Slnečná augustová nedeľa, v hlave ešte dojmy z dovolenky v Taliansku a v ústach stále chuť na niečo dobré, letné, farebné. A najmä talianske. Na okne košík plný voňavých domácich paradajok, z ktorých bude o pár hodín nádherne červená a voňavá paradajková polievka. Žiadny pretlak, pyré, či konzerva. Je leto, paradajky dozrievajú, tak prečo to nevyužiť? Po polievke talianske hlavné jedlo a klasický dezert tiramisú. Toto je dnešné menu. Adela vitaj a dobrú chuť!
1 lyžica olivového oleja
650 g paradajok
1 cibuľa, nakrájaná na štvrtinky
1 stonka vňaťového zeleru, posekaná nahrubo
1 strúčik cesnaku, pokrájaný na tenké plátky
500 ml kuracieho vývaru
50 g sušených polievkových cestovín
soľ a mleté čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať
Do väčšieho hrnca dáme olivový olej, pridáme paradajky, cibuľu,
cesnak, zeler. Prikryjeme a na slabom ohni dusíme 45 minút, občas
premiešame, kým zmes nezmäkne na kašu.
Zmes dáme do mixéra, rozmixujeme a vzniknuté pyré prepasírujeme cez sito
do čistého hrnca. Prilejeme vývar a necháme zovrieť. Prisypeme
cestoviny a varíme, kým nezmäknú. Dochutíme soľou a korením. Podávame
posypané posekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Miesto petržlenovej vňate môžeme použiť aj bazalku a strúhaný syr.
Na 4 porcie potrebujeme:
450 g bravčového karé bez kosti
2 – 3 strúčiky cesnaku
180 g odkvapkanej mozzarelly
soľ a mleté čierne korenie
12 plátkov prosciutta
čerstvé šalviové lístky
60 g masla
Bravčové karé zbavíme všetkého tuku a nakrájame ho na 2,5 cm silné
plátky. Naklepeme a každý kúsok mäsa potrieme roztlačeným cesnakom. Dáme
na tanier, prikryjeme fóliou a na 30 minút až hodinu odložíme na
chladné miesto.
Mozzarellu pokrájame na plátky. Každý kúsok mäsa posolíme a okoreníme a
obložíme plátkami mozzarelly. Na syr položíme plátok prosciutta,
priložíme šalviový list a všetko upevníme koktailovou ihlou alebo
špajľou.
V panvici s hrubým dnom roztopíme maslo. Mäso opekáme 2 - 3 minúty z
každej strany, kým nie je syr roztopený. Vyberieme a odložíme na teplé
miesto, kým neopražíme všetky kusy.
Podávame ozdobené plátkami citróna.
Ako som už spomínala, milujem šalát Caprese. Väčšinou si ho dávam ako samostatné ľahké jedlo. Rozmýšľala som nad šalátom, ktorý pripravím k vyššie uvedenému hlavnému chodu a napadlo mi urobiť Caprese, len ho trošku inak servírovať. Jednoducho som ho presunula s taniera do misy.
paradajky
mozzarella
bazalka
soľ, čierne korenie
olivový olej a balsamico ocot
Paradajky a syr pokrájame na plátky a tie potom na polovičky. Dáme do misy. Posolíme, okoreníme, štedro pokvapkáme olivovým olejom a octom. Pridáme natrhané lístky bazalky. Premiešame.
Po dobrom obede mávam vždy chuť na dezert. V nedeľu u nás väčšinou dezert nikdy nechýba. Ani tentoraz nechýbal. Pripravila som tiramisú, ale nie s mascarpone. Pre odľahčenie som sa rozhodla pre nízkotučnú verziu. Na tento recept som natrafila pred niekoľkými rokmi v časopise Muscle&Fitness, a priznám sa, táto verzia mi chutí viac ako originál s kalorickým mascarpone.
½ hrnčeka práškového cukru
1 hrnček nízkotučného jemného tvarohu (bez hrudiek)
1 hrnček nízkotučnej kyslej smotany
amaretto podľa chuti
1 hrnček vanilkového jogurtu
225 g nízkotučného taveného syra (Karička, Apetito a podobne)
1 a ¼ hrnčeka horúcej vody
4 lyžičky instantnej kávy
dlhé piškóty (cca 40 ks)
kakaový prášok
Poznámka: 1 hrnček = 250 ml/g, tiramisú pripravujem do nádoby s rozmermi 20x28x7 cm
Prvých 6 ingrediencií dohladka zmixujeme. Z vody a instantnej kávy si pripravíme kávu, ktorú nalejeme do širšej plytkej misky (taká, v ktorej nebude problém máčať dlhé piškóty). Do kávy môžeme pridať aj trošku amaretta - ja pridávam vždy. Piškóty nalámeme na polovice, namočíme do kávy a vyložíme nimi dno formy či inej nádoby s rozmermi cca 20x28 cm. Na piškóty navrstvíme tretinu krému. Poukladáme druhú vrstvu piškót a navrstvíme druhú tretinu krému. Postup ešte raz zopakujeme, čiže nakoniec budeme mať tri vrstvy piškót a tri vrstvy krému. Povrch uhladíme, opatrne prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc. Tesne pred podávaním posypeme kakaom.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.