Nie ste prihlásený login

Na jesennú nôtu

Postrehy a skúsenosti

04. 10. 2010




Minulý týždeň mi padli do oka nádherné hrušky, neodolala som a kúpila som si zopár. Vedela som, že jesť ich u nás nikto nebude, pretože s mužom obľubujeme iba tie najtvrdšie a najchrumkavejšie hrušky, a kúpená odroda k nim nepatrí. Už dlhšie som sa chystala na hruškový tatin z provensálskej kuchárky, takže plán s hruškami bol jasný. Lenže pečenie tohto koláča som zo dňa na deň odkladala. Našťastie, hrušky v chladničke neprezreli, ale ostali aj po týždni pevné. Ani v uplynulý víkend sa mi tatin upiecť nepodarilo. Presunula som to na dnes, ale nakoniec z tarte tatinu zasa zišlo, lebo som sa rozhodla pre úplne iný koláč. Včera na MMB som totiž objavila recept na nádherný jesenný kardamónovo-jablkový pletenec, vizuálne podobný môjmu zašnurovanému citrónovému chlebu. Trochu odbočím. K portálu www.mimibazar.sk mám taký zvláštny vzťah. Dosť dlho som ho úplne ignorovala, vôbec sa mi totiž nepáčil jeho vizuál. Keď som naň niekedy klikla a zbežne prezrela, mala som pocit, že všetky recepty sú nezaujímavé, nudné a všedné. Takýto dojem som mala na začiatku môjho zoznamovania sa s MMB. Postupne som však zistila, že MMB je zaujímavá a veľmi sympatická komunita, a že tam prispieva viacero, naozaj veľmi šikovných báb, dievčat, či žien. No a ich recepty a fotografie si vždy veľmi rada pozriem. (Kým bol môj blog dočasne mimo prevádzky, aj ja som tam prispela niekoľkými receptami.) Mojou, asi najobľúbenejšou prispievateľkou je Mauka, ktorá ma vždy milo prekvapí niečím originálnym, nápaditým, zaujímavým, čo často vedie k tomu, že neviem odolať a musím jej recept vyskúšať. Včera ma presne takto zaujal jej Kardamónovo-jablkový pletenec s karamelovou glazúrou. No a dnes ráno, keď som rozmýšľala, čo vlastne upečiem mi napadlo, že urobím vlastný pletenec, s cestom podľa receptu na Zašnurovaný citrónový chlieb a s hruškovou plnkou.


Najprv som si myslela, že pletenec len naplním nakrájanými hruškami, potom som sa rozhodla, že ich chvíľu podusím na masle s prírodným cukrom. Podľa Maukinej rady som sa aj ja chystala spodok pletenca posypať nadrvenými keksami (aby cesto príliš nenavlhlo od plnky) a keď som zo skrine vytiahla zázvorové sušienky, skrsol mi v hlave ďalší nápad – zázvor. V chladničke zvyčajne vždy mávam kúsok čerstvého zázvoru a citrón. Zo zázvorového koreňa som odrezala asi 3 cm kúsok, olúpala a rýchlo najemno nastrúhala do hrnca a pridala citrónovú šťavu na zjemnenie chute. Kým sa hrušky dusili, špekulovala som ďalej a vytiahla som zo skrine marcipán. Najprv som ho chcela len pokrájať a primiešať k hruškám, potom som ho rozdelila na dve polovice – jednu som nakrájala a druhú som rozváľala na dlhý úzky pás, ktorým som prekryla hruškovú plnku. Vrch pletenca som potrela vajíčkom a posypala mandľovými lupienkami. Kým sa koláč piekol, chcela som si pripraviť aj sirup na potretie. Voňavá sladkasto-pikantná šťava, ktorá ostala z podusených hrušiek sa varila a redukovala, pravidelne som ju ochutnávala a tešila sa, ako vzniknutým karamelovým sirupom potriem koláč. Žiaľ, synátor niečo začal vymýšľať, šla som k nemu, a keď som sa vrátila do kuchyne, obsah v hrnci bol zredukovaný a spálený. Najprv ma to trošku zarmútilo, ale rýchlo som zaimprovizovala a uvarila sirup z cukru, vody, zázvoru a citrónovej šťavy. Upečený koláč som ním len ľahko potrela a nechala vychladnúť. Výsledok je naozaj jesenný, sladký a zároveň sviežo pikantný a vďaka marcipánu mi trošku pripomínal aj vôňu Vianoc. Tie sú síce ešte ďaleko, ale zima je už skoro predo dvermi. Aspoň dnešné upršané a najmä príliš veterné počasie tomu nasvedčovalo.

Hruškovo-zázvorový pletenec s marcipánom

  

Cesto: podľa receptu na Zašnurovaný citrónový chlieb

Plnka:
5-6 stredne veľkých, pevných hrušiek, olúpaných a pokrájaných na väčšie kúsky
70 g masla
100 g prírodného cukru, najlepšie trstinového
3 cm kúsok zázvoru, nastrúhaného najemno
šťava z polovice citrónu
200 g marcipánu
cca 6 zázvorových sušienok, rozdrvených
mandľové lupienky


Cesto si pripravíme podľa receptu na zašnurovaný citrónový chlieb.

Príprava plnky: Do hrnca dáme maslo a cukor a na stredne silnom plameni necháme rozpustiť. Pridáme nakrájané hrušky, nastrúhaný zázvor a citrónovú šťavu. Necháme pobublávať asi 6 minút. Potom scedíme a šťavu zachytíme. Hrušky necháme vychladnúť.


Hotové cesto premiesime a vyváľame do tvaru obdĺžnika. Prenesieme na plech s papierom na pečenie. Pozdĺžne si cesto rozdelíme na tri časti, strednú necháme celú a boky nakrájame na cca 2 cm široké pásy. Do stredu cesta nasypeme omrvinky zo sušienok. Odkvapkané hrušky premiešame s nakrájaným marcipánom a navrstvíme na sušienkové omrvinky. Prekryjeme vyváľaným marcipánovým plátom a zapletieme. Prikryjeme potravinárskou fóliou a na teplom mieste necháme 30 minút podkysnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Podkysnutý koláč potrieme vajíčkom rozšľahaným s lyžicou vody a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme 30 minút.


Medzitým si pripravíme sirup na potretie upečeného koláča. Zachytenú šťavu z hrušiek privedieme k varu, stiahneme plameň a necháme variť, kým nezredukuje svoj objem a nezíska karamelovo-sirupovú konzistenciu. Upečený koláč potrieme pripraveným sirupom a necháme vychladnúť.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené