáme olejom a zľahka osolíme a okoreníme. Pečieme asi 10 minút dozlatista. Ešte na teplé kúsky pečiva uložíme syr (aby povolil a zľahka sa roztiekol), kúsok figy a polovicu orecha. Podávame hneď. 


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené