Po troch mesiacoch som sa opäť vrátila k mexickej kuchyni. Doviedli
ma k tomu moje zásoby v špajzi. Mala som v nej ešte balík pšeničných
tortíl a kopu konzerv s kondenzovaným mliekom. Myslela som, že mám v
zásobe sladené aj nesladené mlieko, ale pri včerajšej kontrole som
zistila, že sladké Salko prevažuje, preto som sa rozhodla ho minúť. Už
dlhšie som sa chystala zopakovať prípravu karamelového flanu. Tento
dezert som prvýkrát skúšala minulý rok, samotný flan sa vydaril, bol
dostatočne tuhý, krásne sa vyklopil z formičky, ale problémom bola
príprava karamelového sirupu. Pripravila som ho veľmi svetlý, takže môj
prvý flan nemal tu správnu karamelovú farbu. Druhý pokus prebehol vo
februári a ako som spomínala, opäť som mala problémy s prípravou sirupu.
Na tretí pokus to vyšlo a vtedy som si myslela, že už viem ako na to.
Včera, keď manžel so synom odišli von na prechádzku, rozhodla som sa do
toho pustiť. Dala som do hrnca krupicový cukor s trochou vody. Cukor sa
rozpustil, svetlý sirup začal vrieť, ale zatiaľ nejavil žiadne znaky po
karamelizovaní. Čakám, čakám, ale miesto toho, aby som sa dočkala
tmavého sirupu som sa dočkala toho, čo pred tromi mesiacmi. Voda sa
vyparila a s cukru vznikla tvrdá biela krusta. Neodradilo ma to a
nachystala som ďalší hrniec s cukrom. Tentoraz som do neho pridala len
nejakú tú lyžicu vody. Cukor sa tentokrát, i keď po dlhšej dobre, pekne
rozpustil, ale vznikol viac menej karamel, pretože keď som ho naliala do
formičky, hneď stuhol na kameň. Rozhodla som sa, že ho zriedim vodou.
To isté som urobila aj naposledy a dopadlo to zle, karamel sa zrazil a
premenil sa na krustu. Tentoraz však iba zabublal, zašumel, vodu pekne
vstrebal. Zdal sa mi však stále príliš hustý, takže som vodu pridala
ešte asi dvakrát. A dopadlo to dobre. Takže neviem... príprava
karamelového sirupu mi robí problémy. Cukor sa stále správa inak a ja
neviem, kde robím chybu. Našťastie, nakoniec sa to podarilo.
Ako hlavné jedlo som pripravila Alambre – zmes kuracieho mäsa, slaniny,
zelenej papriky a syru, k tomu som podávala čerstvú domácu salsu a
opečené tortily.
3 lyžice olivového oleja
3 – 5 zelených paprík, pokrájaných na kocky
3 cibule, nakrájané nahrubo
150 g anglickej slaniny, nakrájanej na rezančeky
350 g kuracích pŕs, nakrájaných na rezančeky
500 g syru gouda, nastrúhaného nahrubo
Morská soľ
K podávaniu: pšeničné tortily a salsa
V panvici na oleji pražíme slaninu cca 3 minúty. Pridáme cibuľu a papriku a opekáme domäkka asi 8 minút. Potom pridáme mäso a ďalej miešame, kým sa opečie do zlatohneda. Na záver vsypeme postrúhaný syr, miešame, kým sa nerozpustí a panvicu odstavíme. Podávame s tortilami a so salsou.
2 veľké paradajky, pokrájané nadrobno
½ veľkej bielej cibule, pokrájanej nadrobno
¼ ČL sušeného cesnaku alebo strúčik čerstvého, najemno nakrájaného
1 jalapeño paprička
¼ pohára čerstvých koriandrových lístkov
1 PL limetovej šťavy
soľ, čierne korenie
Nadrobno nakrájané paradajky a cibuľu zmiešame v miske, pridáme cesnak a nadrobno nasekanú čili paptičku. Koriandrové lístky tiež nasekáme a primiešame. Osolíme, okoreníme, pridáme limetovú šťavu a premiešame.
1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
1 plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka
1 konzerva kokosového mlieka
5 vajec
štipka mletej vanilky
200 g krupicového cukru na karamel
Cukor rozpustíme v hrnci s trochou vody a varíme, kým nezačne
karamelizovať. Z cukru by mal vzniknúť karamelový sirup, ani riedky ani
príliš hustý. Prelejeme ho do formičiek alebo do jednej väčšej plochej
nádoby tak, aby sa rozlial aj po stenách. Trúbu predhrejeme na 180 °C.
Medzitým spolu prešľaháme všetky tri mlieka, žĺtky a vanilku. Bielky
vyšľaháme zvlášť a spojíme so žĺtkovou zmesou.
Zmes rozdelíme do formičiek na karamel a postavíme ich do ohňovzdornej
nádoby. Okolo formičiek nalejeme horúcu vodu, mala by siahať do
polovice výšky formičiek. Vo vodnom kúpeli varíme 45-50 minút, kým krém
nezhustne. Necháme vychladnúť a vložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky.
Okraje obídeme nožom a krém opatrne vyklopíme.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.