Nie ste prihlásený login

Príťažlivé radicchio

Zoznámte sa, prosím

20. 04. 2010



Je mi ľúto, že táto nádherná zelenina je v našich obchodoch taká vzácna. Raz za čas ju síce vidno, ale častejšie sa k nej dopracujem v Rakúsku, kam chodievame pomerne často. A aj cena je primeraná. Minule zázrakom mali radicchio – čiže červenú čakanku aj v našom obchode, kam chodievam najčastejšie, ale keď som videla v akej kvalite bola... Hlavičky mäkké, zvädnuté a neprimeraná cena, vyše 5 € za kilogram. Nech sa nehnevajú, ale takú smutnú čakanku by som nechcela ani zadarmo. Už som si síce zvykla, že v tom obchode je zelenina neprimerane predražená v porovnaní s inými obchodnými reťazcami, ale toto bola naozaj premrštená cena.

Radicchio si ma podmanilo svojou nádhernou červeno-fialovou farbou, ako aj zaujímavou nahorklou chuťou. Odkedy som začala častejšie pripravovať a jedávať šaláty, je v mojej kuchyni radicchio pomerne často. Táto zelenina je vizuálne veľmi príťažlivá, zaujímavá je najmä biela rebrová kresba na tmavom podklade.

Domovom červenej čakanky je predovšetkým Taliansko, vo veľkom sa pestuje najmä v provincii Venezia. Existuje viacero odrôd tejto zeleniny, najznámejšie a najviac rozšírené sú najmä Radicchio di Chioggia, ktorú spoznáme podľa okrúhlej, kompaktnej hlávky, a Radicchio di Treviso pozdĺžneho tvaru s dlhými tmavými listami, ktoré nevytvárajú pevnú hlávku.

Radicchio je veľmi všestranné. Hodí sa nielen do šalátov, ale dá sa aj grilovať, použiť do rizota, či omáčky na cestoviny. Ja ho mám však najradšej v surovej forme, v šalátoch, ktorým dodáva príťažlivý vzhľad.


Pri väčšine receptoch na šaláty uvádzam iba ingrediencie bez udania presného množstva. Je to kvôli tomu, že príprava šalátu je pre mňa predovšetkým improvizácia, ktorá závisí od množstva surovín, ktoré mám doma, od preferencie chutí a od aktuálneho hladu. Pomer jednotlivých zložiek sa môže ľubovoľne meniť, prípadne sa môžu niektoré suroviny vynechať.

Šalát v bordovom tóne

radicchio
sušená šunka (prosciutto crudo, schwarzwaldská šunka...)
gorgonzola dolce
vlašské orechy
zrniečka z granátového jablka
orechový olej (prípadne extra panenský olivový)
sherry ocot
soľ
čierne korenie


Radicchio umyjeme a natrháme na menšie kúsky. Rozložíme na taniere a polejeme zálievkou z orechového oleja, sherry octu, soli a čierneho korenia. Na čakankové listy rozložíme potrhané kúsky šunky, rozdrobené kúsky gorgonzoly a posypeme vlašskými orechmi a granátovými zrniečkami.

Šalát z rukoly a radicchia

rukola
radicchio
syr s modrou plesňou
granátové zrniečka
olivový olej (extra panenský)
balzamico ocot
soľ, čierne korenie


Rukolu zľahka opláchneme a necháme odkvapkať. Radicchio tiež umyjeme a natrháme na menšie kúsky. Potom ich spolu premiešame v mise. Naložíme na taniere, posypeme rozdrobeným syrom a granátovými zrniečkami, zľahka osolíme a okoreníme. Na záver polejeme olejom a balzamico octom.

Šalát z radicchia a pečenej cvikly

zelené šalátové lístky (valeriánka, rukola alebo mladý špenát)
radicchio
pečená cvikla, olúpaná a nakrájaná na kolieska
soľ
čierne korenie
olivový olej
čerstvý strúhaný chren


V miske spolu premiešame olej, soľ a čierne korenie. Do druhej misy dáme celé zelené šalátové lístky a natrhané radicchio. Pridáme nakrájanú cviklu a zalejeme pripravenou zálievkou. Premiešame a vrch posypeme strúhaným chrenom.

Šalát s radicchiom, pečenou cibuľou a figami

Na jednu porciu potrebujeme:
1 stredne veľkú červenú cibuľu
2 PL olivového oleja
2 PL červeného vínneho octu
1 PL medu
polovica sušenej čili papričky, rozdrvenej
soľ, čierne korenie
zelené šalátové lístky, prípadne baby špenát
syr s modrou plesňou
1 figu

Na zálievku:
½ ČL medu
1 lyžičku balzamico octu


Rúru predhrejeme na 220 °C. Cibuľu olúpeme, ale spodnú časť od korienkov neodrežeme, lebo potrebujeme aby jednotlivé mesiačiky držali pokope. Potom cibuľu nakrájame na osminky, pri menšej cibuli na štvrtinky. Vložíme do pekáča. Polejem olejom, octom a medom, posolíme, okoreníme, posypeme čili a premiešame. Podlejeme trochou vody a pečieme približne 45 minút, po 20 minútach premiešame. Ak by sa voda vyparila, dolejeme, pretože výpek budeme potrebovať ako zálievku. Upečenú cibuľu vyberieme a necháme vychladnúť. Do výpeku prilejeme trochu horúcej vody a dobre premiešame. Pridáme med a ocot a prípadne dochutíme soľou a korením podľa chuti.

Na tanier uložíme umyté zelené šalátové lístky a natrhané radicchio. Obložíme kúskami pečenej cibule a prejeme pripravenou zálievkou. Syr rozdrobíme, figu nakrájame na osminky. Šalát posypeme syrom a obložíme nakrájanou figou.

Crostini s pečienkovým pâté a radicchiom

(zdroj inšpirácie: M. Ihnačák: Radosť variť, Slovart)

50 ml olivového oleja
1 cibuľa, nasekaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku, nasekané
400 g čerstvých kuracích pečení, očistených
100 ml suchého bieleho vína
8 slaných sardeliek
1 lyžica kapár
soľ, mleté čierne korenie
100 g zmäknutého masla
1 ciabatta, pokrájaná na 2 cm hrubé plátky
1 malá hlávka radicchia, listy potrhané na menšie kúsky

Dresing:
80 g čiernych olív s kôstkou
80 ml extra panenského olivovéhooleja
2 lyžice balzamico octu
soľ a čierne korenie


V panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom potom približne tri minúty pražíme cibuľu a cesnak. Potom pridáme očistené a na väčšie kúsky nakrájané pečene. Orestujeme ich do zlatohneda. Podlejeme ich bielym vínom, pridáme sardelky, kapary a dusíme, kým sa víno neodparí. Dochutíme čiernym korením a soľou. Solíme však opatrne, pretože sardelky aj kapary sú dosť slané. Pečienky necháme mierne vychladnúť.
Medzitým si pripravíme čakankový šalát. Natrhané listy dáme do misy. Olivy vykôstkujeme.

Vďaka úžasnej knihe, z ktorej pochádza tento recept som sa naučila jednoducho a skoro bezprácne vykôstkovať olivy. Totiž, kupovať si už vykôstkované olivy je dobrá hlúposť, chuť olív s kôstkou a bez sa nedá porovnať! Tie s kôstkou sú jednoducho neporovnateľne lepšie, majú zachovanú olivovú chuť a nie sú nasiaknuté slaným konzervačným roztokom tak, ako tie bez kôstky. Postup vykôstkovania je nasledovný. Olivy nasypeme na utierku, prípadne na preložené kuchynské papierové obrúsky, zabalíme a pobúchame po nich tĺčikom na mäso. Kôstky sa pekne oddelia od olív, buď rovno vylezú von, alebo sa minimálne oddelia od dužiny. Takto vykôstkované olivy pokrájame na menšie kúsky, zmiešame s balzamico octom, olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Pečienky presypeme do mixéra, pridáme maslo a dôkladne rozmixujeme. Pripravíme si crostini – plátky z nakrájanej ciabatty opečieme na panvici z oboch strán do zlatohneda. Potrieme ich roztlačeným cesnakom a prípadne aj troškou masla. Na takto pripravené crostini natrieme pripravené pečienkové pâté. Na vrch poukladáme natrhané listy radicchia a prelejeme olivovým dresingom.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené