Nie ste prihlásený login

Okra – štíhle dámske prstíky

Zoznámte sa, prosím

18. 09. 2009




Vždy, keď nakupujem v jednom rakúskom obchode, najprv nabehnem k zelenine a ovociu a konkrétne k chladiacemu boxu. Hľadám malú tácku so zelenými tobolkami, s plodmi ibišteka jedlého, známymi pod názvom okra. Keď som prvýkrát zbadala neznáme tobolky, iba som otočila tácku, aby som si prečítala, čo to je. „Hmm, zaujímavé, ale nepoznám“, povedala som si. Hneď na to som si však spomenula na jednu moju kuchársku knižku a recept, v ktorom sa spomína okra. Ten recept som v knihe vždy preskočila s konštatovaním, že k okre sa asi tak skoro nedostanem. Lenže ani som sa nenazdala a stalo sa. Okru som si kúpila a daný recept uvarila.

Cajunské kuracie gumbo

(zdroj inšpirácie: Knižnica šéfkuchára – Kurča, Slovart)

1 lyžica slnečnicového oleja
4 kuracie stehná
1 malá cibuľa, pokrájaná
2 stonky zeleru, pokrájané
1 malá zelená paprika, pokrájaná
½ hnčeka dlhozrnej ryže
kurací vývar
malá červená chilli paprička
200 g okry
15 ml paradajkového pretlaku
soľ, mleté čierne korenie

Vo väčšej panvici zohrejeme olej a zo všetkých strán na ňom opečieme kuracie stehná. Vyberieme a odložíme bokom na teplé miesto. Do výpeku pridáme cibuľu, zeler, papriku a pražíme cca 1 minútu. Pridáme ryžu a tiež opražíme. Prilejeme kurací vývar a privedieme do varu. Medzitým očistíme okru a pokrájame. Chilli papričku pokrájame na kolieska. Ak chceme mať jedlo jemnejšie, semienka z papričky vyhodíme. Papričku aj okru spolu s pretlakom pridáme do panvice. Ochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Do panvice vrátime mäso a dusíme, kým ryža nezmäkne a nevstrebe sa všetka tekutina. Občas premiešame. Ak je gumbo príliš suché, prilejeme trošku vývaru. Podávame ihneď.

Tobolky okry obsahujú slizkú tekutinu, ktorá nemusí byť pre každého príjemná. Zbaviť sa jej možno tak, že očistenú okru blanšírujeme vo vode s octom a potom ju ochladíme v studenej vode. Lepkavej tekutiny sa však nemusíme zbavovať, ak sa chystáme variť jedlá, kde môže byť jej zahusťujúci efekt užitočný.
Plody ibišteka jedlého sú dlhé asi ako prst, preto získali anglické pomenovanie Lady´s fingers. Okra je doma predovšetkým v Etiópii a v ďalších afrických krajinách.

Africká kuskusová panvica

olivový olej
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
400 g vykostených kuracích stehien
1 plechovka sekaných paradajok
kúsok chili papričky
soľ, čierne korenie
mletý koriander
karí korenie
100 g okry
250 g kuskusu pripraveného podľa základného receptu

V hlbšej panvici necháme zohriať olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľu ju necháme pražiť. Medzitým si kuracie stehná nakrájame na drobné kúsky. Mäso pridáme k cibuli a miešame, aby sa zatiahlo zo všetkých strán. Pridáme nakrájanú chilli papričku (množstvo treba voliť podľa chuti), chvíľu ešte opekáme, potom zalejeme paradajkami, osolíme, okoreníme, prikryjeme pokrievkou a dusíme skoro do mäkka. Medzitým si očistíme okru a nakrájame na cca 3 cm kúsky. Asi 10 minút pred dokončením pridáme okru k mäsu a dusíme, kým okra nezmäkne. Na záver dôkladne vmiešame do panvice pripravený kuskus a môžeme podávať.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign