Už v prvej polovici apríla som začala očami hľadať v obchode milovanú
špargľu. Každým dňom som očakávala začiatok špargľovej sezóny. Špargľa
sa jedného dňa zjaví, a človek sa ani nenazdá, a ona zmizne. Áno, žiaľ,
sezóna tejto delikátnej zeleniny je veľmi krátka. Trvá približne od
polovice apríla do polovice júna. Tento krátky čas sa preto snažím
využiť čo najviac a špargľu si doprajem veľmi často. Je to úžasná,
chutná a najmä zdravá zelenina. Je veľmi diétna, má málo kalórií, keďže z
90 % ju tvorí voda. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych
látok. Typickú chuť a vôňu dávajú špargli éterické oleje - kyselina
asparaginová, ktorá je dôležitá pre metabolizmus bielkovín a spolu s
bohato prítomným draslíkom podporuje činnosť obličiek, pomáha z tela
vylučovať škodlivé látky a znižuje krvný tlak. Vďaka odvodňovacím a
detoxikačným účinkom, je špargľa veľmi vhodná na jarnú očistnú kúru.
Všetci fanúšikovia špargle dostávajú s konzumáciou špargle ešte jeden
bonus – spomínaná kyselina asparaginová príjemne parfumuje moč. Je to
taký zaujímavý „post efekt“, ako ho nazvala moja kamarátka Danka. Veru,
stačilo jej ochutnať špargľu u mňa doma na návšteve, zažiť „post efekt“ a
hneď sa začala špargľu viac zaujímať.
Lahodná a jemná špargľa je v kuchyni všestranne použiteľná. Mne osobne
najviac chutí v základnej a najrozšírenejšej úprave – varená a preliata
holandskou omáčkou.
500 g bielej špargle
soľ
štipka cukru
viazanička jarnej cibuľky
1 lyžica masla
1 zarovnaná lyžica hladkej múky
100 ml smotany na šľahanie
čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica posekanej pažítky
Špargľu umyjeme, olúpeme, drevnaté konce odrežeme a zvyšok pokrájame. Dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme, pridáme trošku cukru a uvedieme do varu. Varíme cca 20 minút domäkka. Kým sa varí špargľa, umyjeme a očistíme cibuľku. Potom ju pokrájame na tenké kolieska. Uvarenú špargľu necháme odkvapkať, vývar si odložíme. Špargľu rozmixujeme. V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a urobíme zlatistú zápražku. Pridáme pokrájanú cibuľku. Postupne prilievame vývar, ustavične však miešame, aby sa nevytvorili hrčky. Polievku necháme variť asi 10 minút. Potom pridáme rozmixovanú špargľu, smotanu, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Na tanieroch ozdobíme posekanou pažítkou.
350 g špargle
1 liter vody
2 – 3 PL múky
1/8 litra suchého bieleho vína
1/8 litra smotany na šľahanie
soľ
čierne korenie
muškátový oriešok
Špargľu umyjeme, ošúpeme a odrežeme drevnaté stonky. Špargľové hlavičky odložíme bokom. Špargľu aj šupky vložíme do hrnca s vodou a prikryté varíme 30 minút. Potom precedíme cez sitko. Kúsky špargle vložíme do precedeného vývaru, šupky vyhodíme. Polievku varíme ďalej na slabom ohni ďalších 30 minút. Múku, víno a smotanu na šľahanie spolu rozmixujeme a vmiešame do polievky. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, vložíme do nej odložené hlavičky špargle a varíme tesne pod bodom varu 8 – 12 minút, kým nezmäknú. Ochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a muškátovým orieškom.
Bielu špargľu ošúpeme, tvrdé konce odrežeme. Zo zelenej špargle odrežeme konce a olúpeme iba spodnú tretinu stoniek. V osolenej vode s troškou masla a cukru uvaríme špargľu domäkka. Zelenej stačí na uvarenie približne polovičný čas ako bielej, preto treba dávať pozor, aby sme ju nerozvarili a vytiahli ju z vody včas. Žĺtok z vajíčka uvareného natvrdo prelisujeme. Zmiešame ho so smotanou a horčicou. Kôpor nasekáme nadrobno a primiešame do omáčky. Dochutíme soľou a korením. Uvarenú špargľu uložíme na taniere a prelejeme pripravenou omáčkou. Ozdobíme kôprom a podávame so šunkou a varenými zemiakmi.
Na dve porcie potrebujeme:
300 g bielej špargle
soľ
1 lyžica masla
1 lyžička cukru
2 čerstvé žĺtky
50 g masla
cca 70 ml bieleho vína
3 lyžice citrónovej šťavy
soľ
Špargľu umyjeme a očistíme a uvaríme vo vode so soľou, cukrom a maslom. Medzitým si pripravíme holandskú omáčku. V malom hrnci si na slabom plameni roztopíme maslo a pozbierame z neho bielu zrazeninu (vyzrážanú srvátku). V ohňovzdornej miske vyšľaháme žĺtka s vínom a citrónovou šťavou. Potom misku presunieme nad paru a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Pri varení holandskej omáčky musíme dávať pozor na niekoľko vecí. Voda v hrnci pod miskou musí vrieť iba zľahka (len zľahka perliť), varíme ju na minimálnom plameni. Ak by bola para v hrnci príliš horúca, omáčka by sa nám nepodarila – vajíčka by sa zrazili. Preto treba postupovať veľmi opatrne, zvoľna, omáčku neustále miešať. Postupne bude meniť svoju konzistenciu z tekutej na krémovú. Hneď ako bude dostatočne hustá, zašľaháme do nej metličkou maslo. Misku zložíme z pary a omáčku ochutíme soľou a prípadne ešte aj citrónovou šťavou.
Na prípravu holandskej omáčky existuje viacero postupov, jednoduchších aj zložitejších. Ja tu uvádzam vlastnú zjednodušenú verziu, ktorá sa mi podarila na prvýkrát. Môj prvý pokus s prípravou omáčky nebol úspešný, zrazila sa mi hneď ako som ju začala miešať nad parou. Vtedy som začala miešať iba čisté žĺtka a postupne som k nim mala pridať ďalšie ingrediencie. Žiaľ, miska sa mi vplyvom horúcej pary silno ohriala a vajíčka sa hneď zrazili. Osvedčilo sa mi zmiešať vajíčka hneď na začiatku s ďalšou tekutinou (víno, vývar, citrónová šťava) a takto ich variť do zhustnutia. Uvedená omáčka je len základnou verziou holandskej omáčky. Môžeme ju rôzne variovať a ochutiť napríklad pomarančovou šťavou, gorgonzolou a podobne.
zelená špargľa
paradajky
kaleráb
tvrdý syr (gouda, čedar)
maslo
citrónová šťava
soľ
čierne korenie
olivový olej
Zelenú špargľu umyjeme, tvrdé konce odrežeme. Potom ju nakrájame šikmým rezom na cca 3 cm kúsky. Uvaríme v osolenej vode s troškou masla a citrónovou šťavou. Uvarenú špargľu necháme odkvapkať. Paradajky umyjeme a pokrájame na drobné kocky. Kaleráb ošúpeme a pokrájame na tenké hranolčeky. Syr narežeme na kocky o hrane cca 1 cm. Všetky suroviny vložíme do misy, osolíme, okoreníme, zalejeme olivovým olejom a zľahka premiešame.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.