Nie ste prihlásený login

Temný granát

Doma v kuchyni

17. 03. 2010



Granátové jablko je nádherné ovocie. Fascinuje ma najmä jeho temná tmavočervená farba. Žiaľ, donedávna som mala tú smolu, že vždy, keď som si kúpila granátové jablko som bola sklamaná. Vo vnútri bolo vždy bledé, svetloružové a malo nevýraznú chuť. Konečne som však mala šťastie a v poslednej dobe sa mi podarilo kúpiť vždy krásne, zrelé jablko, plné temných, tmavočervených zrniečok, ktoré pripomínajú svojim usporiadaním akýsi ovocný kaviár. Zrniečka granátového jablka sú veľmi dekoratívne. Dajú sa použiť nielen v sladkých dezertoch, na ozdobu múčnikov, či v kombinácii s iným ovocím, ale pokojne aj do šalátov, na ozdobu pečeného mäsa, posypanie rizota, do salsy a podobne.

Panna cotta s granátovým jablkom a grenadínou

  

Na 4 porcie potrebujeme:
400 ml smotany na šľahanie
40 g cukru
dreň z 1 vanilkového struku
3 - 4 plátky želatíny
zrniečka z jedného granátového jablka
cca 100 ml grenadíny (sirupu z granátového jablka)


Želatínu namočíme do studenej vody, aby napučala. Do hrnca dáme smotanu, cukor a vanilkovú dreň. Ohrejeme tesne pod bod varu. Odstavíme a do horúcej smotany vložíme vyžmýkané plátky želatíny. Miešame, kým sa želatína nerozpustí. Zmes nalejeme do formičiek a odložíme do chladničky minimálne na tri hodiny, kým smotana nestuhne. Pred podávaním formičky opatrne vyklopíme na tanier. Vyklopenie uľahčíme tak, že stuhnutú smotanu uvoľníme v okrajoch pomocou noža, alebo tak, že formičku dáme na krátku chvíľu pod horúcu vodu. Vyklopenú panna cottu prelejeme grenadínou zmiešanou z granatovými zrniečkami.

Ovocný šalát

  

Na dve porcie:
2 pomaranče
2 ružové grapefruity
2 kiwi
zrniečka z granátového jablka


Pomaranče a grapefruity olúpeme tak, aby na ovocí neostal žiadny kúsok bielej horkej kôry. Olúpané citrusy nakrájame na tenké plátky. Podobne aj kiwi olúpeme a nakrájame. Na taniere poukladáme ovocie, striedame pri tom jednotlivé druhy. Posypeme lyžičkou trstinového cukru a dozdobíme zrniečkami granátového jablka.

Šalát z quinoy s bylinkami a granátovým jablkom

  

150 g quinoy
soľ
zeleninový vývar
granátové semiačka
čerstvá mäta
čerstvá koriandrová vňať
dve hrste píniových orieškov
šťava z jednej limety
2 – 3 lyžice olivového oleja


Quinou uvaríme vo vývare al dente. Uvarenú quinou necháme vychladnúť. V miske zmiešame limetovú šťavu s olejom. Mätu a koriander nasekáme. Quinou zmiešame s nasekanými bylinkami, granátovými semiačkami a píniovými orieškami. Zalejeme dresingom z oleja a limetovej šťavy. Premiešame a prípadne dochutíme soľou. Na tanieri ozdobíme píniovými semiačkami a čerstvou mätovou vňaťou.

Šalát z feniklu, červenej čakanky a šunky

  

listy zeleného šalátu, natrhané
listy červenej čakanky, natrhané
pol hľuzy fenikla, nakrájaného na veľmi tenké plátky
sušená šunka
zrniečka granátového jablka
soľ, mleté čierne korenie
extra panenský olivový olej
balzamico ocot
mätové lístky


Šalátové listy premiešame spolu s nakrájaným feniklom a uložíme na taniere. Na šalát uložíme plátky sušenej šunky. V miske spolu prešľaháme olej s octom, soľou a čerstvo mletým korením. Hotovým dresingom polejeme šalát. Dozdobíme granátovými zrniečkami a lístkami mäty.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign